AGON

«Agon»: Μια αλβανική ταινία με ελληνικά χρώματα

Από τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη η ταινία «Agon» (Αυγή) του Αλβανού σκηνοθέτη Ρόμπερτ Μπουντίνα, και το «φιλμ νουάρ» βρέθηκε σ’ αυτά.

AGON

Η υπόθεση: Δυο αδέλφια από την Αλβανία, ο Σαϊμίρ και ο Βίνι, δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, μεταναστεύουν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να φτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή. Ο Σαϊμίρ, μάλιστα, ερωτεύεται την Ηλέκτρα, μια όμορφη Ελληνίδα που θέλει πολύ να την παντρευτεί, και αποφασίζουν να ζήσουν μαζί. Ο πατέρας της Ηλέκτρας, Νίκος (τον ρόλο κρατά ο Αντώνης Καφετζόπουλος) καλοδέχεται τον Σαϊμίρ, όχι όμως και τον μικρότερο αδερφό του Βίνι, με τον οποίο δεν τα πάνε και τόσο καλά. Σύντομα καταφτάνει στη Θεσσαλονίκη ο θείος των παιδιών για μια εγχείρηση, και μαζί με την οικογένειά του εγκαθίσταται στο σπίτι του Σαϊμίρ και της Ηλέκτρας. Ο θείος φέρνει μαζί του την αλβανική παράδοση και τα ήθη και έθιμα που αυτή περιλαμβάνει. Και φυσικά δεν αργεί η ώρα που συγκρούεται με την Ηλέκτρα σχολιάζοντας και κριτικάροντας τον ρόλο της ως γυναίκα της οικογένειας. Τόσο η Ηλέκτρα όσο και ο πατέρας της Νίκος θα ζητήσουν από τον Σαϊμίρ να επιλέξει… Στο μεταξύ, ο Βίνι μην αντέχοντας την όλη κατάσταση, θα μείνει σε ένα φίλο του, τον Μπεν, και γρήγορα μπλέκεται με την αλβανική μαφία της περιοχής. Ο έρωτάς του για την κοπέλα του αφεντικού, την Μαλίντα, θα τον ανακατέψει ακόμη περισσότερο. Η αναταραχή που φέρνει στην οικογένειά του, και η σύγκρουση με την οικογένεια του Νίκου και της Ηλέκτρας, δεν θα έχουν ευτυχή κατάληξη. Παρά την όποια αισιοδοξία που υπάρχει και το μεγάλο έρωτα του ΣαΊμίρ και της Ηλέκτρας, η τραγωδία θα τους χτυπήσει την πόρτα.

Στην παραγωγή συνεργάζονται οι Σαμπίνα Κόντρα από την Αλβανία (Era Films), η Λιλέτ Μπόταση από την Ελλάδα (Inkas Films), ο Ντανιέλ Μπουρλάκ από τη Ρουμανία (Elefant Films) και ο Γκιγιόμ Ντεσέιγ από τη Γαλλία (Arizona Films). Επιπλέον, η Λιλέτ Μπόταση έχει εξασφαλίσει τόσο τη συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου όσο και της Nova, τη διανομή της ταινίας στην Ελλάδα. Η ταινία άλλωστε γυρίζεται κατά 70% στην Ελλάδα (μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου θα διαρκέσουν τα γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη, και μέχρι τα τέλη του μήνα συνεχίζονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα), και η κύρια γλώσσα της ταινίας είναι η ελληνική. Ταυτόχρονα, η παραγωγή φέρει και τη σφραγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μιας κι είχε συμπεριληφθεί στο 4ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads 2008, όπου και έγινε η επαφή με την εταιρεία Inkas Films.

Η ταινία διαθέτει ένα πλούσιο καστ από Αλβανία και Σκόπια, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν μεταξύ άλλων πέρα από τον Αντώνη Καφετζόπουλο και οι Ιζαμπέλλα Κογιεβίνα και Λαέρτης Βασιλείου. Βασικός συνεργάτης της ταινίας του Μπουντίνα είναι ο διάσημος Ρουμάνος διευθυντής φωτογραφίας Μάριους Παντούρου, ο οποίος έχει «φωτίσει» όλες τις μεγάλες επιτυχίες του νέου ρουμάνικου κινηματογράφου όπως «Όταν θέλω να σφυρίξω, σφυρίζω» του Φλορίν Σερμπάν, «Στις παρυφές» του Μπόγκνταν Τζόρτζι Απέτρι, «Αστυνομία ταυτότητα» του Κορνέλιου Πορουμπόιου κ.ά.

Τέλος και σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Μπουντίνα: «Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης. Άλλωστε και οι δυο αδελφοί είναι ερωτευμένοι με κοπέλες και ‘πεθαίνουν’ για αυτές. Ο ένας μάλιστα και κυριολεκτικά. Ενώ ο άλλος, ο Σαϊμίρ, ζει για την Ηλέκτρα και κάνει τα πάντα για να είναι ευτυχισμένη. Αυτές τις ιστορίες αγάπης προσπαθούν να τις διαλύσουν διάφοροι: συγγενείς, παραδόσεις, μαφία… Είναι μια ταινία για την αγάπη, αναμφίβολα».

Νέστορας Πουλάκος