king_elephant

King Elephant των King Elephant

Inner Ear

king_elephant

O King Elephant είναι ο ντράμερ των Baby Guru και αυτός είναι ο πρώτος του προσωπικός δίσκος. Το κοινό σημείο ανάμεσα στη σόλο δουλειά του και στους Baby Guru έγκειται στα κρουστά, στους ρυθμούς και γενικότερα στη συμμετοχή του Όμπι Σέρατοουν στα φωνητικά.

Από αυτό το σημείο και μετά, κάθε λογής samples και λούπες από ακυκλοφόρητες και σκόρπιες ηχογραφήσεις του King Elephant συναντώνται σε 18 συνθέσεις, οι οποίες διαρκούν κατά μέσο όρο δυο λεπτά έκαστη. Αυτό βέβαια αποτελεί και ένα εν δυνάμει μειονέκτημα του δίσκου, καθώς ορισμένες συνθέσεις μπορεί να φανούν, με μία πρώτη ακρόαση, ανολοκλήρωτες ή μη ανεπτυγμένες. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, καθώς στις συνθέσεις ανακατεύονται το afrobeat και η ψυχεδέλεια των 60’s-70’s, ο ρυθμός του hip hop και με την τεχνική του sampling, οι μελωδίες της ανατολής με τον πειραματισμό του krautrock, η neo-jazz στα πνευστά με την ένταση του funk. Το βασικότερο πάντως χαρακτηριστικό –και ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο ατού- του δίσκου είναι ότι ξεκινά μεν από μία click’n’cut λογική, βασισμένη στη χρήση του πληκτρολογίου και του ποντικιού, δεν περιορίζεται όμως σε αυτήν.

Τουναντίον, από το σύνολο του ηχητικού αποτελέσματος φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πηγή δημιουργίας όλων των κομματιών δεν είναι ο υπολογιστής, αλλά η συνθετική δεινότητα του δημιουργού τους. Αυτό αποδεικνύεται πασίδηλα από κομμάτια όπως το funky Obnoxious, το ανατολίτικο Bangadu, το γκροτέσκο No mind only soul. Τελικός απολογισμός; Ανεξάρτητα από την πορεία που θα έχουν οι Baby Guru στο μέλλον, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο King Elephant θα ευημερεύσει καλλιτεχνικά. Εδώ θα είμαστε και θα το δούμε.

Μαριάννα Βασιλείου