ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ - Δ. Βασιλειάδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ – Δ. Βασιλειάδη

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας για την παράσταση Φόνισσα όπου πρωταγωνιστείτε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Μιλάμε για ένα κορυφαίο κείμενο της Ελληνικής λογοτεχνίας γραμμένο το 1903 από έναν άνθρωπο που όσο βρισκόταν εν ζωή δυστυχώς δεν είχε την τύχη να δει κανένα από τα έργα του να γίνονται βιβλίο. Ο Παπαδιαμάντης δημιουργεί μια γυναίκα που σκοτώνει για να ελευθερώσει. Σώζει τους φτωχούς από την κακή τύχη που είχαν, γεννώντας θηλυκό. Μέσα στο μυαλό της Φόνισσας το κακό που κάνει εκείνη τη στιγμή, δεν είναι κακό. Πιστεύω πως είναι ό,τι πιο δύσκολο έχουμε κάνει μέχρι τώρα σαν ομάδα! Είναι ένα κείμενο το οποίο δεν είναι θεατρικό, οπότε η μεταφορά του στη σκηνή είναι ένα στοίχημα για εμάς! Τρέμω στην ιδέα του τί πρόκειται να ενσαρκώσω!

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Πώς νιώθετε που θα ερμηνεύσετε ένα πραγματικό πρόσωπο, συγκεκριμένα τον Παπαδιαμάντη;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Είναι τρομακτικό! Δεν ξέρω πως μπορώ, αν μπορώ η αν θα μπορέσω να τον προσεγγίσω! Σε όλους τους ρόλους μου μέχρι τώρα φανταζόμουν το πώς θα μπορούσε να είναι ο χαρακτήρας που υποδύομαι και μπορούσα να τον φτιάξω όπως ήθελα η πίστευα εγώ ότι μπορεί να είναι! Εδώ μιλάμε για κάτι άλλο, για έναν άνθρωπο που δεν είναι φανταστικός και που εγώ θα πρέπει να του δώσω ξανά σάρκα και οστά και στο μόνο πράγμα που μπορώ να πατήσω για να το κάνω αυτό είναι η φωτογραφία του και η γραφή του! Δεν έχω εικόνα κίνησης ούτε φωνής ή συμπεριφοράς, για να αντιγράψω και αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο για μένα! Το καλό με όλο αυτό μέχρι τώρα, είναι ότι τον βλέπω στον ύπνο μου και η αλήθεια είναι πως ελπίζω να είναι απλά ένα όνειρο γιατί πολλές φορές έχω την αίσθηση πως θα ξυπνήσω και θα τον δω ολοζώντανο να στέκεται όρθιος δίπλα μου και να με κοιτάει.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Είστε και εκπαιδευτικός. Μιλήστε μας για αυτό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Είναι μέρος της δουλειάς μου! Υπάρχουν φορές που είναι δύσκολο γιατί έχω και τμήματα με μικρές ηλικίες και όλοι ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να απασχολήσεις τα παιδιά και να κρατήσεις το ενδιαφέρον τους γιατί το μυαλό τους δουλεύει απίστευτα γρήγορα και βαριούνται εύκολα, αλλά αν βρεις το σωστό κουμπί λειτουργεί και για τις δύο πλευρές! Η διδασκαλία ξεκίνησε από τα τμήματα της Βαρβάρας Δουμανίδου και μέσα στα επόμενα χρόνια μου έγιναν προτάσεις και σήμερα διδάσκω σε δραματικές σχολές και σε ωδεία στα τμήματα θεάτρου! Είναι σημαντικό για μένα ο δάσκαλος να έχει μεταδοτικότητα, είναι το Α και το Ω στη διδασκαλία! Υπάρχουν καθηγητές που είναι πολύ καλοί αλλά δεν μπορούν να σου μεταφέρουν τίποτα με αποτέλεσμα να βαριέσαι ή να πιστεύεις ότι αυτό που έχεις επιλέξει δεν σου ταιριάζει! Το έβλεπα ακόμα και στο σχολείο! Μου αρέσει να περνάω στα τμήματα μου αυτά που έχω διδαχτεί η κάποια που έχω μάθει εγώ μέσα από την δουλεία μου και θέλω ο μαθητής να κρατάει και να παίρνει κάθε φορά από μένα και κάτι και να μη φεύγει χωρίς τροφή για σκέψη!

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Τα τελευταία χρόνια είστε μόνιμος συνεργάτης στο Θέατρο του Άλλοτε. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Η βάση μου είναι το Θέατρο του Άλλοτε και εύχομαι να μείνει! Εκεί έγινε η αρχή και μέσα από αυτήν την ομάδα με έμαθε ο κόσμος της Θεσσαλονίκης! Αν δεν είχα συναντηθεί με τη Βαρβάρα δεν θα είχα κάνει τίποτα από αυτά που έχω κάνει μέχρι τώρα! Είναι φίλη, συνεργάτης και ένα τεράστιο σχολείο, όχι μόνο για μένα, αλλά κυρίως για το θέατρο στην πόλη μας! Η Βαρβάρα θα μπορούσε να είναι η δίδυμη αδερφή μου! Είναι άπειρες η φορές που μιλάμε χωρίς καν να χρειαστεί να ανοίξουμε το στόμα μας! Της χρωστάω πολλά και κάθε χρόνο ελπίζω να ξεχρεώνω και από κάτι!!! Έχω κάνει και άλλες συνεργασίες, δεν συνεργάζομαι μόνιμα και αποκλειστικά με το Θέατρο του Άλλοτε, απλά οι περισσότερες δουλειές μου μέχρι τώρα είναι εκεί και για αυτό το όνομα μου έχει συνδεθεί με την ομάδα!!! Και για να απαντήσω στην ερώτηση, αυτό για μένα σημαίνει καλή αρχή και εύχομαι όλοι να μπορούσαν να έχουν μια τέτοια στην δουλειά τους!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Μελλοντικά σχέδια. Σκέφτεστε να πάτε στην Αθήνα ή και στο εξωτερικό;

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Μελλοντικά σχέδια ποτέ! Είμαι πιο πολύ του τι κάνω σήμερα, άντε βαριά να φτάσω μέχρι το αύριο! Όσον αφορά στη δουλειά, για έναν περίεργο λόγο έρχονται μόνες τους και κλείνω τις επόμενες σεζόν πριν καν το καταλάβω! Ελπίζω και εύχομαι να είναι πάντα έτσι, όχι μόνο για μένα, αλλά για όλους! Η Αθήνα είναι μέσα στα σχέδια, αλλά ο λόγος που δεν είμαι εκεί σήμερα είναι γιατί κλείνω της δουλειές και κάθε χρόνο βγάζω την σεζόν στη Θεσσαλονίκη και επειδή όπως είπα και παραπάνω, γιατί ποτέ δεν σκέφτομαι πολύ μακριά! Μπορεί να μην είναι η ώρα του, ή μπορεί να μη γίνει ποτέ! Όταν συμβεί απλά ένα πρωί θα μαζέψω τα πράγματα μου και το απόγευμα θα είμαι εκεί! Το ίδιο και με το εξωτερικό.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μια ευχή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Δείτε Θέατρο!