panepistimio 13

13 Μετρό – στάση Πανεπιστήμιο – Δελίνα Βασιλειάδη

panepistimio 13Την Τρίτη και 13 Δεκεμβρίου στις 19.00 το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την εταιρεία Αττικό Μετρό διοργανώνει στη Στάση Πανεπιστήμιο του Μετρό Θεσσαλονίκης μια πρωτότυπη μουσικο-εικαστική performance σε σύλληψη, σκηνοθεσία και χορογραφία του ταλαντούχου και βραβευμένου Νίκου Καπέλιου, όπου 13 ηθοποιοί του ΚΘΒΕ θα συναντηθούν underground στο κέντρο της πόλης δημιουργώντας 13 ζωντανές εικόνες.

Πρόκειται για μια υπόγεια διαδρομή που ενώνει τη μουσική με το χορό και την ποίηση με τη φιλοσοφία. Στην performance ακούγονται αποσπάσματα του κομματιού Η αλχημεία του λόγου από το δίσκο Μια εποχή στην κόλαση του Γιώργου Χριστιανάκη με τη μαγική φωνή της Λυδίας Φωτοπούλου. Τα κοστούμια υπογράφει η Χαρά Τσουβαλά. Τη μουσική ο καταπληκτικός Στέλιος Ντάρας. Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί Μελίνα Αποστολίδου, Φανή Αποστολίδου, Αναστασία Δαλιάκα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Δάφνη Κιουρτσόγλου, Άννα Κυριακίδου, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Aρετή Μίχου, Νίκος Ορτετζάτος, Σοφία Παπανικάνδρου, Νίκος Ράμμος και Στέργιος Τζαφέρης. Η διάρκεια της performance είναι 45 λεπτά, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη με την επίδειξη του ατομικού δελτίου εισόδου, που μπορεί κανείς να προμηθευτεί από τα ταμεία του ΚΘΒΕ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ο σκηνοθέτης και εμπνευστής της performance Νίκος Καπέλιος, αν και αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά δραστήριος και πολυάσχολος καθώς, εκτός από την προετοιμασία και τις πρόβες για την performance 13 Στάση Μετρό-Πανεπιστήμιο, παίζει στην παράσταση Οικογενειακή Γιορτή-Festen σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου στο ΚΘΒΕ στο Θέατρο της ΕΜΣ και παράλληλα διδάσκει στη σχολή Ανδρέας Βουτσινάς, αφιέρωσε στο φιλμ νουάρ (filmnoir.gr) λίγο χρόνο για μια μικρή συνέντευξη.

 

13-nikos-kapeliosΔ.Β.: Καλησπέρα σας! Κι ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Θα μου πείτε λίγα λόγια για την performance 13 Στάση μετρό – Πανεπιστήμιο;

Ν.Κ.: Καλησπέρα. Πρόκειται για μια μουσικο-εικαστική performance που αποτυπώνει το εφήμερο της καθημερινότητας και της ανθρώπινης φύσης. Μια μίνι παρτιτούρα ζωής δοσμένη από στιγμές οικίες αλλά και ταυτόχρονα μακρινές. Μια underground συνάντηση στο κέντρο της πόλης.

Δ.Β.: Το θέατρο σήμερα σε σχέση με τις performances;

Ν.Κ.: Οι performances μπορούν να είναι το ίδιο δυνατά με το θέατρο παρά την μικρή χρονική τους διάρκεια και τους διαφορετικούς κανόνες τους. Στηρίζονται στην αυθεντικότητα της επικοινωνίας μιας ιδέας με τρόπους οι οποίοι δεν ακολουθούν απαραίτητα γνώριμες θεατρικές οδούς. Τα καλλιτεχνικά μέσα της κάθε performance μπορούν να είναι μοναδικά και ποικιλότροπα με στόχο να επικοινωνήσουν με τον θεατή με τρόπο διαφορετικό. Το κοινό μιας performance έχει συνήθως αντίστοιχη συμπεριφορά με το κοινό μιας γκαλερί όπου λαμβάνει το εικαστικό ερέθισμα και το επεξεργάζεται μοναχικά και ταυτόχρονα πολυδιάστατα. Παρόλα αυτά τόσο μια θεατρική παράσταση όσο και μια performance μπορούν να προσφέρουν στον θεατή μοναδικές εμπειρίες.

 

Δ.Β.: Μίλήστε μας για σας. Για τις σκέψεις και τα μελλοντικά σχέδιά σας.

 

Ν.Κ.: «Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή» γράφει ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και μένα η ζωή μου και η σκηνή ίσως είναι το ίδιο μετά από 24 χρόνια που είμαι στο θέατρο.

Αμετανόητος εραστής της Θεσσαλονίκης. Παιδί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, τυχερός που συνάντησα σπουδαίους δασκάλους, σκηνοθέτες και ηθοποιούς, που αποτέλεσαν και αποτελούν οδηγό στην καριέρα μου, αλλά και στη μαγική τέχνη του θεάτρου.

Έχω συμμετάσχει ως ηθοποιός του ΚΘΒΕ σε πολλές παραγωγές, ως σκηνοθέτης και χορογράφος σε πολύ λιγότερες (είναι το καινούργιο μου φλέρτ). Αυτή την εποχή ως δάσκαλος ανακαλύπτω και την τεράστια χαρά της διδασκαλίας.

Αγάπησα όλες μου τις δουλειές αλλά κάποιες από αυτές τις αγάπησα λίγο παραπάνω.

Η μουσική, ο χορός, οι ταινίες, οι πίνακες, ένα εκλεκτό πιάτο, ένα ποτήρι καλό κρασί και μια όμορφη κουβέντα θα αποτελούν πάντα την έμπνευση μου.

Το 13 Στάση μετρό – Πανεπιστήμιο, η καινούργια αυτή δουλειά που ετοιμάζω στο πλαίσιο του προγράμματος του ΚΘΒΕ  «Δράση στην πόλη» -κάτι για το οποίο ευχαριστώ θερμά τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ κ. Γιάννη Αναστασάκη και την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΚΘΒΕ κ. Μαρία Τσιμά που μου έκαναν την πρόταση- θα λάβει χώρα στο Μετρό Στάση Πανεπιστήμιο την Τρίτη και 13, με 13 ηθοποιούς, για να γνωρίσουμε με έναν τρόπο ανατρεπτικό και underground, όπως είναι αυτή η performance, τον υπόγειο χώρο του Μετρό.

Τα σχέδια μου για το μέλλον… Θέλω να ταξιδέψω και να συνεχίσω να γοητεύομαι από την ζωή έτσι ώστε να συνεχίσω να δημιουργώ.

 

Δ.Β.: Σας το εύχομαι! Θα είμαστε όλοι κοντά σας την Τρίτη και 13 στη Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο για να απολαύσουμε τη δουλειά σας. Να είστε καλά κι ευχαριστώ θερμά.

 

Ν.Κ.: Κι εγώ ευχαριστώ πολύ!

Δελίνα Βασιλειάδη