Ο λαός έχει τη δύναμη

Το 1988 η Πάτι Σμιθ τραγουδούσε με πάθος πως ο λαός έχει τη δύναμη. Το People have the power έγινε σύνθημα… για να γίνει πριν μερικά χρόνια μουσικό χαλί διαφήμισης κινητής τηλεφωνίας! Κι αυτό όπως και άλλα επαναστατικά κομμάτια (το I’d love to change the world -«Θα ήθελα ν’ αλλάξω τον κόσμο»- των Ten years after και Which side are you on -«Με ποιανού το μέρος είστε»- στην εκδοχή της Νάταλι Μέρσαντ) χρησιμοποιήθηκαν εντέχνως σε μια διαδικασία μεταβολής των νοημάτων τους, έτσι ώστε οι νέες γενιές να τα συνδέσουν, συνειδητά ή υποσυνείδητα, με το σύστημα του καταναλωτισμού και όχι με τα κινήματα της εξέγερσης και αντίστασης στην εξουσία, όπως ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο στόχος τους.

Σήμερα, που το εν λόγω σύνθημα επανακτεί την ουσία του, καμία διαφήμιση δεν μοιάζει να είναι ικανή για την οιαδήποτε πλύση εγκεφάλου. Ο κόσμος κλείνει τις τηλεοράσεις και κατεβαίνει στις πλατείες και στις πορείες. Αγανακτεί, διαδηλώνει, συγκρούεται. Όχι μόνο στην Αθήνα, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο σε Καβάλα, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο και άλλες ελληνικές πόλεις, αλλά σε ολό- κληρη την Ευρώπη. Το κίνημα των αγανακτισμένων εκτείνεται σε μια ευρεία κλίμακα με αποτέλεσμα να μας ξεπερνάει. Πρόκειται για καθάρια και ανόθευτη λαϊκή οργή.

Δίχως ταμπέλες, δίχως κόμματα, δίχως καπελώματα και στεγανά του παρελθόντος. Κάτι νέο γεννιέται και αυτοκατευθύνεται προς τη ρήξη. Τα Μ.Μ.Ε. όσο μπορούν το συγκαλύπτουν. Πρόβαλλαν φυσικά τη μάχη της 15ης Ιουνίου γύρω από η Βουλή, όταν προβοκάτορες παρακρατικοί κουκουλοφόροι επιχείρησαν τη διάσπαση του λαού, αλλά δεν τα κατάφεραν. Δεν έδειξαν τα πλάνα όπου αυτοί οι κουκουλοφόροι ενώνονται αργότερα με τις δυνάμεις καταστολής -ή τουλάχιστον δεν έδωσαν βαρύτητα. Ούτε έδειξαν πως τις πέτρες σε μπάτσους και παρακρατικούς τις πετούσαν γέροι, νέοι και παιδιά.

Κάθε απόγευμα στο Λευκό Πύργο πραγματοποιείται λαϊκή συνέλευση άμεσης, αληθινής δημοκρατίας, όπως τη γέννησε κάποτε αυτή η χώρα για να παραποιηθεί στις μέρες μας σε εξευτελιστικό βαθμό. Η συμμετοχή είναι μαζική. Πρέπει να γίνει -και θα γίνει- μαζικότερη. Η ιστορία έχει αποδείξει πως ο λαός έχει τη δύναμη και φέρνει αλλαγές. Το αποδεικνύουμε εκ νέου στις μέρες μας. Η ουτοπία δε φαντάζει πλέον ως τέτοια. Γίνεται πραγματικότητα. Ο λαός έχει τη δύναμη!

Αλέξανδρος Μιλκίδης