«Έφοδος Αυτοκτονίας» - «T-Men»

«Έφοδος Αυτοκτονίας» – «T-Men»

Ο Έντουαρντ Σμολ έχει λάβει μία κλειστή υπόθεση απ’τα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών και θα κάνει μία αναπαράσταση σαν ένα ντοκιμαντέρ. Το αποτέλεσμα είναι η «T-Men», μία διασκεδαστική ταινία δράσης. Πικάντικος ρεαλισμός, σασπένες, φινίρισμα στο τελικό fadeout. Κάποια γνωρίσματα αυτής της ταινίας είναι αυτά του Anthony Mann.

«Έφοδος Αυτοκτονίας» - «T-Men»Οι χώροι που πρωταγωνιστούν είναι το Ντιτρόιτ, το Λος Άντζελες και διάφοροι παραθεριστικοί χώροι, όπου η πραγματικότητα μπολιάζεται απ΄την ανέμελη ζωή, την ντόλτσε βίτα, και τη μόδα. Έχει προηγηθεί μία εισαγωγή που κάνει ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, πρόταση από μία ιστορία της Virginia Kellogg, η ταινία εκτυλίσσεται με αργούς ρυθμούς στα πρώτα της στάδια.

Αργότερα, όμως, είναι προφανές γιατί τόσο προσεκτικά και σχολαστικά περιγράφονται οι σκηνές που λειτουργούν σαν εισαγωγή. Η λύση του κάθε εγκλήματος εξαρτάται απ’τις πιο λεπτές ενδείξεις. Όταν συναρμολογηθεί με τη σωστή ακολουθία υπάρχει μία συνταρακτική λύση. Και έτσι είναι με τη «Τ-Men». Το τελικό στάδιο ολοκληρώνεται τέλεια.

Ο χαρακτήρας του Dennis O’Keefe, ως πράκτορα του Υπουργείου Οικονομικών είναι καλογραμμένος. Είναι σαν τον Jimmy Cagneyish. Κάτι ανάλογο μπορούμε να πούμε για τον Alfred Ryder. Είναι σαν τους πράκτορες που είναι καλά κρυμμένοι, αλλά πάντα έτοιμοι για δράση που υπονοεί.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν μεταφερθεί από μία ταινία του στιλ κλέφτες και αστυνόμοι σε μία νέα μορφή, σχεδόν ντοκιμαντέρ, το οποίο, για την ανάδειξη της δράσης, είναι ένας απ’τους καλύτερους τρόπους της απόδοσής της.

Παρουσιάζεται ως μια φανταστική αναπαράσταση μίας τυπικής υπόθεσης του υπουργείου Οικονομικών και ενός σώματος επιθεωρητών που καλύπτουν τον εαυτό τους και προσπαθούν να βρουν την αλήθεια με ανορθόδοξο τρόπο. Κάπου εκεί θα βρούμε και την επιστήμη της εγκληματολογίας. Θα μας θυμίσει τηλεοπτικές παραγωγές που έχουν μιμηθεί αυτό το στιλ που στην εποχή του ήταν πρωτοποριακό.

 

«Έφοδος Αυτοκτονίας» – «TMen»

Σκηνοθεσία: Anthony Mann

Σενάριο: John Higgins, Virginia Kellogg

Παίζουν: Dennis O’Keefe, Mary Meade, Alfred Ryder, Wallace Ford, June Lockhart.

Γιάννης Φραγκούλης