Έκθεση φωτογραφίας Όταν ο λύκος δεν είναι δω…

Θρύλοι, ιστορίες και παραμύθια

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλοφωνίας, το ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και το ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ οργάνωσαν διαγωνισμό φωτογραφίας για τα παραμύθια, επίσημο θέμα του Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2013. Στο τέλος του διαγωνισμού, η επιτροπή -αποτελούμενη από εκπροσώπους του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Φωτογραφικού Κέντρου και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης- επέλεξε τις 50 καλύτερες φωτογραφίες, που αποτελούν την έκθεση.

Η Λουντιβίν Ντε Σουζά και η Λιζιάν Πονς, εκπρόσωποι του Γαλλικού Ινστιτούτου στη διοργάνωση, απάντησαν στις ερωτήσεις μας.

Μιλήστε μας για το θεσμό της Εβδομάδας Γαλλοφωνίας, τί σκοπό έχει και τί είδους εκδηλώσεις περιλαμβάνει;
Ο Διαγωνισμός γαλλοφωνίας ξεκινά νωρίτερα μέσα στη χρονιά και
προσκαλεί τα σχολικά ιδρύματα και τους Έλληνες σπουδαστές να δημιουργήσουν συλλογικά ένα καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό έργο. Φέτος το θέμα του διαγωνισμού είναι οι ιστορίες και τα παραμύθια.
Η Εβδομάδα γαλλοφωνίας γιορτάζεται κάθε χρόνο την εβδομάδα της 20ης Μαρτίου, της Παγκόσμιας Ημέρας  Γαλλοφωνίας. Με αυτήν την ευκαιρία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης προτείνει, από τις 8 έως και τις 30 Μαρτίου, ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων, με θέμα τη γαλλική γλώσσα, για το ευρύ κοινό και για όλες τις ηλικίες. Είναι το ραντεβού των γαλλόφωνων και γαλλόφιλων, που γιορτάζουν τη γαλλική γλώσσα μέσα από διαλέξεις και λογοτεχνικές, μουσικές ή θεατρικές βραδιές. Είναι επίσης η γιορτή των παιδιών, στα οποία προτείνουμε εργαστήρια, σινε-κονσέρτα και προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων.
Στις 30 Μαρτίου, η Εβδομάδα Γαλλοφωνίας κλείνει με την απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας. Η ημέρα αυτή είναι πλούσια σε εκδηλώσεις και αποτελεί την ευκαιρία να αναδείξουμε τις δημιουργίες των μαθητών και των σχολείων.

Πώς ανταποκρίθηκε ο κόσμος στο διαγωνισμό και τί είδους φωτογραφίες περιλαμβάνει η έκθεση;
Ο κόσμος ανταποκρίθηκε πολύ θετικά. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από ένα ετερόκλητο κοινό: φοιτητές, μαθητές Λυκείου, ερασιτέχνες φωτογράφοι, πρωτάρηδες ή έμπειροι και ενήλικες που δεν έχουν καμία σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο.
Η ανάρτηση του διαγωνισμού στο facebook βοήθησε πολύ στη γρήγορη διάδοση. Οι πρώτοι συμμετέχοντες με ενθουσιασμό το μοιράστηκαν με φίλους τους και η πληροφορία πέρασε «από στόμα σε στόμα». Τις τελευταίες μέρες του διαγωνισμού φτάσαμε στους 504 συμμετέχοντες που όχι μόνο είχαν αναρτήσει τις φωτογραφίες τους, αλλά ήθελαν επίσης να ενημερωθούν για τις δημιουργίες των άλλων και να ψηφίσουν στην ψηφιακή εκδοχή του διαγωνισμού. Λάβαμε φωτογραφίες και μηνύματα από φωτογράφους, όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά από όλη την Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς μας ζήτησαν να τους ενημερώσουμε σε περίπτωση που οργανώσουμε νέο διαγωνισμό. Είναι ενδιαφέρον το ότι πολύς κόσμος συνεχίζει να αναρτά τις φωτογραφίες του και να στέλνει μηνύματα, ακόμα και μετά το τέλος του διαγωνισμού. Μια μικρή κοινότητα δημιουργήθηκε γύρω από αυτόν τον διαγωνισμό.
Οι φωτογραφίες που αποτελούν αυτήν την έκθεση εντυπωσιάζουν με την ανομοιομορφία τους. Είναι πολύ ενδιαφέρον, διότι βλέπουμε πόσο διαφορετικά δύο άνθρωποι αντιλαμβάνονται το ίδιο θέμα. Έχουμε λοιπόν κάθε είδους φωτογραφίες και από πλευράς φόρμας και από πλευράς περιεχομένου. Κάποιες φωτογραφίες έχουν μορφή polaroid, κάποιες άλλες δίνουν βάρος στην αισθητική και τις τεχνικές γνώσεις, σε μια άμεση σχέση με τον εικονιζόμενο ή το σκηνικό.

Τι σημαίνει το παραμύθι για έναν ενήλικα; Η λειτουργία του περιορίζεται σε μια νοσταλγική παιδική ανάμνηση ή είναι κάτι περισσότερο;
Το «παραμύθι» για έναν ενήλικα είναι μια ανάμνηση της παιδικής ηλικίας, των ιστοριών με τις οποίες όλοι μεγαλώσαμε -και, ταυτόχρονα, μια αμφισβήτηση αυτών. Είναι κάτι περισσότερο από μια απλή νοσταλγική ανάμνηση. Ως ενήλικες, οι φωτογράφοι μπορούν να επιφέρουν μια νέα ματιά στα παραμύθια και να ενσωματώσουν τα βιώματά τους. Διηγούμαστε παραμύθια στα παιδιά για να τους μάθουμε σιγά-σιγά ότι στον έξω κόσμο ελλοχεύει ο κίνδυνος ότι δεν υπάρχουν μόνο όμορφα πράγματα. Είναι μια έννοια που οι ενήλικες νιώθουν και εκφράζουν μέσα από ένα βίωμα και την οποία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τόσο στη ζωή τους όσο και στη φωτογραφία. Στις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, μπορείτε να δείτε ότι η Κοκκινοσκουφίτσα κρατάει όπλο και μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στον κακό λύκο, οι ήρωες των παραμυθιών μεγάλωσαν και είναι πια οι ίδιοι ενήλικες. Συναντάμε συμβολικά στοιχεία του παραμυθιού στον κόσμο μας, όπως, για παράδειγμα, το δηλητηριασμένο μήλο. Ο ήρωας του παραμυθιού μπορεί ακόμα και να εξομειωθεί με έναν άνθρωπο με προβλήματα στην κοινωνία μας. Εδώ, το παραμύθι είναι κάτι περισσότερο από μια ανάμνηση: είναι κοινωνική κριτική, ιστορία διαφορετικών βιωμάτων.

Η Γεωργία Πανάκια, η Μπελίνα Κορτότση και η Ειρήνη Χούμου πήραν τα τρία πρώτα βραβεία  και η Εύα Γερομιχαλού, η Φωτεινή Χαμιδιελή και η Δήμητρα Μερζιεμεκίδου έλαβαν τιμητική διάκριση.
Ο διαγωνισμός φωτογραφίας πραγματοποιήθηκε επίσης και στο facebook. Οι 5 φωτογραφίες που συγκέντρωσαν τα περισσότερα «like» ήταν του Χρίστου Μπισκίσμπη, της Πηνελόπης Καραματσούκη, της Λυδίας Τσακίρη, του Γιάννη Μπύρου και της Χριστίνας Σαλαρμή  και παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Από την επιτροπή του διαγωνισμού επιλέχτηκαν και συμμετέχουν στην έκθεση: Ειρήνη Χούμου, Κατερίνα Αλέπα, Αθανασία Παπατζέλου, Κυριάκος Κατσαρέας, Αθανάσιος Αθανασιάδης, Ιωάννα Νίκα, Ανδρέας Βενιανάκης, Κυριακή Γκούμα, Ευαγγελία Κούση, Γεωργία Γρηγοριάδου, Στέλιος Αλευρόπουλος, Ζωή Λαδίκα, Σμαρώ Απαμπατλίδου, Σοφία Αρφανάκη, Μπελίνα Κορτότση, Αρετή Λιοδακάκη, Αναστασία Δεληγιάννη, Γεωργία Πανάκια, Φίλιππος Δεγίδης, Σοφία Συμεωνίδου, Εύα Γερομιχαλού, Αθανασία Αργυριάδου, Βασίλειος Μαύρης, Φωτεινή Χαμιδιελή, Δήμητρα Μερζιεμεκίδου, Δήμητρα Kομνάρη.

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Λ.Στρατού 2Α. Ανοικτά από Τρίτη έως Παρασκευή 17:30-19:30. Μέχρι τις 30 Μαρτίου. www.ift.gr, www.fkth.gr, https://www.facebook.com/events/320722354715910.

Θανάσης Ράπτης