Δημήτρης Εϊπίδης: Tο Φεστιβάλ είναι της Θεσσαλονίκης κι εμείς είμαστε οι εργάτες του…

Συνέντευξη στον Κώστα Καρδερίνη

Η 52η φεστιβαλική κινηματογραφική γιορτή αρχίζει νωρίς φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Συγκεκριμένα στις 4 Νοεμβρίου. Ολοκληρώνεται δέκα μέρες μετά, στις 13 Νοεμβρίου. Φέτος που όλα πάνε πίσω και τρενάρουν. Που όλα αναβάλλονται και χλωμιάζουν. Ο πολιτισμός αντιστέκεται και προσφέρει δωρεάν προβολές μέχρι τις 15:00 και μειωμένο εισιτήριο στα βραδινά προγράμματα, σε ανέργους, σε ευπαθείς ομάδες και φοιτητές.

Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρη Εϊπίδη, για τη «νέα τάξη πραγμάτων»:

Πώς καλύπτεται ο φετινός προϋπολογισμός του Φεστιβάλ;
Στα χαρτιά είναι γύρω στα δυο εκατομμύρια, αλλά στην πράξη έχουμε ως τώρα μόνο τη συνδρομή των χορηγών μας και την στήριξη του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013. Το οποίο, ας είναι καλά, μας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα τρία επόμενα μεγάλα Φεστιβάλ και τα τέσσερα επόμενα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Μετά βλέπουμε. Το Υπουργείο Πολιτισμού μας έχει σε αναμονή όπως συμβαίνει με όλες τις δημόσιες δαπάνες.

Τι φέρνει, έφερε και θα φέρει η εμπλοκή των δημοτικών αρχών στα διοικητικά του Φεστιβάλ;
Υποστήριξη θέλω. Οργανική υποστήριξη. Για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια της εμπειρίας μου με το Φεστιβάλ, είχαμε έναν Δήμαρχο (ο οποίος βέβαια είναι και Πρόεδρός του), τον κ. Μπουτάρη, παρόντα στην συνέντευξη τύπου. Άφησε προσωρινά τις δεκάδες υποχρεώσεις που έχει και ήταν δίπλα μας σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης. Τρανή απόδειξη ότι η πόλη στηρίζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου που της ανήκει. Αυτά τα πράγματα γίνονται από κοινού. Δεν είναι ούτε Φεστιβάλ του Εϊπίδη ούτε του Μπουτάρη ούτε κανενός μεμονωμένα. Είναι της Θεσσαλονίκης κι εμείς είμαστε οι εργάτες του!

Αν κάποιοι ιδιωτικοί θεσμοί θέλουν να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ ενεργά, πώς θα βλέπατε αυτήν τη συνεργασία;
Εξαρτάται. Θα χαρώ πάρα πολύ όλοι να συμμετέχουν. Όλοι. Μια γιορτή είναι αυτή. Θέλω να είναι οι πάντες, όλη η πόλη παρούσα και ενεργή. Τους θέλω όλους. Συμμετοχή σημαίνει ενδιαφέρον, σημαίνει αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε. Κι αυτό μας χρειάζεται.

Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες πότε θα ανοιχτούν σε μια ελληνική ταινία;
Έχεις θέσει ένα ενδιαφέρον ζήτημα. Βέβαια! Πιστεύω ότι μπορεί να χωρέσει μια ελληνική ταινία. Σίγουρα. Και μπορώ να πω ότι ήταν παράληψή μας που δεν συνέβη φέτος.

Βλέπω ότι σιγά-σιγά χάνεται η σπιρτάδα, αυτό το κάτι άλλο, από τους υποτίτλους. Γίνονται, θα έλεγα, όλο και πιο διεκπεραιωτικοί.
Υπάρχουν άνθρωποι επιφορτισμένοι να τους ελέγχουν. Δυστυχώς, δεν μπορώ να τα κάνω όλα προσωπικά. Υπάρχει ακόμη περιθώριο και θέλουμε υποδείξεις, διορθώσεις, πάντα καλοπροαίρετα. Ό,τι στραβό βρίσκετε να μας το λέτε…