Μελίνα Κανά: Είμαστε άοπλοι πολεμιστές…

Η Μελίνα Κανά και ο Γιώργος Καζαντζής πρωτογνωρίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, πριν ακόμη εκείνη γίνει ευρέως γνωστή στο κοινό. Τότε τραγουδούσε στο ΠΛΑΤΩ, στη γενέτειρά της τη Θεσσαλονίκη -και εκείνος της πρότεινε κάποια τραγούδια για ηχογράφηση. Την ίδια περίοδο, βέβαια, η Κανά είχε ως πρόταση και κάποια τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα. Βλέπετε, καμιά φορά «η τύχη είναι απλόχερη», όπως εύστοχα σημείωσε η ίδια σε συζήτησή μας. Τότε λοιπόν η Κανά επέλεξε τα τραγούδια του Μάλαμα, τα τραγούδια του Καζαντζή τα ερμήνευσε η αδερφή της Λιζέτα Καλημέρη και οι επιτυχίες συνόδεψαν τραγουδοποιούς και τραγουδίστριες.
Η σχέση αυτών των δύο καλλιτεχνών συνεχίστηκε μέσα στο χρόνο αναλλοίωτη. Πέρυσι εμφανίστηκαν στο ΜΥΛΟ, παρέα με τον Γιώργο Ανδρέου και τον Βασίλη Λέκκα και φέτος αυτό το σχήμα ξανάσμιξε προκειμένου να εμφανιστούν στην Αθήνα. Νωρίτερα, όμως, Καζαντζής και Κανά θα βρεθούν για μια συναυλία στη Θεσσαλονίκη, στη ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ, και βρήκαμε αφορμή να τα πούμε λίγο μαζί της…

kana-kazantzis
Θα βρεθείτε μια βραδιά στη Θεσσαλονίκη, για μία συναυλία μόνο…
Ναι, με ένα πρόγραμμα που έχει κυρίως τραγούδια του Καζαντζή. Με το Γιώργο είμαστε παλιοί γνώριμοι, ήταν από τους πρώτους τραγουδοποιούς που γνώρισα, όταν τραγουδούσα ακόμη στο ΠΛΑΤΩ. Από εκεί και πέρα ο ίδιος έχει μια πορεία στο χρόνο συνεπέστατη, μ’αρέσει πολύ η μουσική του και θεωρώ ότι είναι από τους πιο ενδιαφέροντες τραγουδοποιούς της εποχής μας. Μαζί του βρίσκομαι εξάλλου και σε ένα σχήμα παρέα με τους Γιώργο Ανδρέου και Βασίλη Λέκκα, το οποίο το είχαμε πρωτοπαρουσιάσει πέρυσι στο ΜΥΛΟ στη Θεσσαλονίκη και θα το επαναλάβουμε και προς τέλη Μάρτη στην Αθήνα, ενώ πήγαμε και Γερμανία πρόσφατα μαζί. Επιπλέον από αυτή τη συνεργασία θα κυκλοφορήσει και ένα cd, ενώ ο Καζαντζής μου έφερε τρία νέα τραγούδια, από τα οποία θα ακούσετε το ένα στη συναυλία στη ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ.

 Γιατί δεν μας τα παρουσιάζετε και τα τρία; (γελάμε)
Για να έχετε κάτι να περιμένετε! Ξέρετε ένα νέο τραγούδι έχει και το ρίσκο του σε μια ακρόαση και θεωρώ ότι πρέπει να έχει και την τιμητική του όταν παρουσιάζεται, οπότε καλύτερα ένα ένα.

 Πώς λέγεται το νέο τραγούδι;
Πολεμιστής.

melina kana 2
Μας ταιριάζει νομίζω σήμερα. Κάπως έτσι δεν αισθανόμαστε λίγο πολύ;
Ναι, αλλά είμαστε άοπλοι πολεμιστές…

 Ίσως ένα… σίγουρο «όπλο» που έχουμε είναι η Τέχνη. Πώς το βιώνετε εσείς και από τη… μέσα πλευρά της;
Βλέπω τον κόσμο να θέλει να συμμετέχει σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις και, μολονότι έχουμε μαζέψει το ζωνάρι… ε, έχουν πέσει και οι τιμές και αυτό βοηθάει! Όταν άρχισε όλη αυτή η κατάσταση με την κρίση, πέρασα και εγώ ένα στάδιο πανικού. Με έπιασε ήττα, εγκλωβισμός, δεν έβλεπα να υπάρχει τέλος, διέξοδος. Μέσα σε όλο αυτό βέβαια βλέπεις και το ήθος των πραγμάτων και εντέλει αυτό είναι πιο δυσάρεστο από το οικονομικό κομμάτι της κατάστασης. Μετά πάλι, πείσμωσα. Σκέφτηκα ότι όλοι μοιραζόμαστε μια δυσκολία και μέσα από αυτή μπορούμε να γίνουμε πιο ανθρώπινοι, πιο αλληλέγγυοι.

 Πιστεύετε το έχουν νιώσει όλοι αυτό;
Σίγουρα όχι. Εξάλλου τα πράγματα χρόνια τώρα, με αυτό το ξέφρενο life style, δεν ταίριαζαν στην ψυχούλα του Έλληνα, αναμφίβολα όμως έχουμε όλοι συμμετοχή σε ό,τι ζήσαμε και ζούμε. Ακόμη και με την παθητική στάση στα πράγματα, είναι σαν να συναινείς στο έγκλημα.

 Αισιοδοξείτε ότι θα βρούμε την έξοδο;
Αρνούμαι να δεχτώ το αντίθετο (γελάει). Φυσικά και έτσι θα γίνει.

melina-kazantzis
Μέχρι τότε, όμως, πολλοί άνθρωποι φεύγουν εκτός Ελλάδας. Εσείς το σκεφτήκατε;
Αν χρειαστεί θα φύγω, αλλά εύχομαι να μη χρειάζεται για κανέναν άνθρωπο να φεύγει από την πατρίδα του.

 Παραμένοντας  σ’αυτό τον τόπο,  ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Μου έχει δώσει κάποια τραγούδια η Ευτυχία Μητρίτσα (σ.σ. συμμετείχε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2006) και ευελπιστούμε να κυκλοφορήσουν μέχρι το καλοκαίρι. Βέβαια, η οικονομική κατάσταση, η ευκολία να κατεβάζεις τραγούδια από το διαδίκτυο, η έλλειψη δισκογραφικών εταιρειών, καθυστερούν και ζορίζουν τα πράγματα, οπότε δεν μπορείς να είσαι και απόλυτα σίγουρος πώς και πότε θα κυκλοφορήσει μια δουλειά.

Τουλάχιστον γίνονται συναυλίες!
Αυτό είναι ουσιαστικό. Και μάλιστα αρχίζουμε να ανταμώνουμε πλέον σε μικρούς χώρους και να κοιταζόμαστε στα μάτια. Σπουδαίο!

 Μαύρη Τρύπα (Βαΐου 5, Λαδάδικα, πρώην Αγκάθι). Στις 11 Μαρτίου στις 9.30 μ.μ., Γιώργος Καζαντζής και Μελίνα Κανά.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 510081.

Συνέντευξη στην Έλσα Σπυριδοπούλου