ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΜΑ ΤΗΣ ΔΕΛΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΜΑ ΤΗΣ ΔΕΛΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΜΑ ΤΗΣ ΔΕΛΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΚΘΒΕ, ΗΘΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΜΑ

Πρωταγωνιστεί στη νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα του Άκη Δήμου σε σκηνοθεσία Πάνου Δεληνικόπουλου, ασκεί ακούραστα και αδιάλειπτα με συνέπεια και ευσυνειδησία τα καθήκοντά της ως Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τελευταία της συγγραφική δουλειά η νουβέλα Το ΛΙΘΟΣΤΡΑΤΟ. Η Μαρία Τσιμά βρήκε το χρόνο και απάντησε στις ερωτήσεις του ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ και της Δελίνας Βασιλειάδη.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Καλησπέρα κ. Τσιμά. Πρωταγωνιστείτε στη νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» του Άκη Δήμου σε σκηνοθεσία Πάνου Δεληνικόπουλου. Μιλήστε μας για αυτή την παράσταση.

ΤΣΙΜΑ ΜΑΡΙΑ: Η παράσταση βασίζεται στη νουβέλα του Ιωάννη Κονδυλάκη «Πρώτη αγάπη». Ένας νεαρός άντρας αφυπνίζεται ερωτικά . Το κορμί ξεχειλίζει μέσα του και αγαπά μια γυναίκα 15 χρόνια μεγαλύτερή του. Η μάνα του εμποδίζει αυτόν τον έρωτα και στέλνει το γιο της στο βουνό για να μάθει να κυνηγά κοντά σε έναν άντρα. Αλλά και εκεί θα υπάρξει ερωτική επιθυμία. Μια καταιγίδα δένει 4 ανθρώπους μεταξύ τους. Ο Άκης Δήμου αφηγείται μια παλιά ιστορία με έναν σύγχρονο ποιητικό τρόπο. Οι ήρωες έχουν μυστικά, ερωτεύονται παράφορα, ματαιώνονται, προδίδουν και προδίδονται, αρρωσταίνουν. Ο σκηνοθέτης Πάνος Δεληνικόπουλος και η ομάδα του φωτίζουν τους ανθρώπους που τους αφάνισε η αγάπη.[wp_ad_camp_1]

Δ.Β.: Εκτός από ηθοποιός, είστε και βραβευμένη συγγραφέας. Γράφετε θεατρικά,, διηγήματα… Από τις εκδόσεις ΣΤΡΕΡΕΩΜΑ κυκλοφορεί το έργο σας ΤΟ ΛΙΘΟΣΤΡΑΤΟ. Μιλήστε μας για αυτό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΜΑ ΤΗΣ ΔΕΛΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΜ.Τ.: «Το Λιθόστρατο» είναι μια ιστορία για την απώλεια. Μια γυναίκα χάνει το παιδί της από πνιγμό και περνάει όλα τα στάδια του πένθους μέχρι να χαθεί και η ίδια. Είναι 33 εικόνες από μια γνώριμη διαδρομή στην Κεφαλονιά και πως μπορεί αυτή η διαδρομή να αλλάξει για πάντα τη ζωή των ανθρώπων. Ιδιαίτερα αν νικάει η ομορφιά. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΣΤΕΡΕΩΜΑ και έχει κάνει ήδη β’ έκδοση. Φαίνεται ότι επικοινωνεί με το αναγνωστικό κοινό και διαγράφει μια ωραία πορεία.

Δ.Β.: Γράφετε, ερμηνεύετε, σκηνοθετείτε, έχετε δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, είστε Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΚΘΒΕ από τον Αύγουστο 2015. Πού βρίσκεται τελικά η καρδιά σας; Υπάρχει κάτι που σας κερδίζει από όλα αυτά; Κάτι που το αγαπάτε λίγο περισσότερο;

Μ.Τ.: Η επιθυμία μου να ασχοληθώ με το θέατρο συνεχίζεται αμείωτη μέχρι και σήμερα. Ήταν μια επιλογή πριν από 30 χρόνια σχεδόν και δεν έχω μετανιώσει καθόλου. Έτσι μπορώ να σας πω ότι με ενδιαφέρει να είμαι ηθοποιός πάνω από όλα και αυτή η αγάπη είναι διαρκής. Είναι ωραίο κάποιες στιγμές που εκφράζομαι και με άλλους τρόπους αλλά η κατασκευή ενός ρόλου είναι το πρώτο μου μέλημα.[wp_ad_camp_1]

Δ.Β.: Η Ελλάδα της κρίσης και η Τέχνη. Πώς σχολιάζετε την κατάσταση στη χώρα μας σήμερα;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΜΑ ΤΗΣ ΔΕΛΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΜ.Τ.: Η χώρα βρίσκεται σε ύφεση αρκετά χρόνια και η κρίση δοκιμάζει την κοινωνία και τον πολιτισμό. Πολλά έχουν αλλάξει στις εργασιακές σχέσεις , στις αμοιβές και στο ίδιο το επάγγελμα. Οι καλλιτέχνες προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Όμως μέσα στη μεγάλη δυσκολία είμαι αισιόδοξη. Η προσπάθεια που γίνεται στο ΚΘΒΕ μου δίνει ελπίδες. Με τη βοήθεια της Πολιτείας και με σκληρή δουλειά από όλους τους εργαζόμενους και με την καίρια συμβολή του Διοικητικού Συμβουλίου είμαστε σε ανοδική πορεία. Το χρέος μειώθηκε από 8,5 εκατομμύρια σε 2, έχουμε αύξηση 49% των θεατών (πάνω από 200.000 άτομα παρακολούθησαν τις παραστάσεις του θεάτρου το 2017), έχουμε αύξηση των εσόδων 35%, συνδεόμαστε με όλους τους φορείς της πόλης, η τιμολογιακή πολιτική των 5 ευρώ Τετάρτη και Πέμπτη βοήθησε τους πολίτες να δουν ποιοτικές παραστάσεις, δημιουργήθηκαν εργαστήρια για παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ΑΜΕΑ, ενεργοποιήθηκαν ξανά οι διεθνείς σχέσεις του θεάτρου, έγινε η πρώτη μόνιμη συλλογή κοστουμιών στο Βασιλικό κ.ά. Αλλά το καλλιτεχνικό έργο, οι νέοι δημιουργοί και το ρεπερτόριο μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια και πίστη τα επόμενα βήματα.

[wp_ad_camp_1]

Δ.Β.: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μ.Τ.: Θέλω να πάει καλά και να επικοινωνήσει με το κοινό η παράσταση ΟΣΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ. Συνολικά το ΚΘΒΕ να προχωρήσει με τόλμη και όραμα. Οι επόμενες παραγωγές μας (ΝΤΑ, ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΦΟΝ ΚΑΝΤ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ, ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ) να έχουν επιτυχία και το 2018 να συνεχίσει δυναμικά. Θα ήθελα να βρω λίγο χρόνο να γράψω μια ιστορία που σκέφτομαι εδώ και καιρό.

Δ.Β.: Η φιλοσοφία σας.

Μ.Τ.: Θα χρησιμοποιήσω κάτι που μου αρέσει πολύ και ανήκει στην Αριάν Μνουσκίν: « Υπάρχουν τόσες ήττες που πρέπει να ξέρεις να γιορτάζεις τις νίκες! Ακόμα και τις πιο μικρές. Και το θέατρο είναι ένας από τους τελευταίους εορταστικούς χώρους. Και, αφ’ εαυτού του, μια νίκη»

Δ.Β.: Πολύ όμορφο αυτό. Καλή επιτυχία σε όλα. Σας ευχαριστώ θερμά.

Δελίνα Βασιλειάδη