ΟΙ ΚΡΟΥΝΤΣ

ΟΙ ΚΡΟΥΝΤΣ / THE CROODS
Σκηνοθεσία: Κερκ Ντε Μίκο, Κρις Σάντερς
Με τις φωνές των: Νίκολας Κέιτζ, Έμα Στόουν, Ράιαν Ρέινολντς, Κάθριν Κίνερ, Κλαρκ Ντιουκ, Κλόρις Λίτσμαν
Διάρκεια: 98′
ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ 2&3&4, STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1&3&8&11, VILLAGE COSMOS 3&4&6 (2η εβδομάδα)

THE CROODS

Είναι γνωστό πως το animation είναι μια τέχνη, που απεικονίζει πολλά και εννοεί ακόμη περισσότερα. Ένα είδος που χαίρει εκτίμησης και τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί ραγδαία, κάνοντας «άλματα» τεχνικά μα και καλλιτεχνικά προς την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Έτσι, λίγο καιρό πριν τα αναμενόμενα μεγάλα σίκουελ κατακλύσουν τις σκοτεινές αίθουσες («Despicable Me 2», «Monsters University» και «Cloudy With a Chance of Meatballs 2») κάνουμε μια αναδρομή στην παλαιολιθική εποχή. Σε αυτή τη νέα παραγωγή της Dreamworks (και την πρώτη animated ταινία που διανέμει σε συνεργασία με αυτή η 20th Century Fox) οι Κρις Σάντερς και Κερκ Ντε Μίκο μας συστήνουν τους Κρουντς, μια πατριαρχική οικογένεια Νεάντερταλ, που καλείται να αφήσει τον ασφαλή μικρόκοσμο της σπηλιάς ενόψει της συντέλειας του κόσμου.

Μέσα από την ταινία θίγονται έννοιες όπως η αξία της οικογένειας, η ανάγκη των νέων να χαράξουν τη δική τους πορεία καθώς επίσης και η εμπιστοσύνη και πως αυτή μπορεί να γεφυρώσει ένα χάσμα. Η σοφία δεν γνωρίζει ηλικία. Μια δροσερή και διασκεδαστική περιπέτεια με σεναριακά κενά και όχι και τόσο ευφάνταστους διαλόγους, που όμως τα στοιχεία της εποχής μας δοσμένα «προϊστορικά» κρατούνε τη σπιρτάδα, δημιουργώντας μια κεφάτη ατμόσφαιρα. Χαλαρό χιούμορ και όμορφα σκηνικά μέρη βγαλμένα από το «Avatar» διέπουν αυτή την κωμική περιπέτεια που οι κεντρικοί της χαρακτήρες φαντάζουν να βγήκαν από το συνονθύλευμα των «Brave» και «Ice Age».

Η ταινία των 135 εκατομμυρίων δολαρίων, που ξεκινάει πρώτη στο δρόμο των μεγάλων παραγωγών animation της χρονιάς είναι μια ευχάριστη επιλογή για μικρούς και μεγάλους.

Αξιολόγηση: *** (3)
Νίκος Χασάπης