daskalou3

Διογένης Δασκάλου: Το παιδί μέσα μας διαβάζει, σκέφτεται, σχεδιάζει, ονειρεύεται και λαχταρά

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπαδοπούλου

Διογένη θα μπω κατευθείαν στο «ψητό»: Ο Διογένης Δασκάλου γδύνεται (!) Αη Βασίλης; Τι έχετε ετοιμάσει με τους Monie & Monie Conniente αυτή τη φορά; Τι να περιμένουμε να δούμε στις παραστάσεις που αρχίζουν στις 23 Δεκεμβρίου στο Μύλο;
Επικαιρότητα που επαναλαμβάνεται σαν φάρσα είναι το ένα συστατικό. Το άλλο είναι όσα γνωρίζουμε από τα θρησκευτικά των παιδικών μας χρόνων. Και τέλος η λυσσαλέα, άμεση πραγματικότητα. Αν τώρα σε όλα αυτά βάλεις ένα άγρυπνο μάτι, ένα άγριο ζώο, έναν καλικάντζαρο κι έναν επαναστάτη με γέμιση δουλικής συμπεριφοράς είσαι Ο.Κ. Αρκεί να τα χτυπήσεις στο μπλέντερ και μάλιστα στην ένδειξη (κρουστικό γέλιο).

Από το 1994 «επιχειρείτε» σε σκηνές της πόλης και κάθε φορά καταφέρνετε να μας κάνετε να γελάμε με τον πόνο μας και να ξεχνάμε για λίγο το ερώτημα «πώς θα τα φέρω βόλτα;»… Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό είναι μεγάλο δώρο. Το δικό μου ερώτημα είναι: εσείς πώς τα φέρνετε βόλτα τόσα χρόνια ρε παιδιά;
Όπως όλοι, έτσι κι εμείς. Οι Monie & Monie Conniente απαρτίζονται από μουσικούς και τεχνικούς που κάνουν από δύο έως και τρεις δουλειές ο καθένας. Δάσκαλοι μουσικής, ωδεία, μουσικά Γυμνάσια, εμφανίσεις και σαν session μουσικοί με άλλα σχήματα, Φιλαρμονικές αλλά και δουλειές που δεν θα φανταζόταν κάποιοι για μουσικούς, όπως οδηγός ταξί και πολλά άλλα -εποχιακά και μη. Άλλωστε οι εμφανίσεις μας είναι εξαιρετικά επιλεγμένες, άρα λίγες. Κάνουμε όμως τα πάντα για να κρατάμε το χωριό μας αδούλωτο και ζωντανό γι’ αυτές τις λίγες λυτρωτικές εμφανίσεις. Άλλωστε, αν ο σκοπός μας ήτανε να γίνουμε πλούσιοι, θα γινόμασταν ποδοσφαιριστές και όχι μουσικοί. Το ξέρετε φαντάζομαι το ανέκδοτο που λέει «τι διαφορά έχει ένας μουσικός από μία πίτσα. Μία πίτσα μπορεί να θρέψει μία οικογένεια».

Υποτίθεται ότι αυτή η συνέντευξη θα είχε χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα. Η αλήθεια είναι ότι φέτος δε νιώθουμε και πολύ χριστουγεννιάτικα. Πιστεύεις ότι με όλα αυτά που συμβαίνουν το παιδί μέσα μας έπεσε σε κώμα;
Μάλλον τα κόμματα έχουν πέσει σε κώμα. Όχι. Το παιδί μέσα μας κρύφτηκε και περιμένει. Το παιδί μέσα μας πήγε πιο μέσα μας. Στο ντουλαπάκι κάτω από τη σκάλα; Στο υπόγειο; Στη σοφίτα; Κάπου είναι κρυμμένο μ’ ένα φακό στο στόμα και διαβάζει, σκέφτεται, σχεδιάζει, ονειρεύεται και λαχταρά. Προσμένει την ώρα της μεγάλης εξόδου. Τη στιγμή που θα ξεμπουκάρει από κει μέσα όμως θα ‘ναι καλά να έχουμε μαζέψει οι έξω τα γυαλικά απ’ το τραπέζι γιατί θα γιορτάσει περίεργα αυτή τη φορά. Μάλλον θα κάνει Σπαστούγεννα και Θρυψαλούγεννα με Οπλοχρονιά. Και το όπλο του θα είναι η ορμή του.

daskalou2

Αν μόνο για αυτά τα Χριστούγεννα δεν ήσουν ο Διογένης, τι θα ήθελες να είσαι; Ο Αη Βασίλης, το ξωτικό ή ο τάρανδος και γιατί;
Ως στερημένος, λόγω κρίσης, πρώην αδηφάγος καταναλωτής και έχοντας σαν μότο μου το “η υπερβολή ποτέ δεν είναι αρκετή”, θα σου πω πώς θα’ θελα να είμαι τάρανδος, σαν επάγγελμα που είναι του Δημοσίου, και ξωτικό… όμως σαν ελεύθερος επαγγελματίας τις υπόλοιπες 23 εργάσιμες ώρες και ως πλουτοκράτωρ και πανδαμάτωρ με δικό μου προσωπικό και πλούσια δώρα Αη Βασίλης για τα Σαββατοκύριακα και τις μέρες των γιορτών στο εξοχικό μου στη Λαπωνία. Συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να διαλέξω. Τα θέλω και τα τρία σε μια συσκευασία.

Όταν μιλάμε μαζί δεν μπορώ να μη θέσω μερικά πολύ σοβαρά ερωτήματα για τα οποία περιμένω απάντηση. Εφιστώ την προσοχή σου διότι όπως θα αναληφθείς οι απαντήσεις σε αυτά θα ανοίξουν το δρόμο για τη σωτηρία αυτής της χώρας. Έτσι έχουμε και λέμε:
α) Το άστρο της Βηθλεέμ τελικά ήταν ή δεν ήταν Σβαρόφσκι;

Όχι. Τελικά ήταν μια απάτη. Ήταν ένα στρόμπο που είχαν βάλει οι χορηγοί που είχαν τότε την εταιρία Σβαρόφσκι για να βρουν οι μάγοι με τα δώρα το δρόμο για την φάτνη.
β) Το τζίνι είναι κουφό ή όχι;
Το τζίνι επίσης είναι μια μεγάλη παρεξήγηση. Είναι η αδρεναλίνη που έπεσε μικρή μέσα στο βαρέλι με το τζιν. Από τότε γυρίζει τρικλίζοντας και απαντώντας στην ερώτηση τι έπαθες, πώς σε λένε; Με τη συγκερασμένη απάντηση «είμαι το τζίνι». Δηλαδή η εξυπνάδα «τζίνιους» της αδρεναλίνης που σούρωσε απ’ το πολύ το τζιν. Τι περιμένεις τώρα από ένα τέτοιο ανεύθυνο και λαοπλάνο πλάσμα. Το τζίνι είναι το ελλειμματικό του τζίνιους. Είναι μισό. Γι’αυτό και δεν ακούει, δεν εμφανίζεται, δεν εκπληρώνει. Το πολύ – πολύ να βρεις το σπίτι του, το λυχνάρι. Αλλά πάντα λείπει γιατί πήγε να κοπανήσει κάνα τζιν.
γ) Έκανε καλά τελικά ο Σωκράτης που ήπιε το κώνειο; Ποια είναι η γνώμη σου;
“Το έξυπνο πουλί απ’ το πουλί του πιάνεται” έχω να πω παραφράζοντας μια τούρκικη σοφή παροιμία που λέει «θύμωσε ο Αγάς κι έκοψε τον λούτσο τ’»

daskalou3

Ζητούνται πελάτες. Χρωστούγεννα στο Μύλο!
Ο Διογένης Δασκάλου γδύνεται Αη Βασίλης και οι Monie & Monie Conniente ντύνονται τάρανδοι και μας περιμένουν στο χωριό του Αϊ σιχτίρ στο CLUB του ΜΥΛΟΥ από 23 Δεκεμβρίου για να ζήσουμε μαζί τα φετινά Χρωστούγεννα και να υποδεχθούμε τη νέα Δραχμοχρονιά. Πάει ο παλιός ο χρόνος. Μαζί τον φάγαμε! Τα πιο πλούσια Φτωχούγεννα στο CLUB του Μύλου. Πάει ο Παλιός ο Χρόνος, ας χορτάσουμε παιδιά! Χρωστούγεννα μ’ Ανάσταση μαζί!

Επίσης μην ξεχνάτε: Τον Διογένη Δασκάλου τον ακούμε καθημερινά 11:00-12:00 στο ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 94,5 στην εκπομπή HAPPYLAND.