ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΡΟΓΛΟΥ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΠΙΠΗ ΦΑΚΙΔΟΜΥΤΗ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΡΟΓΛΟΥ – Δελίνα Βασιλειάδη

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΡΟΓΛΟΥ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΠΙΠΗ ΦΑΚΙΔΟΜΥΤΗ»ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΡΟΓΛΟΥ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΠΙΠΗ ΦΑΚΙΔΟΜΥΤΗ»

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Καλημέρα σας κ. Σαρόγλου. Μιλήστε μας λίγο για σας.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΡΟΓΛΟΥ: Ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη, είμαι μητέρα δυο παιδιών και δασκάλα πολλών άλλων παιδιών, αλλά και ενηλίκων καθώς διευθύνω και σκηνοθετώ τα  εφτά θεατρικά εργαστήρια της ΧΑΝΘ. Τα τελευταία τρία χρόνια, μετά από 16 έτη στο ΚΘΒΕ, είμαι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας Θεάτρου ΤheatrAction. Γράφω, σκηνοθετώ και παίζω ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας και της προσωπικής αναζήτησης.

Δ.Β.: Μιλήστε μας για την παράσταση που αυτή την περίοδο σκηνοθετείτε.

Δ.Σ.: Αυτή την περίοδο μεταξύ άλλων έχω σκηνοθετήσει για την παιδική μας σκηνή την Πίπη Φακιδομύτη, που θα παίζεται όλο τον χειμώνα στο Θέατρο Αθήναιον κάθε Κυριακή στις 11:30 και καθημερινές για σχολεία. Επιλέξαμε με την ομάδα την Πίπη γιατί είναι η λατρεμένη ηρωίδα των παιδικών μας χρόνων και μαζί της κουβαλάει τον αντικομφορμισμό που όλοι μας χρειαζόμαστε, καθώς και έναν καθηλωτικό  τρόπο να φιλοσοφεί τη ζωή. Το εννιάχρονο ατίθασο αγοροκόριτσο, που ζει μόνο του στη Βίλα Βιλεκούλα με μια μαϊμού και ένα άλογο υπερασπίζεται τα αδύναμα παιδιά, μισεί τον καθωσπρεπισμό, λατρεύει το παιχνίδι, ειρωνεύεται το κακό πρόσωπο κάθε είδους εξουσίας, είναι από φύση κι από θέση υπεραισιόδοξη και έχει απάντηση για όλες τις δεικτικές παρατηρήσεις των ενηλίκων. Ξέρει πώς να φροντίζει τον εαυτό της και πώς να μετατρέπει κάθε βαρετή δουλειά σε παιχνίδι. H μαμά της «την βλέπει από τον ουρανό» ενώ ο πατέρας της, θαλασσοπόρος, χάθηκε στη θάλασσα αλλά είναι βέβαιο ότι δεν πνίγηκε. Σώθηκε και βρίσκεται σε κάποιο νησί ως βασιλιάς των κανιβάλων. Η Πίπη της Αστριντ Λίντγκρεν, της πασίγνωστης για το ανθρωπιστικό της έργο Σουηδής συγγραφέως, με τις φακίδες της, τις κόκκινες κοτσίδες και τις αταίριαστες μακριές κάλτσες της, αντικομφορμίστρια, με την υπερφυσική της δύναμη, την καλοσύνη, τη γενναιότητα, την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθησή της, είναι σίγουρα η πιο γοητευτική ηρωίδα που πέρασε ποτέ από την παιδική λογοτεχνία.

[wp_ad_camp_1]

Δ.Β.: Είστε πολυπράγμων. Εκτός από αυτή τη σκηνοθεσία, όπως μας είπατε, διδάσκετε και σε θεατρικά εργαστήρια εφήβων παιδιών και ενηλίκων. Μιλήστε μας για αυτό. Με τι άλλο ασχολείστε αυτή την περίοδο;

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΡΟΓΛΟΥ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΠΙΠΗ ΦΑΚΙΔΟΜΥΤΗ»

Δ.Σ.: Τα τελευταία 18 χρόνια έχω την καλλιτεχνική διεύθυνση των εργαστηρίων της ΧΑΝΘ .Πρόκειται για ομάδες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Σ’ αυτό το μεγάλο ταξίδι που λατρεύω, όλα αυτά τα χρόνια μπαίνουμε ανυποψίαστοι μικροί και μεγάλοι ψάχνοντας ο καθένας από μας να βρει τον εαυτό του ,τον προορισμό του, τη φωνή του. Κόντρα στον καιρό προσπαθούμε να εκφραστούμε να συν-κινηθούμε, να μοιραστούμε, να δράσουμε σαν ομάδες και όχι σαν μονάδες, άνθρωποι ετερόκλητοι διαφορετικοί ξένοι, χρησιμοποιώντας την θεατρική εμπειρία με έναν και μοναδικό σκοπό. Τη συμπόρευση. Στις ομάδες οι μαθητές διδάσκονται υποκριτική ,τραγούδι, χορό ,αυτοσχεδιασμό, αφήγηση και πολλά άλλα, προετοιμάζοντας μια ολοκληρωμένη καθ’ όλα θεατρική παράσταση που θα ανέβει σε κάποιο θέατρο της πόλης.

Αυτή την περίοδο, εκτός από τα θεατρικά εργαστήρια, ασχολούμαι ψυχή και σώμα με την ΤheatrAction .Tη σεζόν 2017 –18 θα τρέχουν έργα με την Παιδική σκηνή. α) Η Πίπη η Φακιδομύτη, β) Για μιαν Ελένη, μια jazz εκδοχή της Ιλιάδας γ) Η Ειρήνη για Γυμνάσια και Λύκεια, δ)Και οι λύκοι φοβούνται για προσχολική ηλικία, ε) Ο Αϊ Βασίλης σφήνωσε και Το κουαρτέτο των Χριστουγέννων για τρίτη χρονιά. Με τη μουσική μας σκηνή η μουσική παράσταση Μια ζωή την έχουμε, μια συρραφή αποσπασμάτων από τον αγαπημένο ελληνικό κινηματογράφο σε μια κοινή ιστορία με μια ολόκληρη μπάντα που επενδύει το έργο με ζωντανή μουσική. Μέσα στο 2018 θα παρουσιάσουμε την πρώτη μας παράσταση για το ενήλικο κοινό. Η ομάδα θα ασχοληθεί με  βιβλιοπαρουσιάσεις, σεμινάρια, ποιητικές-λογοτεχνικές βραδιές.

[wp_ad_camp_1]

Δ.Β.: Η φιλοσοφία σας.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΡΟΓΛΟΥ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΠΙΠΗ ΦΑΚΙΔΟΜΥΤΗ»Δ.Σ.: Το θέατρο και η ενασχόληση με την τέχνη είναι επανάσταση. Οι συνεργάτες μου κι εγώ πιστεύουμε πως, αν καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό μέσα από την θεατρική εμπειρία, αν του ανοίξουμε ένα παράθυρο στον κόσμο, αν ερεθίσουμε τον ψυχισμό και το πνεύμα του ενεργοποιώντας την σπουδαία δεξιότητα που λέγεται ενσυναίσθηση, τότε θα φτιάξουμε ανθρώπους που θα δημιουργήσουν μια διαφορετική κοινωνία ,πολιτική και νοοτροπία για τον κόσμο. Μια κοινωνία που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο.

 

Δ.Β.: Μακάρι. Ποια είναι τα μελλοντικά καλλιτεχνικά και μη σχέδιά σας;

Δ.Σ.: Να φτιάχνω τις παραστάσεις που ονειρεύομαι με τους συνεργάτες που θα επιλέγω. Να μην κάνω εκπτώσεις στο όραμά μου και να βιοπορίζομαι από την δουλειά μου. Κύριος στόχος σ’ αυτή τη φάση είναι να φτιαχτεί ένας χώρος όπου θα στεγάσουμε με την ομάδα μου theatraction,τις δουλειές και το όραμά μας!

 

Δ.Β.: Σας το εύχομαι. Καλή επιτυχία σε όλα.

Δελίνα Βασιλειάδη