DJ-Shadow-The-Less-You-Know

The less you know the better του DJ Shadow

Island / Verve / A&M; 2011

DJ-Shadow-The-Less-You-Know

Ο DJ Shadow, ψευδώνυμο του Καλιφορνέζου Τζόσουα Πολ Ντέιβις, επιστρέφει με το 4ο studio άλμπουμ του, μετά την κυκλοφορία του Outsider το 2006. Ο αγαπημένος και στην Ελλάδα συνθέτης και παραγωγός δημιουργεί, αλλά και σαμπλάρει, δηλαδή χρησιμοποιεί ήχους και μελωδίες από ήδη ηχογραφημένα τραγούδια, από πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Ο συγκεκριμένος δίσκος με τα 16 τραγούδια (στην Αμερική 19) παρουσιάζει τέτοια ποικιλία που δεν μπορεί να καταχωρηθεί κάτω από καμία ετικέτα.

Τα κιθαριστικά σόλο, τα «πολυβολικά» τύμπανα και τα επικά φωνητικά που χαρακτηρίζουν τη heavy metal είναι εδώ. Τα scratch, το ραπάρισμα και ο κοφτός ρυθμός της rap είναι εδώ. Οι μπαλάντες, τα αισθησιακά γυναικεία φωνητικά, η χρήση ορχήστρας εγχόρδων είναι εδώ. Τα jazz σολαρίσματα από φυσικά όργανα, φλάουτα, σαξόφωνα, οι Nazareth ακόμα και οι Pink Floyd εδώ είναι.

Η ποικιλομορφία των ήχων αυτού του δίσκου είναι εντυπωσιακή και καθηλωτική. Ο DJ Shadow, αφού ξεμπέρδεψε με κάποια προβλήματα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και τις σχετικές άδειες, εμπνεύστηκε από εξαιρετικά τραγούδια και καλλιτέχνες και δημιούργησε έναν δίσκο «κλασικό». Ο ήχος είναι μοντέρνος, αλλά και διαχρονικός, χαρακτηρίζει την fusion εποχή που ζούμε, αλλά και έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Ο τίτλος The less you know the better (Όσα λιγότερα ξέρεις τόσο το καλύτερο) είναι άκρως ειρωνικός αν σκεφτείς ότι στο εξώφυλλο, τον «γράφει» στον τοίχο μια τηλεφωνική συσκευή τελευταίας τεχνολογίας. Είναι το σχόλιο του δημιουργού για μία εποχή που η πληροφόρηση βρίσκεται παντού, μέσα από το διαδίκτυο, τα Μ.Μ.Ε., αλλά στην πραγματικότητα είναι η ψευδαίσθησή της αυτή που καταδυναστεύει τις μάζες.

Τί να ξεχωρίσεις από αυτήν την συλλογή διαμαντιών; Το Give me back the nights είναι ένας μονόλογος από ταινία τρόμου, χωρίς την ταινία τρόμου, το Run for your life είναι ένα αγχώδες μάντρα με ένα απίστευτο σαξοφωνικό σόλο, το I Gotta Rokk είναι ένα ανορθόγραφο αλλά μανιακό rock κομμάτι, το Circular Logic είναι ένα κινηματογραφικό technο ποίημα γεμάτο σκρατσαρίσματα, το Border Crossing έχει τα κιθαριστικά στολίδια ενός γνήσιου heavy rock ύμνου, το I’ve been trying κοιτάζει το wish you were here και είναι αιθέριο σαν το φλάουτο του Ian Anderson. Το Sad and lonely είναι το why does my heart feel so bad αυτής της δεκαετίας: τα φωνητικά της «άγνωστης» Σούζαν Ριντ, το πιάνο που ακομπανιάρει, αλλά και το βιολί που «δεν είναι εκεί»… απογειώνουν την ακρόαση.

Τίποτα δεν υπολείπεται σε αυτόν τον δίσκο. Μεράκι, δουλειά, αγάπη για τη μουσική, τα τραγούδια, τους ήχους, από όπου κι αν προέρχονται…

Ο Dj Shadow θα κάνει περιοδεία στην Ευρώπη κατά τον Δεκέμβριο. Δεν ξέρω αν η «ζωντανή» απόδοση των κομματιών του δίσκου είναι ικανοποιητική, δεν τον έχω «δει» ποτέ ζωντανά. Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα «λιώσει» το cd player από το συνεχόμενο repeat. Είναι ο δίσκος της χρονιάς, χωρίς αμφιβολία!

Σοφία Μελικίδου