Αντίο κύριε Χάφμαν (Adieu Monsieur Haffmann)

ΕΥΤΥΧΙΑ Χ. ΚΟΚΚΙΝΗ

Βαθμολογία: 4/5

Δραματική ταινία γαλλικής παραγωγής 2021

Σκηνοθεσία: Fred Cavayé

Πρωταγωνιστούν: Daniel Auteuil, Gilles Lellouche, Sara Giraudeau κ.α.

Υπόθεση:  Στο κατεχόμενο Παρίσι του 1941 ο Εβραίος κοσμηματοπώλης Χάφμαν, έχοντας πρώτα φυγαδεύσει την οικογένειά του στην ελεύθερη ζώνη κάνει συμφωνία με τον βοηθό του Μερσιέ να του μεταβιβάσει την  επιχείρηση του για όσο διαρκέσει η γερμανική κατοχή. Όταν η δική του προσπάθεια φυγής αποτυγχάνει, τότε βρίσκεται παγιδευμένος στο υπόγειο της επιχείρησης του. Δεδομένων των περιστάσεων ο Μερσιέ εκμεταλλεύεται τη δύσκολη θέση τού μέχρι πρότινος αφεντικού του για να τον εκβιάσει με μία ιδιόμορφη συμφωνία στην οποία εμπλέκεται και η γυναίκα του.

   Βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Jean-Philippe Daguerre, η ταινία χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο καλές ερμηνείες – δεξιοτεχνική σκηνοθεσία – καλοδουλεμένη πλοκή. Αναφορικά με τις ερμηνείες, ο Daniel Auteuil αποτυπώνει με απαράμιλλο τρόπο το προφίλ του καλού Εβραίου τεχνίτη που δοκιμάζεται στον ρατσισμό του πολέμου. Ο Gilles Lellouche ξεπερνάει τον εαυτό του βγάζοντας από το κάδρο του ρόλου του την προσωπική του γοητεία και καλοσύνη για να μεταμορφωθεί σε έναν απόλυτα μισητό χαρακτήρα. Η Sara Giraudeau υποδύεται εξαιρετικά τη γυναίκα του Μερσιέ κάνοντας μας να τη θαυμάσουμε για τον τρόπο που εκφράζει τον φόβο, την απόγνωση και την αποστροφή της σε όλη τη διάρκεια της ταινίας.

   Με δύο λόγια, η ταινία βλέπεται ευχάριστα χωρίς να κουράζει στο ελάχιστο. Ταυτόχρονα περνάει πολλά μηνύματα για τον ρατσισμό και πως η μετάβαση από τη μία κοινωνική κατάσταση στην άλλη τείνει να αποκαλύψει τον χαρακτήρα κάποιου. Γιατί σχεδόν πάντα ο χαρακτήρας κάποιου είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την κοινωνική του θέση και τις παραμέτρους που τη διέπουν.