Βασίλης Παλαιολόγος

Συνέντευξη Βασίλη Παλαιολόγου με τη Δελίνα Βασιλειάδη

Βασίλης ΠαλαιολόγοςΟ πολύ καλός ηθοποιός Βασίλης Παλαιολόγος, που αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί στην παράσταση 12 ένορκοι η οποία ανεβαίνει από τις 19 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Εγνατία, μίλησε στο φιλμ νουάρ και τη Δελίνα Βασιλειάδη.

Δελίνα Βασιλειάδη: Καλησπέρα σας. Μιλήστε μας για εσάς. Για τις σπουδές σας, για ποιο λόγο επιλέξατε να ασχοληθείτε με το θέατρο, για τη δουλειά σας όλα αυτά τα χρόνια.

Βασίλης Παλαιολόγος: Προτιμώ να μη μιλώ για μένα. Γενικά δεν πιστεύω πως μπορώ να είμαι περιγραφικός σε ότι αφορά σε εμένα. Παρατηρώ γύρω μου, βλέπω τα πάντα να αλλάζουν και κατά συνέπεια αλλάζω και εγώ. Συνεχίζω να προσφέρω στον άνθρωπο ως νοσηλευτής και στο πνεύμα του ως ηθοποιός. Δεν είναι εύκολο αλλά το προσπαθώ κινητοποιώντας κάθε παραγωγική μου δύναμη. Πολύ σύντομα θα γίνω και θείος. Αυτό ναι, είναι κάτι που θα αλλάξει την καθημερινότητά μου. Η μικρή Θεώνη θα μας φέρει και πάλι χαμόγελα.

Δελίνα Βασιλειάδη: Μιλήστε μας για την παράσταση 12 ένορκοι, στην οποία συμμετέχετε 3 χρόνια.

Βασίλης ΠαλαιολόγοςΒασίλης Παλαιολόγος: Η παράσταση τα έχει πει όλα από μόνη της. Δυνατή, επίκαιρη όσο ποτέ, γεμίζει τις θέσεις του θεάτρου κάθε μέρα. Το ζήτημα της αναίμακτης κρίσης, η συνήθεια του ανθρώπου να καταλήγει σε συμπεράσματα χωρίς να αναλύσει τα γεγονότα και η επιρροή που ασκεί μία ισχυρή θέση πάνω σε μία πιο αδύναμη, είναι οι βασικοί πυλώνες-μηνύματα της παράστασης. 12 διαφορετικές προσωπικότητες σε ένα δωμάτιο. Μόνο ο χρόνος και οι λέξεις μπορούν να αλλάξουν μία απόφαση. Φανταστείτε όλα αυτά να μπορούσαν να γίνουν και εκτός σκηνής. Πόσες λάθος αποφάσεις θα είχαν δώσει την θέση τους στην ευτυχία της αλήθειας. Πόσο καλύτεροι θα ήμασταν όλοι.

Δελίνα Βασιλειάδη: Το θέατρο σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης.

Βασίλης Παλαιολόγος: Νομίζω ακολουθεί και αυτό την πορεία της κρίσης. Εσωστρέφεια, με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, πολύ ένταση στις σχέσεις των ανθρώπων, επιπλέον προσπάθεια. Από την άλλη, ο κόσμος αγάπησε πάλι το θέατρο. Οι καλές παραστάσεις είναι soldout. Το ξεκαθάρισμα που επικράτησε σε κάθε άλλο τομέα της ζωής δεν θα μπορούσε να μην γίνει και στο ελληνικό θέατρο. Έτσι, σχεδόν αθόρυβα, η ποιότητα και οι προθέσεις έχουν αλλάξει. Το εύκολο αποτέλεσμα είναι μία μακρινή ανάμνηση και αυτό μόνο κέρδος μπορεί να είναι. Για όλους μας.

Δελίνα Βασιλειάδη: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;12 enorkoi

Βασίλης Παλαιολόγος: Κάθε αύριο είναι και ένα σχέδιο. Ποτέ δεν ξέρεις που θα σε πάει. Η βάση υπάρχει πάντα. Το ίδιο και η πρόθεση προγραμματισμού. Όμως, πολλές φορές, κάτι μικρό μπορεί να φέρει τεράστια δύναμη ανατροπής. Άρα το μέλλον το καλοδέχομαι χωρίς να επιδιώκω πρώιμη ανάγνωσή του.

Δελίνα Βασιλειάδη: Ποια είναι η φιλοσοφία σας;

Βασίλης Παλαιολόγος: Η φιλοσοφία ως έννοια είναι πολύ σημαντική. Χρειάζεται βάθος χρόνου, μία ζωή γεμάτη και υπομονή για να εγκατασταθεί «μέσα» σου. Αν πρέπει να απαντήσω κάτι κοντά σε αυτό, θα επιλέξω να πω πως αν όλοι μας κάνουμε το καλό που μπορεί να φέρει χαμόγελο τότε θα τα έχουμε καταφέρει. Η ενέργεια της αγαθής πρόθεσης είναι μεγαλύτερη από τα εκκωφαντικά τσιτάτα. Ας τα αφήσουμε στο χτες και ας ξεκινήσουμε κάτι νέο από την αρχή. Και αυτή η αρχή είναι καθαρά προσωπικό στοίχημα.

Δελίνα Βασιλειάδη: Σας ευχαριστώ θερμά.

Δελίνα Βασιλειάδη