ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΜΕΝΕΛΑΟ ΠΡΟΚΟ-Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας για εσάς, ώστε να σας γνωρίσει λίγο καλύτερα το κοινό του φιλμ νουάρ. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την τέχνη;

Ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος των τεχνών. Ακόμα και τα πτυχία μου είναι στον χώρο της πληροφορικής. Αλλά έχω περάσει το ⅓ της ζωής μου να ζω νομαδικά, ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα, επιλέγοντας να παραμένω για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε μέρη που με ενέπνεαν περισσότερο, ή αν απλά ξέμενα από χρήματα. Η Κίνα, η Αργεντινή και οι ΗΠΑ είναι κάποια από αυτά τα μέρη.

Σιγά σιγά σε αυτή την πορεία ξεκίνησα να αναπτύσσω τριβή πρώτα με τη φωτογραφία, μετά με τις παραστατικές τέχνες και τέλος με το αυτοσχεδιαστικό θέατρο. Συγκεκριμένα, όταν ζούσα στις ΗΠΑ, στο Ώστιν, ανακάλυψα ότι υπάρχει το improv, και ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς ηθοποιός για να ενασχοληθεί με αυτό. Κατενθουσιάστηκα, ένιωθα να με γεμίζει όσο τίποτε άλλο και έκανε κατάληψη στη ζωή μου.

Όταν γύρισα Ελλάδα το 2012 άνοιξα την ImproVIBE, την πρώτη σχολή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου improv της χώρας μας. Από τη στιγμή που ξεκίνησε να κυλάει η μπάλα, την άφησα να με παρασύρει σε όσα προκύψουν και να απλώσει το improv τα πλοκάμια του στην καθημερινότητά μου με πάρα πολλούς τρόπους.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Τι είναι το improv theatre;

Το αυτοσχεδιαστικό θέατρο Improv Theater είναι μια μορφή θεάτρου διαφορετική από τις άλλες. Δεν υπάρχει κείμενο, δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι χαρακτήρες, δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Οι ηθοποιοί με έμπνευση το οτιδήποτε δώσει το κοινό σαν εναρκτήρια πρόταση, δημιουργούν στη στιγμή μια ιστορία επί σκηνής μπροστά στα μάτια των θεατών. Αυτή η μορφή τέχνης είναι ευρέως γνωστή ως improv.

Ξεκίνησε σαν εργαλείο για ηθοποιούς, αλλά περίπου τη δεκαετία του ‘60 προόδευσε στο να στέκεται σαν αυτόνομη μορφή θεάτρου και από τότε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Το improv βασίζεται στο ρίσκο και την άρρηκτη συνεργασία μεταξύ των ηθοποιών. Επιστρατεύουν εμπιστοσύνη, φαντασία και δημιουργικότητα και βιώνουν κάθε στιγμή ως μια έκπληξη, μιας και ποτέ δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να ακολουθήσει. Κατά συνέπεια, κάθε παράσταση είναι μοναδική. Γεννιέται και πεθαίνει την ίδια βραδιά.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας για τη θεατρική παράσταση Improv Theatre που παρουσιάζεται στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ στις 8 Δεκεμβρίου.

Παίζουμε μία και μοναδική παράσταση στο θέατρο Αμαλία και είμαστε κατενθουσιασμένοι που επιτέλους θα μπορέσουμε να παίξουμε και στη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο σχήμα μεταξύ των τριών μας (Παναγιώτης Δελαβίνιας, Μενέλαος Πρόκος, Δανιήλ Οικονομέας) προέκυψε εντελώς οργανικά μετά από χρόνια εκπαίδευσης και συνεργασιών μεταξύ μας. Με τον Παναγιώτη είμαστε ντουέτο και ψάχνοντας έναν αυτοσχεδιαστή μουσικό να μας συνοδέψει, κάπως κούμπωσε ο Δανιήλ. Αμέσως ανακαλύψαμε ότι η χημεία μας και το κοινό όραμά μας βγάζουν την καλύτερη δουλειά που έχουμε βγάλει ποτέ.

Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για το αυτοσχεδιαστικό θέατρο. Εμείς, ως ομάδα, επιδιώκουμε να προσφέρουμε μια εμπειρία στο κοινό σαν καμία άλλη από όσες έχουν βιώσει σε ένα θεατρικό χώρο. Περνάμε τους θεατές από ένα roller coaster συναισθημάτων και εικόνων, που στο τέλος της βραδιάς θα τους είναι δύσκολο να πιστέψουν ότι όλα όσα είδαν όντως δημιουργήθηκαν εκείνη τη στιγμή μπροστά στα μάτια τους. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι γι αυτό και ανυπομονούμε να δείξουμε στη Θεσσαλονίκη τι είναι πραγματικά το Improv Theater.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Γιατί να έρθει κάποιος να παρακολουθήσει την παράστασή σας σήμερα;

Διότι θα είναι οι μοναδικοί άνθρωποι στην ιστορία του ανθρώπινου είδους που θα δουν αυτή ακριβώς την παράσταση και θα είναι η μοναδική ευκαιρία στη ζωή τους να τη δουν. Το έργο που θα δημιουργήσουμε στη σκηνή του Αμαλία θα είναι μοναδικό. Κανένα κομμάτι του, κανένα στοιχείο του δεν θα έχει ξαναδεί ποτέ κανείς και ούτε πρόκειται να το ξαναδεί ποτέ κανείς.

Συν ότι θα έχουν οι θεατές να λένε στα εγγόνια τους «Ξέρετε το τρίο αυτοσχεδιαστών Παναγιώτης-Μενέλαος-Δανιήλ; Όχι, ε; Εγώ που με βλέπετε είδα την παρθενική τους εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη! Δεν σας νοιάζει; Δεν τους έχετε ακούσει ποτέ; Αχ… Η σημερινή νεολαία…»

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μελλοντικά σχέδια.

Πάνε μόλις 2 μήνες που έχουμε σχηματίσει αυτή την ομάδα μεταξύ των τριών μας, παρά το ότι κινούμαστε στον ίδιο χώρο εδώ και 7-8 χρόνια. Έχουμε συναρπαστεί και με το πόσο έχει ταιριάξει το στυλ μας, αλλά και με την ανταπόκριση του κόσμου, οπότε θέλουμε να κάνουμε πολλά ωραία πράγματα. Αυτή τη στιγμή συζητάμε για την επόμενη σειρά παραστάσεων στην Αθήνα, καθώς επίσης και για μια περιοδεία σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Σας ευχαριστώ θερμά για την πολύ όμορφη συνέντευξη.

Κι εμείς ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε τη δουλειά μας. Ανυπομονούμε να σας δούμε στην παράσταση.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ