Προς Θεσσαλονικείς δ΄ (+οε΄) επιστολή φαύλου

Αδελφοί,

Ανέκδοτο έχει καταντήσει πλέον η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, ανέκδοτο που καταδεικνύει πόσον έχουν αλλάξει οι καιροί και πόση απόσταση (προς τα πίσω δι’ ημάς, την ώρα που σύμπας ο κόσμος προχωρά προς τα εμπρός) έχει διανυθεί. Ανεπιστρεπτί κατά πολλούς.

Απογευματάκι εις μια μικρή πόλη εις την Ουγκάντα. Εις το μικρό καλύβι, ένα αγόρι έντεκα ετών κι ένα κοριτσάκι εννιά, παίζουν κάνοντας μεγάλη φασαρία. Ξαφνικά ακούγεται η φωνή της μητέρας των:
-Σταματήστε και διαβάστε αμέσως τα μαθήματά σας δια το σχολείο. Δεν εντρέπεστε λίγο; Το ξέρετε ότι εις την Ελλάδα υπάρχουν παιδάκια που δεν έχουν βιβλία δια να διαβάσουν;…

Ανέκδοτο και ο δείκτης νοημοσύνης (ή ασχημοσύνης, ακόμη και αλητείας, δια τους περισσότερο πολιτικώς σκεπτόμενους) των ιθυνόντων. Μήπως οι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικο- νομικών της φαιδρής αποικίας δύνανται να μας γνωρίσουν αριθμόν τινά δια το ποσό που θα εξοικονομηθεί από τη «σφαγή» εκατό χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων; Μας είναι απαραίτητος αυτή ταύτη η ακρίβεια, δια να αντιστοιχίσουμε το ποσόν με έτερο που δύναται ευκό- λως να προκύψει δια της σφαγής πολύ-πολύ λιγότερων κηφήνων και να καταδείξουμε με απλότητα έναν ασφαλέστερο δρόμο εξοικονόμησης χρημάτων (και όχι μόνον χρημάτων…). Αφού αρχίσαμε την επιστολή με πικρό και επίκαιρο ανέκδοτο, ας την ολοκληρώσουμε με τον ίδιο τρόπο: Μπαίνει προ ημερών σε κάποιο κατάστημα ένας άνεργος και ρωτά τον ιδιοκτήτη αν υπάρχει δουλειά.

-Βεβαίως και υπάρχει μία θέση. Κάθε ημέρα θα πρέπει να έρχεσαι εδώ για τέσσερις ώρες. Η δουλειά σου θα είναι μόνον να ελέγχεις αν εργάζονται οι πωλήτριες. Ο μισθός σου θα είναι 2.500 ευρώ μηνιαίως, με εταιρικό αυτοκίνητο, κινητό τηλέφωνο, καθώς και μία πολύ εμφανίσιμη προσωπική γραμματέα.
-Πλάκα μού κάνεις;;;;
-Εσύ άρχισες!…

Θοδωρής Μπακάλης