Την αντίστροφη μέτρηση για δυο κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς, που ο δήμος Νεάπολης-Συκεών διοργανώνει εδώ και δεκαετίες, σηματοδοτεί κάθε χρόνο ο ερχομός του Αυγούστου. «Μερκούρεια 2016» και «Βαλκανική Πλατεία 2016» έρχονται να αποχαιρετίσουν το καλοκαίρι και να καλωσορίσουν το φθινόπωρο με τον πιο γοητευτικό τρόπο.
Θέατρο, μουσική, εκθέσεις, δημιουργία κατακλύζουν και φέτος τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, που κάθε Αύγουστο ανεβάζει στο «κόκκινο» το πολιτιστικό θερμόμετρο με τα «Μερκούρεια» (21/8-28/8) και στη συνέχεια με τη «Βαλκανική Πλατεία» (29/8-4/9). Είναι οι δυο κορυφαίοι πολιτιστικοί θεσμοί που έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας και αποτελούν κεντρικό σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, προσελκύοντας κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες πολιτών.
«Για κάποιους, δυστυχώς, το θέατρο, ο πολιτισμός μας είναι παντεσπάνι. Αδυνατούν να δουν ότι ο πολιτισμός μας είναι η ίδια η ταυτότητά μας, είμαστε εμείς και αν τον χάσουμε, θα χαθούμε. «Ο πολιτισμός είναι η ψυχή της κοινωνίας», έλεγε η Μελίνα Μερκούρη και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να διαφυλάξουμε αυτή την ψυχή, τις αξίες και τα ιδεώδη που μόνο ο πολιτισμός μπορεί να μεταδώσει», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και προσθέτει: «Παρά τις δυσκολίες, εμείς επιμένουμε. Με πείσμα… Μερκουρικό, με μια διάθεση αστείρευτη, με ενθουσιασμό σχεδόν παιδικό και με γνώμονα τη «διδαχή» της Μελίνας ότι η «βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός».
Αντίστροφη μέτρηση στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για δυο κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς
●«Μερκούρεια» (21/8-28/8) και «Βαλκανική Πλατεία» (29/8-4/9) προ των πυλών
Τα «Μερκούρεια 2016»
Η «Όπερα του Ζητιάνου» του John Gay, την Κυριακή 21 Αυγούστου, από την Κεντρική Σκηνή του δήμου Νεάπολης-Συκεών «Μελίνα Μερκούρη» ανοίγει τον κύκλο των παραστάσεων των «Μερκουρείων 2016».
Ακολουθούν κατά σειρά οι «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, η «Αριστοφανιάδα» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης σε συνεργασία με την ομάδα ΙΔΕΑ (Τρίτη 23 Αυγούστου), το σκυριανό παραμύθι «Τα σαράντα κλειδιά» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης (Τετάρτη 24 Αυγούστου), οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη από το Θεατρικό Εργαστήρι «Θέσπις» του δήμου Νεάπολης-Συκεών (Πέμπτη 25 Αυγούστου), το «Του ήλιου και του φεγγαριού» – μία σύνθεση από τις παραλογές του δημοτικού μας τραγουδιού, από το Θεσσαλικό Θέατρο-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας (Παρασκευή 26 Αυγούστου), «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Κένι Μάικ από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Σάββατο 27 Αυγούστου) και την «Απολογία Σωκράτη» του Πλάτωνα από το «Όψεις Πολιτισμού» υπό την αιγίδα του ΚΘΒΕ (Κυριακή 28 Αυγούστου).
Όλες οι παραστάσεις θα δοθούν στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», με ώρα έναρξης τις 9 μ.μ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 «Η όπερα του ζητιάνου» του John Gay
ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016
ΤΡΙΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016
ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016
ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016
ΟΨΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Info: |
Η «Βαλκανική Πλατεία 2016»
Τη σκυτάλη παίρνει την αμέσως επόμενη μέρα, Δευτέρα 29 Αυγούστου, η «Βαλκανική Πλατεία» που για 17η χρονιά, με «ουρανό» τον πολιτισμό και την ελεύθερη έκφραση, αναζητά και παρουσιάζει ακούσματα, γεύσεις, εμπνεύσεις και δημιουργίες, από αυτές που χαρίζουν στα Βαλκάνια τη μοναδικότητά τους.
«Ταξιδεύουμε» και πάλι στα Βαλκάνια, επιμένοντας να δημιουργούμε ψηφίδα-ψηφίδα αυτό το πολύχρωμο μωσαϊκό ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών, να συνεχίζουμε έναν αέναο διάλογο (που άλλοτε με εντάσεις και άλλοτε με ηρεμία) μοιάζει να έχει ριζώσει σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης. Πυξίδα μας η συνεργασία, η αλληλεπίδραση, η διάδραση, το αντάμωμα, ο διάλογος και η επικοινωνία. Μοναδικός και σταθερός στόχος είναι η ενίσχυση της φιλίας και συνεργασίας των λαών, η ειρήνη στην περιοχή μας και η ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα προς όφελος των ανθρώπων και των λαών», τονίζει ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης.
Γιώργος Νταλάρας και Άλκηστις Πρωτοψάλτη είναι δύο μόνο από τους κορυφαίους καλλιτέχνες που φέτος θα εμφανιστούν σε αυτή την Πλατεία του Πολιτισμού των Βαλκανίων, ενώ και αυτή τη χρονιά η… παιδική Βαλκανική Πλατεία θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους λιλιπούτειους επισκέπτες της.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016
Προάγγελος
-Χορευτικά συγκροτήματα -Ρολόι
-Παράσταση καραγκιόζη-πάρκο Αναγεννήσεως
ΤΡΙΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016
ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Συναυλία με τον ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ
Συμμαχικά Κοιμητήρια
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016
«Ίχνη της απεραντοσύνης» Έκθεση φωτογραφίας των Damir Buzurovic και Bojan Petrovitc
Εκθεσιακός χώροςπεριοχής Στρεμπενιώτη
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗ
Support group: NEOZBILJNI PESIMISTI
Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, Περιοχή Στρεμπενιώτη – 9 μ.μ.
ΠΕΜΠΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Παρουσίαση βιβλίου («ζωή μεθόρια») του Θεόδωρου Γρηγοριάδη
Εκθεσιακός χώρος περιοχής Στρεμπενιώτη, 7:30 μ.μ.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑ
Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, Περιοχή Στρεμπενιώτη – 9 μ.μ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2016
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ
Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, Περιοχή Στρεμπενιώτη – 9 μ.μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ MANJOLA NALLBANI
Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, Περιοχή Στρεμπενιώτη – 9 μ.μ.
ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ
Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, Περιοχή Στρεμπενιώτη
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (περιοχή Στρεμπενιώτη)
Στην παιδική σκηνή θα λειτουργούν διάφορα εργαστήριο από τις 7 μ.μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016
«Το δώρο» – ΚΘΒΕ
ΠΕΜΠΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Παράσταση καραγκιόζη από τον Αγάπιο Αγαπίου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ
«Διακοπές στο Χωριό», Μουσικό παραμύθι από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
«Τα τρία γουρουνάκια», Κουκλοθέατρο
ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Παρουσίαση βιβλίου «Τα πρέπει και τα θέλω στου σκιάχτρου το καπέλο» της Ναντίνα Κυριαζή.
KAI
Παράσταση σύγχρονου τσίρκου από τους Muamba show