ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ο «δράκος» από το βιβλίο στη σκηνή

Το 2011 το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη Ο γύρος του θανάτου κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Τώρα μεταφέρεται για πρώτη φορά επι σκηνής από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.

Basiliko

Η παράσταση, που κάνει πρεμιέρα στις 22 Μαρτίου στο ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, έχει ως κεντρικό θέμα την υπόθεση του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου».
Εννέα πρόσωπα που συνδέονται με τον Παγκρατίδη, εξομολογούνται τη ζωή τους: ο συμμαθητής και φίλος του, η πλύστρα φίλη της μητέρας του, ο παρακρατικός γείτονας, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ο δοσίλογος περιπτεράς, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του στον Γύρο του θανάτου και δύο περιστασιακοί του έρωτες, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια. Όλοι τους, καταθέτοντας τη θέση και τη στάση τους για τη δική τους ζωή, φωτίζουν τις σκοτεινές πτυχές της τραγικής προσωπικότητας του νεαρού Αριστείδη. Συνάμα μεταφέρουν την κοινωνικοπολιτική ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά την κατοχή και τον εμφύλιο.
Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι Βασίλης Ευταξόπουλος, Ρούλα Παντελίδου, Κατερίνα Γιαμαλή, Αννέτα Κορτσαρίδου, Βασίλης Σπυρόπουλος, Δημήτρης Κολοβός, Βασίλης Σεϊμένης, Κώστας Ίτσιος, Γιάννης Σιαμσιάρης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, ενώ παίζει

πιάνο επί σκηνής ο μουσικός Παναγιώτης Μπάρλας.

Βασιλικό Θέατρο, πλατεία Λευκού Πύργου. Πληροφορίες: 2315  200200.

Έλσα Σπυριδοπούλου