Η ΕΠΙΘΕΣΗ

Η ΕΠΙΘΕΣΗ / L’ATTENTAT/ THE ATTACK
Σκηνοθεσία: Ζιάντ Ντουεϊρί
Παίζουν: Αλί Σουλιμάν, Ευγενία Ντόντενα, Ρεϊμόντ Αμσελέμ, Καρίμ Σαλέχ, Ουρί Γκαμπριέλ
Διάρκεια: 102′
ΦΑΡΓΚΑΝΗ (2η εβδομάδα)

THE ATTACK

Όταν βαδίζεις σε ένα παχύ χαλί και το πόδι σου βουλιάζει μέσα του, τα βήματα μοιάζουν ονειρικά. Όταν όμως τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια σου, τότε πέφτεις και τραυματίζεσαι! Το πέσιμο του Άραβα Αμίν Τζαφάρι είναι πολύ απότομο, γι’ αυτό τραυματίζεται βαριά. Εργάζεται ως χειρουργός σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, έχει φίλους Ισραηλίτες κι από καιρό έχει ενσωματωθεί στη νέα του πραγματικότητα. Σε μια επίσημη τελετή μάλιστα βραβεύεται για τις ιατρικές υπηρεσίες του. Κι ενώ όλα προϊδεάζουν για μια ευάρεστη ζωή, μια έκρηξη με θύματα 17 άτομα, εκ των οποίων τα περισσότερα παιδιά, προκαλεί αλυσιδωτές εκρήξεις στον ψυχισμό του. Γιατί η αστυνομία ανακαλύπτει, ότι ο βομβιστής τρομοκράτης ήταν η γυναίκα του.

Από εδώ ξεκινά η κάθοδος στον Άδη. Σοκαρισμένος αρχικά, πεπεισμένος ακράδαντα για την αθωότητά της, διερευνά τα στοιχεία και ανακαλύπτει σταδιακά πόσο εξαπατημένος βρέθηκε. Τοποθετώντας αργά, αλλά σωστά, το κάθε κομμάτι του παζλ στη θέση του, διαπιστώνει τον προσηλυτισμό, το φανατισμό και την εμμονή της με τα εθνικά ζητήματα που μαστιγώνουν τον παλαιστινιακό λαό.

Με έντονα στοιχεία θρίλερ, δράματος και με κυρίαρχη την πολιτική χροιά, ο συνεργάτης πολλών ταινιών του Ταραντίνο κινηματογραφεί το ομώνυμο διεθνές μπεστ-σέλερ του Γιασμίνα Χάντρα (εικάζεται πως είναι ψευδώνυμο, μεταφράστηκε όμως σε 40 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά) με απλότητα, ρεαλισμό, ποιητικότητα και συναίσθημα. Η αμφιβολία, η ανατροπή δεδομένων, τα όρια των σχέσεων, η αποξένωση του ζεύγους, η αντιφατική πραγματικότητα και ο φονταμενταλισμός θίγονται με πίκρα, ειλικρίνεια και ουδετερότητα, αποτυπώνοντας λιτά τη στρατιωτική συμπεριφορά των Ισραηλιτών απέναντι στην απονενοημένα «εκρηκτική» αντίσταση των Παλαιστινίων.

Αξιολόγηση: *** (3)
Γιάννης Τοτονίδης