Η ΠΕΤΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ

Η ΠΕΤΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ / (THE PATIENCE STONE)
Σκηνοθεσία: Ατίκ  Ραχιμί
Παίζουν: Γκολσίφτε Φαραχανί, Χαμίντ Τζαβαντάν, Μασί Μροβάτ
Διάρκεια: 102′
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ (3η εβδομάδα)

THE PATIENCE STONE

Η «Πέτρα της υπομονής» του Ατίκ Ραχιμί αποτελεί μια από τις πολλές ταινίες που μας εκθέτουν τις δυσκολίες ενός θρησκευτικού και βαθιά δολοφονικού φασισμού. Παράλληλα, όμως, είναι και μια δουλειά που μεταφέρει το σημείο εστίασης από τη γενική βία στο προσωπικό ανθρώπινο δράμα μιας γυναίκας που – αντίθετα με τη Σατραπί του «Persepolis» – δεν έχει τη δυνατότητα διαφυγής στο εξωτερικό. Μετά το Ιράν, χώρες όπως το Αφγανιστάν που από το 1996 έως το 2001 καταδυνάστευαν οι Ταλιμπάν, αποτέλεσαν παραδείσους για κάθε είδους καταπάτηση στοιχειωδών ελευθεριών. Καταγόμενος από τη δεύτερη χώρα, ο σκηνοθέτης βίωσε στο πετσί του αυτές τις συνθήκες πριν το σκάσει και βρει καταφύγιο στη φιλόξενη τότε Γαλλία.

Ο Ραχιμί λοιπόν, σκάβει βαθιά στις αραβικές παραδόσεις και φέρνει στο φως την αρχαία λιθολατρεία που στην πορεία αντικαταστάθηκε από το Ισλάμ. Έτσι, μια πέτρα αποκτά τη δύναμη να σηκώσει το βάρος των αμαρτιών και των ανησυχιών ενός ανθρώπου. Σε μια ισλαμική χώρα, ένας εμφύλιος μαίνεται και μια γυναίκα καλείται να φροντίσει τα δυο της παιδιά αλλά και να κουράρει τον βαθιά θρήσκο άντρα της που έπεσε σε κώμα. Ο εμφύλιος, όμως, φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή της και σύντομα καταλήγει και εξομολογείται τα βαθύτερα μυστικά και πάθη της στο φαινομενικά άψυχο σώμα του άντρα της, που λειτουργεί σαν μια ιδιόμορφη πέτρα.

Να σημειωθεί πως ο σκηνοθέτης υπήρξε και ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου το οποίο αποφάσισε να μεταφέρει και στη μεγάλη οθόνη. Στην Ελλάδα, είχαμε την τύχη και τιμή να θαυμάσουμε για πρώτη φορά την ταινία του και την εξαιρετική της φωτογραφία, στο 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Αξιολόγηση: **** (4)
Πέτρος Θεοδωρίδης