Θεατρικές Προτάσεις

Δυο παραστάσεις ανεβάζει το Κ.Θ.Β.Ε. ως και τις 18 Δεκεμβρίου στο ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2310223785). Η Χριστίνα Χατζηβασιλείου σκηνοθετεί τους Γιώργο Κολοβό και Εύη Σαρμή στο έργο Οι στοχαστές του αόρατου, Χαλίλ Γκιμπράν – Νίκος Καζαντζάκης, μια πράξη σκηνική που οδηγεί τις αισθητικές φιλοσοφικές και ανθρωπολογικές εμπειρίες των δύο μεγάλων συγγραφέων σε μια παράσταση πλημμυρισμένη από ρυθμούς και μελωδίες της Κρήτης και του Λιβάνου, ενώ το έργο Λόγος και σιγή, Καβάφης – Τόποι και πρόσωπα των Αράβων στην ποίησή του σκηνοθετεί ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. Πρόκειται για ένα θέαμα σύνθετο, το οποίο συνδέει την αισθητική του μεγάλου Αλεξανδρινού με την αραβική παράδοση, ένα σχεδίασμα, ουσιαστικά, παράστασης που ερευνά τους τόπους και τα πρόσωπα του Αραβικού κόσμου στο Καβαφικό σύμπαν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το σύμπαν αυτό συνδιαλέγεται με τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Παίζουν οι Μομώ Βλάχου και Πάνος Αργυριάδης.

Ως και τις 8 Ιανουαρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:15, το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ (Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310229249) παρουσιάζει το έργο του Άλφρεντ Ντέμπλιν Berlin Alexanderplatz Εκδοχή Β΄: Μια παράλληλη πτώση, σε σκηνοθεσία – διασκευή Θωμά Βελισσάρη και μετάφραση – δραματουργική συνεργασία Μελίνας Γαρμπή. Η ιδέα της παράστασης βασίζεται στο στόχο του θεάτρου να ερευνά τη θεατρικότητα και άλλων λογοτεχνικών ειδών πέραν των αμιγώς θεατρικών κειμένων, ενώ το σκεπτικό της διασκευής κινείται στην τεχνική του μοντάζ και της επικής αφήγησης του ίδιου του κειμένου, επιδιώκοντας να αναδείξει το έντονο σκηνικό ενδιαφέρον του. Πρωταγωνιστούν οι Λίνα Λαμπράκη, Θεανώ Αμοιρίδου, Γιώργος Κολοβός και Μαρίνα Γκούμλα.

Τιμώντας την επέτειο των εκατό χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ (Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά, τηλ. 2310423925) φιλοξενεί ως και την Κυριακή στις 21:00, την παράσταση Αμερικανός, που βασίζεται στο ομότιτλο κλασικό διήγημα του Σκιαθίτη συγγραφέα, σε σκηνοθεσία – δραματοποίηση – ερμηνεία Θανάση Σαράντου.

Από τις 18 Νοεμβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00, οι ΟΜΑΔΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ παρουσιάζουν στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΤΕΩΣ ΤΕΙΡΕΣΙΑ (Γ. Κωνσταντινίδη 15, τηλ. 2310865904) το έργο του Μάικ Μπάρτλετ Όροι συμβολαίου, σε σκηνοθεσία Λήδας Μπατσή. Όταν η προσωπάρχης της πολυεθνικής, όπου εργάζεται η Έμμα, την καλεί για να της επιστήσει την προσοχή σε ορισμένους όρους του συμβολαίου της με την εταιρεία, η υπάλληλος δε φαντάζεται ότι το γεγονός αυτό θα καθορίσει τη μετέπειτα ζωή της. Τη μετάφραση υπογράφει η Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη. Πρωταγωνιστούν οι Ελένη Κοτσώνα και Ιωάννα Λαμνή.

Η ομάδα θεάτρου C. FOR CIRCUS, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ανεβάζει από τις 18 Νοεμβρίου κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00, στο χώρο της (Συγγρού 19, 4ος όροφος, τηλ. 6936754534), την παράσταση Εσωτερικό του βραβευμένου με Νόμπελ Βέλγου δραματουργού Μορίς Μέτερλινκ, σε σκηνοθεσία Κώστα Conie Ισαακίδη και μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη. Παίζουν οι Όλγα Βεζερτζή, Παναγιώτης Γαβρέλας και Κίτσος Δημήτρης. Τραγουδά ζωντανά η Νατάσα Ρουστάνη.

Από τις 19 Νοεμβρίου έως και τις 8 Ιανουαρίου, από Πέμπτη ως και Κυριακή (21:30), οι ομάδες POLIPRIZO – GET EVEN ARTS ΚΑΙ STANDUP COMEDY S.U.T. παρουσιάζουν στο SPITIMOU.groundfloor (Φράγκων 3, τηλ. 6980139113) τη μαύρη και σκοτεινή χριστουγεννιάτικη κωμωδία Sex… deer?… έρωτες… ψέματα… κέρατα…, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Βαλσαμίδη. Στο Βόρειο Πόλο ξεσπά σκάνδαλο, όταν ένα από τα οκτώ ελάφια του Αϊ Βασίλη τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση. Και καθώς τα παγκόσμια media καταφθάνουν να καλύψουν το γεγονός, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που οδηγεί το έλκηθρο καλούνται να μοιραστούν τις δικές τους απόψεις για το θέμα. Μια φρικιαστική ιστορία διαφθοράς αποκαλύπτεται, όπου εμπλέκονται όλοι, από το μικρότερο ξωτικό μέχρι τον ίδιο τον μιαρό Άγιο Βασίλη! Παίζουν οι Κώστας Αβραμίδης και Νίνα Φωτιάδου.

Η ανατρεπτική, μοναδική και πολυβραβευμένη παράσταση Η Κραυγή, που μας φέρνει αντιμέτωπους με τον προσωπικό μας καθρέφτη, ανεβαίνει στο ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ (Κασσάνδρου 132, πάνω από το Τούρκικο Προξενείο, τηλ. 2310216567) ως και τις 14 Δεκεμβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00. Μια οικογένεια, δύο εργοστάσια, πλούσιοι, φτωχοί, τρεις αδελφές, πυρκαγιές και κύματα παλιρροιακά, εξαφανίσεις κι εμφανίσεις, ανακρίσεις, αποκαλύψεις κι ένα μεγάλο μυστικό καλά κρυμμένο στην ανατολική πτέρυγα συνθέτουν αυτή την εξωφρενική κωμωδία, γραμμένη από τους μαθητές του τρίτου έτους 2009-2010 του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ STUDIO ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ. Πρωταγωνιστούν οι Όλγα Ανανιάδου, Νανά Γκασνάκη, Γιώτα Δανιηλίδου και Γιώργος Γκασνάκης.

Κάθε Σάββατο στις 22:00, το ΘΕΑΤΡΟ ΦΛΕΜΙΝΓΚ (Μισραχή 15, τηλ. 2310812000) φιλοξενεί την παράσταση ΜΟUΤΖΑ COMEDY, όπου τρεις ηθοποιοί σε πνευματική πυράκτωση προβληματίζονται σχετικά με την κρίση, την ανεργία, την πολιτική και τις σχέσεις. Σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Μήττας. Παίζουν οι Εύα Στέφα, Χριστίνα Μαγκάκη και Γιώργος Βαβούρας.

Ως και τις 16 Δεκεμβρίου, κάθε Παρασκευή στις 21:00, το STUDIO ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ (Κασσάνδρου 132, τηλ. 2310216567) παρουσιάζει τη θεατρική ομάδα ήΑΝΔΡΕΣ στην παράσταση Bar Bert. Καλλιτέχνιδες που κάτι θέλουν να μας πουν, μια υποταγμένη χώρα, τρόμος και αθλιότητα, σ’ έναν κόσμο που ολοένα μοιάζει με τον δικό μας… και καλώς ήρθατε στο Καμπαρέ.

Η παράσταση Jailhouse blues – Το μπλουζ της φυλακής του Γιοργκ Γκράσερ ανεβαίνει ως και τις 30 Νοεμβρίου κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (21:00) στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΗ (Κορυτσάς 8, Πυλαία, τηλ. 2310322094), σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Ρικούδη. Πρόκειται για μια τραγική κωμωδία που καταδεικνύει τα κακώς κείμενα της αμερικανικής κουλτούρας, το σαθρό δικαστικό σύστημα, την καθοριστική δύναμη του χρήματος και την αναγωγή του σε εξουσιαστή και Θεό. Παίρνουν μέρος οι Βασίλης Γκένιος, Νίκος Βουτσάς και Μαργαρίτα Νασιούλα