Το Δείπνο (The Dinner)

Το δείπνο – ΕΥΤΥΧΙΑ Χ. ΚΟΚΚΙΝΗ

Το Δείπνο (The Dinner)Βασισμένη σε μυθιστόρημα του Herman Koch, το δεύτερο που μεταφέρεται στον κινηματογράφο μετά τα «Δικά μας παιδιά», η ταινία καταπιάνεται με το πραγματικά δύσκολο θέμα του χειρισμού της απόκρυψης η όχι της εμπλοκής των παιδιών τους σε κάποιο φόνο υπό την απειλή του εκβιασμού από τρίτο μέλος της οικογένειας.

Παρόλο το ενδιαφέρον  του θέματος η προσπάθεια δε στέφεται με απόλυτη επιτυχία, καθώς το πρώτο μέρος της ταινίας φαντάζει μειονεκτικά άνισο συγκριτικά με το δεύτερο μέρος αυτής. Συγκεκριμένα, το πρώτο μέρος παρουσιάζει μία σύγχυση στο τι έχει γίνει, με αφηρημένες αναφορές και μία άστοχη «κοιλιά» περί εμφυλίου πολέμου και της ψυχικής κατάστασης του ενός αδερφού.

Στο δεύτερο μέρος, τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα, η ένταση των ηρώων δημιουργεί την ανατροπή της διάθεσης (εκεί που είσαι έτοιμος να φύγεις από την αίθουσα, κάθεσαι να δεις τι θα γίνει), το κακό όμως έχει ήδη γίνει.

Στα ατού της ταινίας η παρεμβολή της αναφοράς των εδεσμάτων που αποτελούν τα ορεκτικά, το κυρίως γεύμα, τα τυριά, το επιδόρπιο, σαν ένα ευχάριστο διάλειμμα στην εξελισσόμενη απορία της προσπάθειας αποκωδικοποίησης της ιστορίας καθώς και η επιρροή της θέσης του γερουσιαστή και των δραστηριοτήτων αυτού στο οικογενειακό δράμα. Στα αρνητικά, η άνευρη έως ενοχλητική ερμηνεία του Richard Gere, η ως συνήθως μονότονη κ επαναλαμβανόμενη ερμηνεία της Laura Linney, η εκνευριστική επιθετικότητα του Steve Coogan και ίσως η Rebecca Hall να είναι η μόνη που συντηρεί το επίπεδο ερμηνείας που απαιτείται δεδομένων των περιστάσεων.

Ο επίλογος της ταινίας δίνει χώρο στη φαντασία του καθενός σχετικά με την εξέλιξη της ζωής των ηρώων αφαιρώντας την  τεκμηρίωση για τον χαρακτήρα του κάθε ήρωα. Ίσως αυτή να είναι η καλύτερη λύση, δεδομένου ότι πολλές φορές κανένας επίλογος δεν μπορεί να αγιοποιήσει την πρότερη αδόμητη και ανούσια δράση μίας ταινίας.

ΕΥΤΥΧΙΑ Χ. ΚΟΚΚΙΝΗ


 

Το Δείπνο (The Dinner)Το δείπνο

The dinner

Δραματική ταινία, αμερικανικής παραγωγής 2017

Σκηνοθεσία: Oren Moverman

Σενάριο: Herman Koch, Oren Moverman

Πρωταγωνιστούν: Richard Gere, Laura Linney, Steve Coogan, Rebecca Hall κ.α.

Υπόθεση: Δύο αδέρφια, εκ των οποίων ο ένας είναι γερουσιαστής, συναντιούνται με τις συζύγους τους σε δείπνο σε ακριβό εστιατόριο, προκειμένου να διευθετήσουν ένα τραγικό πρόβλημα στο οποίο είναι εμπλέκονται τα παιδιά τους.