entheto-theatro-denekedoupoli
Ντενεκεδούπολη

10 θέατρα για την περίοδο των γιορτών

entheto-theatro-nero-tis-zois
Το νερό της ζωής

Το έργο Το νερό της ζωής, μια παράσταση για θεατές κάθε ηλικίας, βασισμένη σε ένα παραμύθι των αδελφών Γκριμ, ανεβαίνει έως και τις 29 Ιανουαρίου, κάθε Κυριακή στις 11:30 (και επιπλέον τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου στις 11:30, τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου στις 18:00 και την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου στις 11:30) στην ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ» (Αμαλίας 71, τηλ. 2310821483), σε διασκευή – σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου και μουσική Κώστα Βόμβολου. Ένας νέος αναζητά το αθάνατο νερό προκειμένου να θεραπευτεί ο άρρωστος πατέρας του. Αλλά κάθε ταξίδι είναι γνώση, εμπειρία, δοκιμασία και μύηση. Τελικά ο νέος θα ανακαλύψει πως το μυστικό, το αθάνατο νερό, το νερό της ζωής δηλαδή, δεν είναι άλλο από την αγάπη. Πρωταγωνιστούν οι Κυριάκος Δανιηλίδης, Σοφία Βούλγαρη και Γιώργος Δημητριάδης.

entheto-theatro-agamoi-thitai
Άγαμοι Θύται... στο Δημόσιο

Έως και τις 15 Ιανουαρίου, κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, οι Άγαμοι Θύται… στο Δημόσιο χαρίζουν το γέλιο στους φίλους τους, κάνοντας κατάληψη στη σκηνή της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2315200200) με νέες σατιρικές εφεδρείες, κουρεμένοι ψυχικά εν χρω (δηλαδή γουλί) και με ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικού λαϊκισμού και ανορθολογισμού προσαρμοσμένο στη Δανεία (με ει από τα δανεικά) του Νότου. Σκηνοθετεί ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Πρωταγωνιστούν ο σκηνοθέτης, η Εβελίνα Παπούλια και ο Ταξιάρχης Χάνος.

entheto-theatro-denekedoupoli
Ντενεκεδούπολη

Σε μια πολιτεία αλλιώτικη από τις άλλες, σε μια πολιτεία όπου τίποτα δεν είναι κατασκευασμένο από γυαλί ή τούβλα ή τσιμέντο, σε μια πολιτεία όπου όλα είναι φτιαγμένα από τενεκέδες, στην Ντενεκεδούπολη, κατοικούσαν πολλά τενεκεδάκια με παράξενα ονόματα. Σαρδέλας, Μηλίτσα, Σοφός, Βουτυρένιος. Ζούσαν όλοι εκεί ευτυχισμένοι ώσπου μια μέρα… Μια παιδική παράσταση για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά, τη Ντενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακίνου, παρουσιάζει το ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ στο ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (Λ. Νίκης 121, τηλ. 2310251630) σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη. Κάθε Κυριακή στις 11:00 και στις 15:00 έως και τις 26 Φεβρουαρίου, τα γνωστά τενεκεδάκια ζωντανεύουν σε μια παράσταση συνδυασμό αντικειμενοθεάτρου – μαύρου θεάτρου και κινουμένου σχεδίου!

entheto-theatro-mia-terastia-ekrixi
Μια τεράστια έκρηξη

Έως και τις 15 Ιανουαρίου, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 και κάθε Κυριακή στις 19:30 ανεβαίνει στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» (Μεταμορφώσεως 7-9, τηλ. 2310458591) η παράσταση Μια τεράστια έκρηξη του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και του Κώστα Γάκη, ο οποίος υπογράφει και τη μουσική. Πρόκειται για την ιστορία ενός νέου, του Γιώργου, ο οποίος πασχίζει να απογαλακτιστεί και να βρει τον εαυτό του και το δρόμο του μέσα από μια δύσκολη πορεία από την παιδική και νεανική ηλικία στην ενηλικίωση. Πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ «ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ» (Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310229249) παρουσιάζει ως και τις 8 Ιανουαρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00, το έργο Berlin Alexanderplatz εκδοχή #2: μια παράλληλη πτώση του Άλφρεντ Ντόμπλιν, σε διασκευή – σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη. Η σκηνική ατμόσφαιρα εφιαλτική. Οι ήρωες αποκτούν τα χαρακτηριστικά μιας νοσηρής κοινωνίας που αδυνατεί ν’ αποδεχτεί την απόλυτη ηθική της κρίση. Η παράλληλη πτώση αναφέρεται στην παράλληλη πορεία της ιστορίας του ήρωα Φραντς Μπίμπερκοπφ και της ίδιας της Ιστορίας που τραγικά επαναλαμβάνεται. Πρωταγωνιστούν οι Λίνα Λαμπράκη και Γρηγόρης Παπαδόπουλος.

Η ΟΜΑΔΑ ΑΘΕΑΤΡΟ επιστρέφει ανανεωμένη και παρουσιάζει στο STUDIO ΝΕΜΕΣΗ (Δελφών 176, τηλ. 2310853561 και 2310326230) το έργο Υπερ-παραγωγή… Παράξενα πλάσματα, μια πολιτική σάτιρα σε σκηνοθεσία Τζίμη Κούρτη. Πρωταγωνιστούν οι Στάθης Πεχλιβανίδης, Αλεξάνδρα Κασιούμη και Ελένη Σαμαντζή. Παραστάσεις ως και τις 29 Ιανουαρίου, κάθε Παρασκευή στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 19:30.

Το εξαιρετικά επίκαιρο έργο Όροι Συμβολαίου του Μάικ Μπάρτλετ, σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου – Παγκουρέλη και σκηνοθεσία Λήδας Μπατσή, μπορεί να απολαύσει το θεατρόφιλο κοινό της πόλης ως και τις 15 Ιανουαρίου, από το ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΤΕΩΣ ΤΕΙΡΕΣΙΑ (Γ. Κωνσταντινίδη 15, τηλ. 2310865904) κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:15. Το έργο αποκαλύπτει με ψύχραιμο, χειρουργικό αλλά υπονομευτικά κωμικό τρόπο πως ακόμα και οι στυγνότερες μορφές ενός ξέφρενου και αχαλίνωτου καπιταλισμού έχουν πλέον ξεπεραστεί, καθώς τη θέση τους έχει πάρει ένας νέος ζοφερός Μεσαίωνας, όπου το «μεγάλο κόλπο» είναι η επαναφορά της Ανθρώπινης Δουλείας, και μάλιστα με τη σύμφωνη απόφαση των μελλοντικών σκλάβων.

Την ξεκαρδιστική κωμωδία παρεξηγήσεων Πανικός στα παρασκήνια του Κεν Λούντβιχ παρουσιάζει η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ» (Αμαλίας 71, τηλ. 2310821483) κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 19:00. Ένας καταχρεωμένος θίασος περιοδείας στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Θέατρο μέσα στο θέατρο και μια λοξή ματιά στο θέατρο και τους ανθρώπους του. Σκηνοθετεί ο Στάθης Μαυρόπουλος. Τη μετάφραση υπογράφει ο Δημήτρης Ναζίρης. Πρωταγωνιστούν οι Έφη Σταμούλη, Δημήτρης Ναζίρης και Μένη Κυριάκογλου.

Την Ολεάννα, ένα από τα πιο προκλητικά έργα του Αμερικανού Ντέιβιντ Μάμετ, ανεβάζει η ομάδα PASSATEMPO στην ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ» (Αμαλίας 71, τηλ. 2310821483) σε μετάφραση – σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Μόχλας και Νανά Παπαγαβριήλ. Ένας καθηγητής και μια φοιτήτρια πασχίζουν να επιβάλουν ο καθένας τη δική του πραγματικότητα. Ποιος θα τα καταφέρει; Ποιος πείθει; Ποιος υποχωρεί και ποιος εκμεταλλεύεται δικαιώματα που του εκχωρεί το φύλο του; Τελικά, η αλήθεια πού βρίσκεται; Παραστάσεις ως και τις 26 Ιανουαρίου κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00.

Ένα φαντασμαγορικό μιούζικαλ για όλους, το κλασικό μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς Σκρουτζ, φιλοξενείται έως και τις 8 Ιανουαρίου (Παρασκευή 23 και 30 Δεκεμβρίου στις 8:30 μ.μ., Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα και επίσης στις 2, 7 και 8 Ιανουαρίου στις 7:00 μ.μ., ενώ στις 26 του Δεκέμβρη θα γίνουν δυο παραστάσεις στις 11:30 π.μ. Και 7:00 μ.μ.) στο θέατρο ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (Βασιλίσσης Όλγας 150, τηλ. 2310834996). Η επίσκεψη μιας νεράιδας από το παρελθόν, του πνεύματος από το παρόν και του φαντάσματος από το μέλλον φέρνουν το σκληρόκαρδο Σκρουτζ αντιμέτωπο με αλήθειες που ο ίδιος διστάζει να παραδεχτεί και τον αναγκάζουν να ανοίξει όχι μόνο τα μάτια μα και την καρδιά του προτού να είναι πολύ αργά. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος, ενώ τη διασκευή και τη μουσική ο Άγγελος Λιακόπουλος. Πρωταγωνιστούν οι Ζανό Ντάνιας και Φιλίτσα Καλογεράκου.

Καλή θέαση και καλές γιορτές!

Δελίνα Βασιλειάδη