ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - Δ.Βασιλειάδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ – Δ.Βασιλειάδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - Δ.Βασιλειάδη

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Καλησπέρα σας κ. Σπυροπούλου. Δεν θα σας ζητήσω να μας μιλήσετε για εσάς, καθώς από τη στήλη του φιλμ νουάρ παρακολουθούμε εδώ και πολύ καιρό την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία σας στον χώρο της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας. Ανήκετε, άλλωστε, από χρόνια στο δυναμικό του ΚΘΒΕ. Ωστόσο, θα ήθελα να μας μιλήσετε σχετικά με το τι έχει αλλάξει στη ζωή σας καλλιτεχνικά από την τελευταία φορά που τα είπαμε.

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και την εκτίμησή σας. Τον τελευταίο διάστημα εξερευνώ τον πολυμορφικό εαυτό μου ως καλλιτέχνης και διασκεδάζω να δοκιμάζω νέους τρόπους επικοινωνίας με τους ανθρώπους. Οφείλουμε να εξελισσόμαστε, να τολμάμε ,να μετουσιώνουμε τα οράματά μας σε πράξη όσο το δυνατόν πιο γενναιόδωρα.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας για τις δράσεις σας αυτήν την περίοδο. Γνωρίζω εκ των προτέρων πως είναι πολλές, διαφορετικές μεταξύ τους και όλες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - Δ.Βασιλειάδη

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτή την περίοδο παίζω στην παράσταση Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου στο ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά. Πρόκειται για μια παράσταση για όλες τις ηλικίες όπου η συγκίνηση, η αλήθεια, η δύναμη μας συμπαρασύρουν σε μια πολύ έντονη θεατρική εμπειρια. Ένας εξαιρετικός θίασος, συντελεστές δοσμένοι στην έμπνευση και ένας σκηνοθέτης, ο κ .Τζαμαργιάς, που συνδυάζει αριστοτεχνικά την ευαισθησία με την υψηλή ακρίβεια και γνώση. Επίσης επιμελούμαι σκηνοθετικά δυο δρώμενα που με εκφράζουν πολύ. Το project ΕΥΤΟΠΙΑ που παρουσιάζουμε στις 20 Γενάρη στο Θέατρο Εφ αποτελεί μια σπουδή σε εξέλιξη προς τη θεατρική ανθρωπολογία. Εννοώ ότι με τις συνεργάτιδές μου μοιραζόμαστε μια ευτοπική διαδικασία δουλειάς η οποία λειτουργεί ως αυτοσκοπός. Τα προ-εκφραστικά μέσα του ερμηνευτή, η φωνή, το σώμα, η ψυχή του ταυτίζονται σχεδόν με τα μέσα ενός τελετουργού οποιασδήποτε εποχής ή τόπου. Εκεί επικεντρωθήκαμε και φτιάξαμε το δικό μας τελετουργικό για το τι είναι για μας Ευτοπία. Η Αλίκη Δουρμάζερ, η Δροσιά Τριαντάκη και η Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου είναι οι εκπληκτικές συνοδοιπόροι και αληθινά τις θαυμάζω και τις ευγνωμονώ. Το δεύτερο project αφορά στην έκθεση Ιόλας-μια κληρονομιά στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου μου ανατέθηκε από το Κ.Θ.Β.Ε να δημιουργήσω μια θεατρική ξενάγηση. Έτσι προέκυψε ένα μαγικό περιπατητικό δρώμενο-ταξίδι στον κόσμο του Ιόλα. Είμαι ευτυχής για την ομάδα του project-Ιορδάνης Αιβάζογλου, Δημήτρης Καρτόκης, Αίγλη Κατσίκη, Στέργιος Τζαφέρης, Δημήτρης Τσεσμελής, Μάρα Τσικάρα-που αγκάλιασε τα όνειρά μου. Υπέροχοι ηθοποιοί με ήθος, ταλέντο και αγάπη. Συμμετέχω στα δρώμενα και ως performer και δονούμαστε όλοι μαζί. Ευχαριστώ το ΚΘΒΕ για την εμπιστοσύνη. Στο Μουσείο ξεκινάμε από 1 Φλεβάρη με το καλό, με τίτλο μια φράση του ίδιου του Ιόλα… Τις νεκρές ώρες να φοβάσαι... Επίσης διδάσκω τεχνικές φωνής και σώματος στο Αβέρτο Θέατρο, πιστεύω πολύ στη λειτουργία εργαστηρίου για κάποιον που ανιχνεύει τη σχέση του με το θέατρο.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μελλοντικά σχέδια και όνειρα.

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Τα μελλοντικά μου σχέδια αφορούν ένα ταξίδι στο εξωτερικό, ένα προσωπικό project και κυρίως βουτιά στο άγνωστο! Ό,τι και να σχεδιάζουμε, όλα μπορούν να ανατραπούν σε μια στιγμή!

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Τι συμβαίνει με το ΚΘΒΕ και το ΣΕΗ, τους ηθοποιούς;

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το ΚΘΒΕ είναι το θέατρο που εργάζομαι, σέβομαι  και αγαπώ. Διανύει μια συγκρουσιακή φάση ζυμώσεων και διαπραγματεύσεων. Πιστεύω βαθιά ότι οι δυσκολίες αυτές θα μας κάνουν πιο δυνατούς και ότι ένα αίσιο τέλος θα μας βρει ενωμένους. Η τέχνη χτίζει γεφύρια, τα δυναμιτίζει και τα ξαναχτίζει πιο γερά. Το θέατρο και όλες οι τέχνες στην Ελλάδα χρειάζονται έμπρακτη και συνεχή στήριξη από την Πολιτεία , αγάπη από τον κόσμο ,έμπνευση αυθεντική, αφοσίωση και ακεραιότητα από τους καλλιτέχνες.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μια φράση που σας εκφράζει.

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Acting is running to touch the horizon… είχε πει κάποτε ο Σίσλακ, ο μούσος του Γκροτόφσκι και αυτή η φράση με χάραξε. Νομίζω ότι αυτό κάνω περίπου και στη ζωή μου… τρέχω να πιάσω το άυλο…

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μητρότητα και καριέρα.

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Σαφώς είναι δύσκολο να είσαι εργαζόμενη μητέρα και κυρίως στο χώρο του θεάτρου. Κάθε μητέρα έχει τα δικά της ζόρια. Τι να πούμε για εκατοντάδες μανούλες που θηλάζουν τα βρέφη τους σε σωσίβιες λέμβους, σε καταυλισμούς, σε πολέμους, στα σκουπίδια δίπλα… Προσπαθώ να ζω το παρόν ,να βυθίζομαι στην πιο μεγάλη χαρά, ευλογία και λατρεία  της ζωής μου, τα παιδιά μου. Στη δουλειά μου θέλω να δημιουργώ και να διεκδικώ. Σίγουρα δεν θα τα κατάφερνα αν δεν είχα τόσο καλό παρτενέρ, τον άντρα μου, Μάριο Μεβουλιώτη.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μια ευχή.

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εύχομαι… καλή λευτεριά στα όνειρα και στους πόθους μας.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Σας ευχαριστώ θερμά κι εύχομαι καλή συνέχεια.

Δελίνα Βασιλειάδη

­