ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ του Λόνε Σέρφινγκ

(ONE DAY)
Σκηνοθεσία: Λόνε Σέρφινγκ
Παίζουν: Αν Χάθαγουεϊ, Τζιμ Στάρτζες, Πατρίσια Κλάρκσον, Τζόντι Γουίτακερ
Διάρκεια: 107’

Αξιολόγηση: ****

Ο Ντέξτερ και η Έμα. Η Έμα και ο Ντέξτερ. 20 χρόνια, δύο φίλοι, μία ημέρα. Αν ο Ντέξτερ μπορούσε να της κάνει ένα δώρο θα ήταν αυτοπεποίθηση (ή ένα αρωματικό κερί). Αν η Έμα μπορούσε να του κάνει ένα δώρο θα ήταν αυτογνωσία για να καταλάβει ότι έχει παγιδευτεί σε μία αυτοκαταστροφική σπείρα.

Η σκηνοθέτης της ταινίας «Μια κάποια εκπαίδευση» επιστρέφει με μία ταινία εξίσου… ρετρό. Το «Μία ημέρα» είναι αρκούντως ρεαλιστικό: οι χαρακτήρες του είναι πιστευτοί, καθημερινοί και εύκολα νοιάζεσαι γι’ αυτούς. Βλέπουμε πληθώρα ταινιών με ιστορίες αγάπης, ωστόσο πάντα υπάρχουν αυτές που ξεχωρίζουν καθώς φαίνονται τόσο πραγματικές, και λιώνουν τις καρδιές των αθεράπευτα ρομαντικών. Όπως «Το ημερολόγιο» πριν από 7 χρόνια, όπως το «(500) Μέρες με τη Σάμερ» πέρυσι, έτσι και το «Μία ημέρα» είναι μια από αυτές τις ταινίες. Παρά το γεγονός ότι η «βρετανική» προφορά της Αν Χάθαγουεϊ… έρχεται και φεύγει, οι ερμηνείες είναι εξαίρετες. Η δε φωτογραφία και η κινηματογράφηση της ταινίας είναι πλησιάζουν την τελειότητα.

Αν υπάρχουν κάποια παράπονα, είναι τα εξής: αρχικά, το μέτριο σάουντρακ (άξιζε κάτι καλύτερο και… περισσότερο). Έπειτα, το γεγονός ότι το χιούμορ και κάποιες «σκηνές – κλειδιά» που υπήρχαν στο βιβλίο έλλειπαν από την ταινία. Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι και ο σεναριογράφος της ταινίας, οπότε ποιος θα μπορούσε να κάνει καλύτερη δουλειά απ’ αυτόν; Κι όμως, η ταινία θα μπορούσε να περιέχει αυτό το παραπάνω που θα την έσπρωχνε προς το… cult.

Σε κάθε περίπτωση, μία όμορφη, τραγική και έντονη ταινία. Μας θυμίζει σε τι πραγματικά πρέπει να αφιερωνόμαστε…

Λένα Βρούσια

Παλαιότερη κριτική για το ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ του Λόνε Σέρφινγκ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.