videodrome – CHONGQING BLUES του Γουάνγκ Ξιάσουα

(RIZHAO CHONGQING)
Σκηνοθεσία: Γουάνγκ Ξιάσουα
Παίζουν: Γουάνγκ Ξουέκι, Φαν Μπινγκμπίνγκ, Ζι Γι, Κουίν Χάο
Κίνα, 2010
Διάρκεια: 110’

Αξιολόγηση: ****

Επί αρκετά χρόνια το Βιντεοδρόμιο (Videodrome – τίτλος προς τιμήν βεβαίως του ομώνυμου αριστουργήματος του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ) σας παρουσίαζε από τις σελίδες του «εξώστη» ταινίες ποιότητας, ταινίες διαφορετικές, που κυκλοφορούν απευθείας σε dvd (τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη) γιατί κινούνται πέρα από τα καθιερωμένα εμπορικά πρότυπα των ταινιών που κατά κόρον προβάλλονται στους πολυκινηματογράφους. Την παράδοση αυτή συνεχίζουμε και φέτος μέσα από τη νέα εκδοτική προσπάθεια του «φιλμ νουάρ», λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι οι δύσκολοι, ταραχώδεις καιροί που ζούμε απαιτούν πάνω απ’ όλα επιλογές ποιότητας, που θα προσφέρουν τροφή για σκέψη και συναισθηματική καταφυγή μέσα από μια ματιά λίγο πιο μακροσκοπική, πιο ανυψωτική, πέρα και πάνω από τις κραυγές και το θερμόαιμο κλίμα της καθημερινότητας.

Είμαστε ευτυχείς λοιπόν που ξεκινάμε την κινηματογραφική χρονιά με μια ταινία από την Κίνα και από τον διακεκριμένο σκηνοθέτη της λεγόμενης «Έκτης γενεάς» κινέζων σκηνοθετών Γουάνγκ Ξιάσουα, ο οποίος είχε βραβευθεί στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2001 για την ταινία του «Ο ποδηλάτης του Πεκίνου».

Η υπόθεση του «Chongqing Blues» περιστρέφεται γύρω από τον Λιν, έναν ναυτικό ο οποίος επιστρέφει στη μεγαλούπολη του Chongqing μετά από δεκαπέντε χρόνια, προκειμένου να διερευνήσει τις αιτίες του θανάτου του 25χρονου γιου του Μπο, ο οποίος κατέλαβε μια πτέρυγα ενός σούπερ μάρκετ, τραυμάτισε περαστικούς, κράτησε μια όμηρο, και τελικά έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Η ταινία έχει τη δομή μιας ιστορίας αναζήτησης και διερεύνησης του παρελθόντος. Ο Λιν συναντά τον καλύτερο φίλο του Μπο, την ερωτική του σύντροφο, για χάρη της οποίας φαίνεται να έκανε όσα τον οδήγησαν στο θάνατο, την νεαρή γυναίκα που κράτησε όμηρο, ακόμα και τον αστυνομικό που τον εκτέλεσε. Προσπαθεί έτσι να βάλει σε μια σειρά τις ψηφίδες που συνθέτουν το παζλ μιας ζωής σύντομης, που σημαδεύτηκε από πελαγοδρόμηση και πατρική απουσία, έννοια που αποτελεί κεντρικό πυλώνα της προβληματικής του σκηνοθέτη.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι μπορούμε να πούμε ο ραγδαίος εκσυγχρονισμός και η αστικοποίηση της κινεζικής κοινωνίας, που προκαλούν αποπροσανατολισμό και αλλοτρίωση στους ανθρώπους, καθώς και χάσμα επικοινωνίας και κατανόησης μεταξύ των γενεών. Η ταινία εκτυλίσσεται σε μια υπέροχα φωτογραφημένη Chongqing, η οποία αποτελεί στην ουσία ένα πυκνοκατοικημένο σύμπλεγμα πόλεων στις πολυδαίδαλες παρόχθιες διακλαδώσεις του ποταμού Γιανγκτσέ, ποταμού που αποτέλεσε διαχρονικά μια από τις κύριες υδάτινες οδούς διακίνησης ανθρώπων, εμπορευμάτων και ιδεών κατά μήκος της κινεζικής ενδοχώρας. Το μεγαλύτερο προτέρημα της ταινίας όμως είναι ο αργός αφηγηματικός της ρυθμός, ένας ρυθμός που δημιουργεί στο θεατή μια διάθεση βύθισης, ενδοσκόπησης και αναστοχασμού των όσων συμβαίνουν όχι μόνο επί της οθόνης, αλλά ακόμη και στην ίδια του τη ζωή.

Μια ταινία ελεγειακή για τα λάθη και τις παραλείψεις που πια δεν διορθώνονται, για τη ζωή μας που αλλάζει πέρα από τον έλεγχό μας και για τα απραγματοποίητα όνειρα.

Άγγελος Γιάννου