trainspotting

T2 TRAINSPOTTING

trainspottingT2 TRAINSPOTTING

Σκηνοθεσία: Ντάνι Μπόιλ

Πρωταγωνιστούν: Γιούαν ΜακΓκρέγορ, Ρόμπερτ Κάρλαϊλ, Γιούεν Μπρεμνεν, Τζόνι Λι Μίλερ, Σίρλεϊ Χέντερσον

Διάρκεια: 117’

 

To «Trainspotting 2» είναι γεγονός. Ο Ντάνι Μπόιλ κάνει το σίκουελ της πρώτης ταινίας- σημείο αναφοράς για τον βρετανικό κινηματογράφο της δεκαετίας του  1990 – και όλοι οι πρωταγωνιστές – Γιούαν ΜακΓκρέγορ (Μάρκ Ρέντον – Rent Boy),  Τζόνι Λι Μίλερ (Σάιμον Γούλιαμσον – Sick Boy), Ρόμπερτ Κάρλαϊλ (Φράνσις ΜπεγκμπιFranco), Γιούεν Μπρεμνεν (Ντάνιελ Μέρφι – Spud) – επιστρέφουν μαζί του.

Δύο δεκαετίες μετά την πρώτη ταινία, o Μαρκ Ρέντον επιστρέφει στο Εδιμβούργο από το Άμστερνταμ, όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Στην ταινία του 1996, ο σκηνοθέτης με σύνθημα το choose life μας πετάει «στα μούτρα» (in yerface) τη σκληρότητα του εθισμού στην ηρωίνη σε μια κοινωνία ανεργίας και φτώχειας. Χωρίς καμιά ωραιοποίηση, με ωμότητα και μαύρο χιούμορ δείχνει το φαύλο κύκλο της χρήσης ναρκωτικών ως ακραίας διεξόδου, και τη θέση των νέων σε μια κοινωνία, όπως αυτή της Θάτσερ των 90’s στη Μεγάλη Βρετανία.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Trainspotting άσκησε μεγάλη επιρροή ως επιδραστικό μέσο που συνέβαλε στην ανάπτυξη του πολιτιστικού κινήματος της Cool Britannia (ως αντιδιαστολή του πατριωτικού Rule! Britannia) και κατ’ επέκταση στη διάδοση της ελπιδοφόρας britpop κουλτούρας.

Στο σήμερα του Trainspotting 2, ο Rent Boy ξανασυναντάει τους παλιούς φίλους του. Έχουν άραγε εξελιχθεί τα μέλη αυτής της τρελής και παράδοξης παρέας δύο δεκαετίες μετά από την τελευταία φορά που είχαν βρεθεί σε απαρτία; Πώς και κατά πόσο τους επηρεάζει τώρα πια η σύγχρονη ζωή που δείχνει κάθε άλλο παρά ιδανικά να διαμορφώνεται και ποιες αναλογίες μπορούν να βρεθούν για το θεατή μεταξύ της παγκόσμιας πραγματικότητας του 2017 και της Βρετανίας της δεκαετίας του 1990; Η ξαφνική επανεμφάνιση του Μαρκ στις ζωές των φίλων που κάποτε έμειναν πίσω θα φέρει τα πάνω-κάτω (πυρόσβεση και ανάφλεξη μαζί) και  θα διεκδικήσει  γι’ αυτόν μια εξιλέωση που θα τον προσγειώσει στο παρελθόν του. Θα το βλέπει με άλλα μάτια; Σίγουρα πάντως θα ακούει το Lust for life διασκευασμένο από τους Prodigy.

 

Μαρία Κυργιαφίνη