Το μενού (The Menu)

Βαθμολογία: 5/5

Μαύρη κωμωδία τρόμου αμερικανικής παραγωγής 2022

Σκηνοθεσία: Mark Mylod

Πρωταγωνιστούν: Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult, Janet McTeer, Hong Chau, Reed Birney, Judith Light, John Leguizamo κ.α.

Υπόθεση:  Σε ένα υπερπολυτελές εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας, το οποίο βρίσκεται σε ένα απομονωμένο νησί, το μενού επιφυλάσσει αιμοβόρες εκπλήξεις σε εκείνους που πλήρωσαν ένα υπέρογκο ποσό για να το γευτούν.

Τη συγκεκριμένη ταινία παρακολούθησα δύο φορές στον κινηματογράφο εισπράττοντας αρνητικές αντιδράσεις από τα άτομα που με συνόδευσαν. Παρόλα αυτά δεν άλλαξε στο ελάχιστο η γνώμη μου για αυτή, την οποία θεωρώ ως αριστούργημα, τόσο για το πρωτότυπο και συνάμα αλληγορικό σενάριο όσο και για τις υπέροχες ερμηνείες των πρωταγωνιστών της, εκ των οποίων ξεχωρίζει εκείνη του Ralph Fiennes.

Κατόπιν ώριμης σκέψης κατέληξα ότι η ταινία αυτή απευθύνεται αποκλειστικά σε εκείνους που μπορούν να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές, αλλά και σε εκείνους που όχι μόνο δε φοβούνται να αναγνωρίσουν τις επιταγές που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, αλλά τις καταδικάζουν ανεπηρέαστοι από τη γνώμη των τρίτων.

Ναι, έχουμε πλέον καταλήξει να θεωρούμε ότι ό,τι είναι ακριβό είναι και εύγευστο. Θεωρούμε ότι τα χρήματα είναι ο τρόπος για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων, τη συμπεριφορά των άλλων. Αποδεχόμαστε όσα ψευδοπροφήτες μας πλασάρουν για σωστά, καταλήγοντας να αξιολογούμε τη ζωή και τον θάνατο ως μία εντολή που πρέπει να εκτελέσουμε.

Θα ήταν άδικο να αναφερθώ σε λεπτομέρειες της ιστορίας, για όποιους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν και δεν το έχουν κάνει ακόμη. Αυτό που θα μπορούσα απλά να προσθέσω κλείνοντας είναι ένα ερώτημα: Θα τολμούσατε να επιλέξετε κάτι έξω από τα προδιαγεγραμμένα «εδέσματα» του μενού, αν γνωρίζατε εκ των προτέρων ότι θα σας περιθωριοποιούσε και την ίδια στιγμή θα σας έκανε ξεχωριστούς για τη δύναμη της γνώμης σας;

ΕΥΤΥΧΙΑ Χ. ΚΟΚΚΙΝΗ