ΟΜΙΛΗΤΕΣ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ 2022

ΒΟΥΛΑ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ / ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

Είμαι πολύ χαρούμενη που βρισκόμαστε για να μοιραστούμε αυτό το μικρό θαύμα που γίνεται στην Μονή Λαζαριστών. Ειδικά για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με την “αναγέννηση” υποδομών που υλοποιείται, είναι από τους θεσμούς που καλλιέργησαν ελπίδες και προσδοκίες. Φέτος, έχει δομηθεί ένα πρόγραμμα πολύ ξεχωριστό. Θέλουμε κόσμο με στυλ, με αισθητική που να καταλαβαίνει ότι ο πολιτισμός είναι βάλσαμο για την ψυχή και ένα νέο άνοιγμα για το μυαλό.

Τα δύο καλοκαίρια που προηγήθηκαν με περιορισμούς στη λειτουργία, με λιγότερες εκδηλώσεις, με μέτρα αλλά και πεποίθηση ότι θα επανέλθουμε πιο δυνατοί διατηρήσαμε τα κύρια χαρακτηριστικά της διοργάνωσης. Προετοιμαστήκαμε για το 2022 βλέποντας τη διάθεση και τις τάσεις να είναι ασφαλείς, να επαναπρογραμματίζονται σε όλο τον κόσμο εκδηλώσεις και φεστιβάλ, να προσπαθούν όλοι να κερδίσουν τις χαμένες χρονιές. Ετοιμάσαμε λοιπόν το πιο πλούσιο πρόγραμμα των τελευταίων χρόνων!

Δεν είναι υπερβολικό πως όλοι μας αντιμετωπίζουμε με συγκίνηση αυτό το restart συναυλιών και εκδηλώσεων. Συγκίνηση και μεγάλη ευθύνη. Όταν ανέλαβα πρόεδρος επωμίστηκα την ευθύνη να δώσω νέα πνοή σ’ αυτόν τον εμβληματικό χώρο.

 Έναν χώρο ανοιχτό που  υιοθετεί χωρίς ταμπού τη ζωντανή καλλιτεχνική παραγωγή, φιλοξενώντας όλα τα είδη και τις τάσεις, συνομιλώντας με όλες τις γενιές και τα ρεύματα ισότιμα και δημιουργικά.

 Από την τοπική σκηνή, σε επίπεδο γειτονιάς μέχρι τα μεγάλα γεγονότα με διάσημους καλλιτέχνες η Μονή Λαζαριστών αποτελεί εδώ και χρόνια σίγουρο προορισμό να απολαύσει κάποιος ένα σημαντικό γεγονός που θα θυμάται.  Με μεγάλη χαρά φέτος σας προσκαλούμε στις εκδηλώσεις που ξεκινούν από τον Ιούνιο.

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ / ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Αυτό το φεστιβάλ πέφτει σε χειμέριο ύπνο τον χειμώνα και ξυπνά την Άνοιξη. Το πρόγραμμα μας φέτος είναι πολύ πλούσιο. Σχεδόν τρία χρόνια είναι μαζεμένα σε ένα καλοκαίρι. Ετοιμάσαμε έναν χώρο που παρέχει πολλά περισσότερα απ’ ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος που κάνει μια παραγωγή στην Μονή Λαζαριστών. Είμαστε ευτυχείς και χαρούμενοι που θα έχουμε διεθνείς καλλιτέχνες, αλλά η κύρια σκηνή μας θα είναι η ελληνική με πολλούς και διαφορετικούς καλλιτέχνες. Μια νέα ενότητα είναι οι «ΧΙΠ ΧΟΠ ΔΡΟΜΟΙ», μια ιδέα προκειμένου να φέρουμε νέους ανθρώπους στην Μονή Λαζαριστών, μιας και για εκείνους ίσως μοιάζει με ιστορία που δεν αγγίζεται εύκολα.

Από τις πρώτες παραγωγές που ετοιμάσαμε είναι η συναυλία για τα 100 χρόνια μνήμης σαν πρόσφυγες κι εμείς. Θέλουμε μαζί με μας και οι νέοι να αντιληφθούν τον πλούτο. Θα παρουσιάσουμε μια πολύ όμορφη εκδήλωση με την Μαριώ, τον Παντελή Θαλασσινό και πολλούς ακόμη. Έτσι για να ξεκινήσουμε ωραία τις εκδηλώσεις, την 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το πάρτι έναρξης με τους Speakeasies και όχι μόνο, για να ξαναβρεθούμε, να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε.

ΑΚΗΣ ΣΑΚΙΣΛΟΓΛΟΥ / ΜΕΛΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Το φεστιβάλ αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρόνια χωρίς χρήματα. Είναι ευχής έργο που η κ.Πατουλίδου έχει αντιληφθεί τι γίνεται εδώ. Τώρα που βγαίνουμε από την πανδημία είναι σημαντικό για μας να παρουσιάσουμε κάτι πιο φωτεινό από το να φιλοξενούμε άλλες παραγωγές μόνο. Πολλά σχήματα θα φιλοξενηθούν στη Μονή όχι μόνο για τον χώρο ως χώρο, αλλά και για την ιστορική του αξία. Πάντα εμείς οι δυτικοί βγάζαμε ένα παράπονο. Πριν γίνει αυτό το κτίριο δεν ήταν και τόσο παράλογο. Τώρα πλέον με αυτό το στολίδι στα δυτικά είναι άσχημο το ότι πολύς κόσμος δεν ξέρει την περιοχή. Το μήνυμα της νέας εποχής είναι ότι θα βάζουμε πολύ έμπνευση και κόπο και προσωπική δουλειά και με λίγα χρήματα θα φέρουμε ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ / ΜΕΛΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Όταν πήρα το mail που με καλούσαν για την συνέντευξη και είδα και το πρόγραμμα ολόκληρο, εξεπλάγην. Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια βλέπω έναν τέτοιο προγραμματισμό, σε τέτοιο μέγεθος. Στα μεγάλα κρατικά πολιτιστικά ιδρύματα τρέχουν για να πάρουν επιχορηγήσεις και να υλοποιήσουν προγράμματα. Εδώ, είδαμε έκτακτη προσωπική προσπάθεια και στήριξη και ενθάρρυνση από την περιφέρεια.