Splinters της Νίνας Ράπη | Παρουσίαση βιβλίου στον Ιανό

Splinters της Νίνας Ράπη | Παρουσίαση βιβλίου στον Ιανό

Splinters της Νίνας Ράπη | Παρουσίαση βιβλίου στον ΙανόSplinters

Επτά μονόπρακτα της Νίνας Ράπη

Splinters είναι ο τίτλος του νέου έργου της Νίνας Ράπη, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2017 από τις εκδόσεις ΣΟΚΟΛΗ και παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο IANOS στη Θεσσαλονίκη (κατάστημα Αριστοτέλους), την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 19:00, παρουσία της συγγραφέως. Για το βιβλίο μιλούν οι: κ. Έλση Σακελλαρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Αμαλία Κοντογιάννη, θεατρολόγος και κ. Αλέξανδρος Μιχαήλ, σκηνοθέτης.

Γραμμένα με χιούμορ, επίκαιρα και διαχρονικά, τα επτά μονόπρακτα της Νίνας Ράπη επικεντρώνονται σε σχέσεις φίλων, φύλων και φυλών, σχέσεις ερωτικές, εξουσιαστικές και ανθρώπινες, μιλώντας για όλα αυτά που (δεν) τολμάμε.

Splinters είναι…

Οι ακίδες που τρυπούν το δέρμα. Θραύσματα σχέσεων. Καθημερινών. Ή όχι;

Οι μικρές λεπτομέρειες στην επικοινωνία, που ξεσκεπάζουν τα χάσματα.

Ό,τι σημαίνει «έλξη/επαφή/έρωτας/αγάπη» όταν ξύσεις την επιφάνεια.

Μια ιστορία που δε λέγεται με λόγια. Συμβαίνει, εξελίσσεται υπόγεια, ωριμάζει και ξεσπά. Ανάμεσα στις λέξεις, πίσω από τα πρόσωπα, κάτω από τους ρόλους.

Μια γραφή που κατανοεί βαθιά και ανατρέπει τους ορισμούς του λεξικού των ηρώων της. Αφήνει τον λόγο στην ηδονή και επιτρέπει την οδύνη.

Επτά μονόπρακτα που συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο έργο.

Ένα ταξίδι από την ορμή προς την ωριμότητα. Από την κοινωνική σύμβαση προς την ελευθερία της συνείδησης. Και από το ζωτικό ψέμα στην εντροπία του ασυνείδητου.

Αμαλία Κοντογιάννη

[wp_ad_camp_1]

Splinters της Νίνας Ράπη | Παρουσίαση βιβλίου στον ΙανόΣημείωμα της εκδότριας, κ. Αθηνάς Σοκόλη

«Με τη Νίνα Ράπη έχουμε ανταμώσει ξανά στο παρελθόν. Εκδώσαμε τις Άγριες Νότες που παραστάθηκαν το 2014-2015 στο Αγγέλων Βήμα. Ένα πολιτικό κείμενο με την ευρύτερη σημασία του όρου «πολιτικό», που το υπόστρωμά του ωστόσο είναι έντονα υπαρξιακό. Όπως και το Splinters. Ένα ταξίδι στον ανθρώπινο ψυχισμό, στις πιο μύχιες σκέψεις, στους μεγαλύτερους φόβους, στα κρυφοσκιρτήματα αισιοδοξίας, σε ένα συναισθηματικό παλίμψηστο. Η Νίνα, όμως, με το κείμενό της Angelstate είναι και μία από τους πέντε συγγραφείς που απαρτίζουν την Oberon Anthology of Modern Greek Plays, την πρώτη ανθολογία ελληνικών αυτοτελών έργων στην αγγλική γλώσσα, η οποία εκδόθηκε από τις καταξιωμένες εκδόσεις Oberon σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σοκόλη. Καλοτάξιδο να είναι το νέο βιβλίο της και καλοτάξιδη να είναι και η σύμπλευση όλων των αναγνωστών του.»

Έγραψαν για τη Νίνα Ράπη και το Splinters

«Η Νίνα Ράπη δημιουργεί ένα κείμενο με μια διάθεση που ισορροπεί ανάμεσα στο πραγματικό και το επιθυμητό. Μας μιλά με λόγο απλό, αλλά και βαθύ, για όλα εκείνα που θέλουμε από τις σχέσεις της ζωής μας. Για όλα εκείνα που ζητάμε χωρίς λέξεις από τους ανθρώπους μας. Γι’ αυτά που δεν τολμήσαμε ποτέ να ζητήσουμε και γι’ αυτά που θα μείνουν ανεκπλήρωτα μέσα στο μυαλό μας. Με λίγα λόγια, η Νίνα Ράπη μάς φέρνει σε επαφή με τις ακίδες (splinters) που μας πληγώνουν σε κάθε ανθρώπινη μας επαφή.»

Μάνια Βορεάκου, artic.gr

 

«Πέρα κι από τον Μπέκετ, με δόσεις Πίντερ, βαθιά επηρεασμένη από το αγγλοσαξωνικό θέατρο και τη Λογοτεχνία εν γένει, η δασκάλα Νίνα Ράπη εξερευνά το υπαρξιακό κενό στις διαπροσωπικές σχέσεις, χωρίς ίχνος μεσογειακής συναισθηματικότητας και με την ψυχρή αποστασιοποίηση των «Βορείων» που τα βλέπουν όλα κάπως «μηχανιστικά» και διατηρούν την ψυχραιμία τους ο,τιδήποτε κι αν συμβαίνει.»

Κωνσταντίνος Μπούρας, blog Γράφειν

 

«Η Νίνα Ράπη ανήκει ξεκάθαρα στην αιχμή του δόρατος της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Η γραφή της, με σημαντικές επιρροές από την αγγλική δραματουργία του 20ού αιώνα γενικότερα και με ιδιαίτερες εκλεκτικές συγγένειες με τους Beckett, Pinter και Caryl Churchill, αγωνίζεται για μια όλο και μεγαλύτερη λιτότητα, αμεσότητα και δραστικότητα, με όπλα της το χιούμορ, την οξεία αντίληψη και αναζήτηση των αιτίων πίσω από τα φαινόμενα, την αφαιρετικότητα, που στοχεύει στην αποκάλυψη.»

Αμαλία Κοντογιάννη

[wp_ad_camp_1]

«Τα Splinters είναι επτά μικρά μονόπρακτα για τις ανθρώπινες σχέσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για μικρές παραβολές πάνω στο θέμα της ανθρώπινης ελευθερίας, αλλά κυρίως για το κατά πόσο οποιαδήποτε μορφή συνύπαρξης είναι ένα σχήμα πειθαρχημένης ελευθερίας που πάντα εμπεριέχει έναν Δούλο και έναν Αφέντη (και δηλαδή τον Έρωτα και τον Θάνατο).»

Γιώργος Σαμπατακάκης, Athens Voice

 

*Το έργο της Νίνας Ράπη Splinters παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μιχαήλ στη σκηνή A Small Argo full of Art, παραγωγή Θέατρο Αργώ, στην Αθήνα από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 έως και τις 30 Ιανουαρίου 2018 και στο Θέατρο Τ στη Θεσσαλονίκη από τις 5 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2018.

Trailer παράστασης με συνεντεύξεις συγγραφέως και σκηνοθέτη: https://goo.gl/cCykf2

 

Νίνα Ράπη – Σύντομο Βιογραφικό

Γράφει θεατρικά και διηγήματα. Στα θεατρικά της συγκαταλέγονται τα: Angelstate, Άγριες Νότες/Wild Beats, Kiss the Shadow, Reasons to Hide, Edgewise/Ακροβασία, Lovers, Dreamhouse, Dance of Guns, Ithaka καθώς και πολλά μονόπρακτα. Έργα της έχουν βραβευτεί ή διακριθεί και όλα έχουν ανεβεί/παρουσιαστεί σε χώρους όπως: Southbank Centre (London Literature Festival), Soho Theatre Studio, Lyric Theatre Studio, ICA, Riverside Studios, Gielgud Theatre (West End Shorts Festival) {Λονδίνο}. Εθνικό θέατρο, Θέατρο Τέχνης (Φεστιβάλ Αναλογίων), Θέατρο Εμπρός (Queer Φεστιβάλ),  Αγγέλων Βήμα (Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Έργου), Θέατρο Μπίπ {Ελλάδα}. BITS Festival, Πιράνι, Ινδία (πρώτο βραβείο), 10Χ10 Φεστιβάλ, Estaca Zero Teatro, Πορτογαλία.

Το 2017 κυκλοφόρησε στο Λονδίνο ο συλλογικός τόμος The Oberon Anthology of Contemporary Greek Plays, ο οποίος συμπεριλαμβάνει το έργο της Angelstate. Το 2016 ήταν η επίσημη καλεσμένη συγγραφέας στο φεστιβάλ Ανοιχτή Σκηνή του Δήμου Θεσσαλονίκης. To 2015 ανέβηκε για δεύτερη χρονιά το έργο της Άγριες Νότες και το Angelstate παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης, στο Φεστιβάλ Αναλογίων. Το 2014 κυκλοφόρησε η τελευταία της συλλογή διηγημάτων Κατάσταση Φούγκας (εκδόσεις Κέδρος). Τον ίδιο χρόνο, το λιμπρέτο της Raven ανέβηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Δίδαξε Δημιουργική/Θεατρική Γραφή στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Greenwich για πολλά χρόνια. Διετέλεσε επίσης Ιδρύτρια και Αρχισυντάκρια του πρωτοποριακού περιοδικού Brand Literary Magazine.