Αbsent without leave

Ο Absent Without Leave μας μιλάει…

Αbsent without leave

…για την ηχογράφηση…
Όλοι οι συντελεστές συνεισέφεραν στο τελικό αποτέλεσμα, με πληθώρα οργάνων και με το προσωπικό τους στίγμα, διατηρώντας τη γενικότερη συνοχή του album με την κοινή μας αισθητική. Το Faded Photographs ηχογραφήθηκε μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Αγγλίας, Ισλανδίας, Αυστρίας, Η.Π.Α. και Καναδά, μέσω ανταλλαγής .wav αρχείων. Ως μέθοδος δεν διαφέρει και πολύ από την ηχογράφηση στο studio. Συνήθως εκεί ηχογραφεί ο καθένας μόνος τα δικά του μέρη, χωρίς να είναι υποχρεωτική η παρουσία όλων. Μπορεί ο ντράμερ και ο κιθαρίστας να ηχογραφήσουν ξεχωριστά τα μέρη τους, χωρίς να συναντηθούν. Ίδιας λογικής ήταν και αυτή η ηχογράφηση.

…για το artwork…
Του δίνω μεγάλη σημασία και προσπαθώ για κάτι το ιδιαίτερο. Ένα εργοστασιακό cd σε πλαστική θήκη δεν μου κάνει εντύπωση, αντίθετα με ένα χειροποίητο σε χάρτινη ανακυκλωμένη συσκευασία, όπως αυτή του Faded Photographs. Όπως και σε παλιότερες κυκλοφορίες μου, θέλησα κάθε αντίτυπο να είναι πραγματικά μοναδικό, εξ ου και η διαφορετική φωτογραφία (από συνολικά 500) στο εξώφυλλο του καθενός. Αυτές συμπληρώνουν άψογα τη νοσταλγική διάθεση του album -και ίσως στο μέλλον γίνει κάποια συγκεντρωτική τους έκθεση.

…για την Sound In Silence…
Τη δημιούργησα το 2006, με τη βοήθεια ενός φίλου, προκειμένου να κυκλοφορήσουμε μια συλλογή με καλλιτέχνες που εκτιμούσαμε. Λόγω της πολύ καλής ανταπόκρισης, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε. Έχουμε εκδώσει ποιοτικές, καλαίσθητες και συλλεκτικές κυκλοφορίες, ξένες και ελληνικές. Συνεισφέρουμε μεν στο να ακουστεί όσο περισσότερο γίνεται η δουλειά αγαπημένων μας καλλιτεχνών-απαιτούνται ώρες χειρωνακτικής εργασίας δε, καθώς τα πάντα είναι χειροποίητα. Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα όμως αποζημιώνει πλήρως.

…για τα επόμενά του βήματα…
Live για τα 10 χρόνια από το ξεκίνημά μου, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη. Ίσως μια δεύτερη ευρωπαϊκή περιοδεία μέσα στο 2012, κάτι που είχε συζητηθεί όταν ολοκλήρωσα την πρώτη την άνοιξη. Ένα νέο ep μέσα στο 2013, του οποίου τις βασικές ιδέες ήδη δουλεύω -δεν αποκλείω νέες συνεργασίες και split κυκλοφορίες…

Bio
Ο Γιώργος Μαστροκώστας δημιούργησε το προσωπικό του project Absent Without Leave το 2001. Έκτοτε υπηρετεί πιστά τον προσωπικό του ήχο: ένα αμάλγαμα από shoegaze, post-rock και ambient. Μέχρι στιγμής έχει ηχογραφήσει τρία προσωπικά album (Bon Voyage, Postcards from nowhere και το πιο πρόσφατο Faded photographs). Εκτός από αυτά τα τρία album, στο ενεργητικό του έχει άλλα τέσσερα ep’s, έξι split κυκλοφορίες και συμμετοχές σε πολλές διεθνείς συλλογές. Έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως οι port-royal και ο Kimonophonic και έχει εμφανιστεί, συχνά μετά από προσωπική πρόσκληση των ίδιων των καλλιτεχνών, με πληθώρα ονομάτων, από τους God Is An Astronaut και τους 65daysofstatic ως τους iLiKETRAiNS και τους Piano Magic. Το 2006 ίδρυσε την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Sound In Silence, η οποία ειδικεύεται σε ποιοτικές, καλαίσθητες, συλλεκτικές κυκλοφορίες, με χειροποίητη συσκευασία, ξένων και Eλλήνων καλλιτεχνών από το 2006. Στο roster της βρίσκονται ονόματα όπως οι Sigmatropic, οι Yellow6 και οι Building Castles Out Of Matchsticks. Έχει επίσης συνθέσει το soundtrack της μικρού μήκους ταινίας The Crossroads του Πέτρου Σοφικίτη, ενώ η δουλειά του έχει παρουσιαστεί από ραδιοφωνικούς σταθμούς παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο BBC 6 Music και ο Resonance FM.

Μαριάννα Βασιλείου