Ιζαμπέλλα Φούλοπ

Συνέντευξη Ιζαμπέλλα Φούλοπ – της Δελίνας Βασιλειάδη

Ιζαμπέλλα ΦούλοπΣυνέντευξη με τη συγγραφέα και ηθοποιό Ιζαμπέλλα Φούλοπ.

 

Το Θέατρο Αθήναιον (Βασιλίσσης Όλγας 35, τηλέφωνο 2310 832 060) παρουσιάζει στη μικρή σκηνή του για 4 μόνο παραστάσεις, στις 13, 14, 20 και 21 Φεβρουαρίου στις 21:15, το σύγχρονο μονόλογο Αυτό που θες της Ιζαμπέλλα Φούλοπ, η οποία και πρωταγωνιστεί, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νινιού. Η συγγραφέας απάντησε στις ερωτήσεις του φιλμ νουάρ και της Δελίνας Βασιλειάδη.

 

Ιζαμπέλλα ΦούλοπΔελίνα Βασιλειάδη: Καλημέρα σας κ. Φούλοπ. Μιλήστε μας για εσάς.

Ιζαμπέλλα Φούλοπ: Καλημέρα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Ο πατέρας μου είναι από την Ουγγαρία και η μητέρα μου Ελληνίδα. Τελειώνοντας το σχολείο πέρασα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και παράλληλα ξεκίνησα να φοιτώ στη δραματική σχολή Βεάκη, ακολουθώντας το όνειρο της υποκριτικής, το οποίο είχα από μικρή. Σήμερα είμαι απόφοιτη και των δύο σχολών και έχω δουλέψει σαν ηθοποιός με πρωταγωνιστικούς και μικρότερους ρόλους στο θέατρο και στο σινεμά.

 

Δ.Β.: Μιλήστε μας για την παράσταση Αυτό που θες. Έχετε διπλή ιδιότητα. Έχετε γράψει το κείμενο και πρωταγωνιστείτε.

Ι.Φ.: Είναι ένα έργο στο οποίο πίστεψα και το οποίο αγάπησα πριν ακόμα ολοκληρώσω τη συγγραφή του. Το θέμα του, τα ερωτήματα που θέτει και τα μηνύματα που προβάλει είναι άκρως επίκαιρα και αφορούν πολλούς ανθρώπους, αν όχι όλους. «Είσαι αυτό που είσαι. Αλλά είσαι αυτό που θες;». Η ηρωίδα κυνηγά, χωρίς να το βάζει κάτω, παρ’ όλες τις δύσκολές συνθήκες «αυτό που θέλει», επιστρατεύοντας όλες τις δυνάμεις, ακόμα και την φαντασία της. Όπως έχω ξαναπεί, η παράσταση αυτή καθρεφτίζει πολύ επιτυχημένα την σουρεαλιστική πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε καθημερινά!

 

Ιζαμπέλλα ΦούλοπΔ.Β.: Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον Γιώργο Νινιό.

Ι.Φ.: Ήταν μια εξαιρετική συνεργασία. Είμαι ευγνώμον που συνεργατικά με τον Γιώργο Νινιό, είναι ένας μοναδικός καλλιτέχνης και επαγγελματίας, δουλέψαμε και οι δύο πολύ σκληρά και με πολύ πίστη για αυτή τη παράσταση και πιστεύω, για όποιον έχει δει την παράσταση, είναι κάτι το οποίο φαίνεται.

Δ.Β.: Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με το θέατρο σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης.

Ι.Φ.: Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα έχει πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες άλλα δε δίνονται ευκαιρίες ανάδειξης και δημιουργίας. Ιδίως για έναν νέο ηθοποιό είναι εξαιρετικά δύσκολο να εργαστεί στον τομέα του. Όσο για το βιοτικό κομμάτι είναι απίθανο να καταφέρει να καλύψει τις βασικές του ανάγκες από το θέατρο. Αποτελεσματικά, θα δουλέψει και σε άλλο τομέα και αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξελίχθη καλλιτεχνικά όπως θα ήθελε. Παρόλα αυτά, είμαι θετική και υπάρχουν περιπτώσεις που μέσα από τις δυσκόλευες και τη σκληρή καθημερινότητα αναδύονται «διαμάντια»!
Δ.Β.: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας;

Ι.Φ.: Σκέφτομαι παρά πολλά για το μέλλον. Ωστόσο λένε πως «όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο θεός χαμογελά», επομένως δεν θα ήθελα να αποκαλύψω κάποιο από τα μελλοντικά μου σχέδια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσω να κυνηγάω «αυτό που θέλω», το θέατρο και τη συγγραφή.

Αυτό που θες

Δ.Β.: Και τέλος, ποια είναι η φιλοσοφία σας;

Ι.Φ.: «Κάθε εμπόδιο για καλό». Τα πάντα γίνονται για κάποιο λόγο και όσο δύσκολές και επώδυνες και αν είναι οι συνθήκες που βιώνουμε και οι διαδικασίες από τις οποίες περνάμε το τέλος θα είναι πάντα αυτό που πρέπει να είναι, το καλύτερό δυνατό, είτε για εμάς τους ίδιους, είτε για κάποιον άλλον άνθρωπο.

 

Δ.Β.: Σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Δελίνα Βασιλειάδη