ΚΘΒΕ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2018

KAΛΟΚΑΙΡΙ 2018

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υποδέχεται το καλοκαίρι του 2018 με την τραγωδία «ΟΡΕΣΤΗΣ» του Ευριπίδη με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2018.

 

Παράλληλα, για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ΚΘΒΕ προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής 4SUMMER-nights με τέσσερις θεατρικές προτάσεις για όσους μείνουν για διακοπές στην πόλη, αλλά και για τους επισκέπτες  Έλληνες και ξένους, καθώς όλες οι παραστάσεις θα είναι  με υπέρτιτλους στα αγγλικά: Η «Ασκητική», το «Δε σε ξέχασα ποτέ», το «Αfter the campsite: Από δω κι εμπρός» και «Οι Ηλίθιοι» θα παρουσιαστούν στο Βασιλικό Θέατρο σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, με γενική είσοδο 5 ευρώ.

 

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται για τέταρτη φορά, ενώ, για δεύτερη συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους θα φιλοξενήσει εννέα σημαντικές παραγωγές από το εξωτερικό, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της πόλης να γνωρίσει διακεκριμένους καλλιτέχνες και βραβευμένες θεατρικές παραγωγές από την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Λίβανο, ενώ μια πανηγυρική συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο Θέατρο Δάσους με Αφιέρωμα στην κινηματογραφική μουσική του John Williams θα αποτελέσει την εναρκτήρια εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ.

 

Το ΚΘΒΕ  θα παρουσιάσει τον Ιούλιο Αναλόγια Σύγχρονων Ελληνικών Θεατρικών Έργων (φωνές της πόλης), με στόχο την ανάδειξη νέων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, σε επιμέλεια Μελίνας Αποστολίδου.

 

Επίσης, το ΚΘΒΕ διοργανώνει για τρίτη χρονιά  «Ολοήμερο  Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι»  αποκλειστικά για παιδιά 4 -11 ετών, από 18 Ιουνίου έως 7 Σεπτεμβρίου.

https://www.ntng.gr/gallery/ntng/MediaKit/180523_KALOKAIRI2018/PHOTO_SYNTYPOY9.jpg

Τέλος, ανανεώνεται η μόνιμη έκθεση κοστουμιών «Ίχνη του εφήμερου» στο Βασιλικό Θέατρο, η οποία φιλοξενεί κοστούμια υψηλής αισθητικής σπουδαίων ενδυματολόγων από σημαντικές παραστάσεις που παρουσίασε το ΚΘΒΕ στη διάρκεια των 57 χρόνων λειτουργίας του. Πιο αναλυτικά:

 

«ΟΡΕΣΤΗΣ» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη

Η τραγωδία «ΟΡΕΣΤΗΣ» του Ευριπίδη είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2018.

Τρεις νέοι,  ο Ορέστης, η Ηλέκτρα κι ο Πυλάδης, κολυμπούν μέσα στη δίνη του αίματος που τους παρασέρνει. Θεοί και άνθρωποι έχουν στήσει μια πλεκτάνη μίσους κι εκδίκησης, όπου η αδελφική αγάπη γίνεται συνενοχή, η φιλική σχέση συναυτουργία, η λαϊκή ετυμηγορία θανατική ποινή.

Η παράσταση, την οποία θα παρουσιάσει το ΚΘΒΕ το καλοκαίρι του 2018 σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, θα ξεκινήσει από το Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη στις 12 & 13 Ιουλίου, ενώ θα  παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 3 και 4 Αυγούστου, σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Αναστασάκη.

Στο ρόλο του Ορέστη ο Χρίστος Στυλιανού.

Στο ρόλο της Ηλέκτρας η Ιωάννα Κολλιοπούλου που τιμήθηκε φέτος με το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη.

Οι παραστάσεις στο Θέατρο Δάσους και την Επίδαυρο παρουσιάζονται με αγγλικούς υπέρτιτλους.

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

4SUMMER-nights

 

Τέσσερις θεατρικές προτάσεις για το καλοκαίρι από το ΚΘΒΕ που αξίζει να  παρακολουθήσετε, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο: 4SUMMER-nights, η  «Ασκητική», το «Δε σε ξέχασα ποτέ», το «Αfter the campsite: Από δω κι εμπρός» αφού «ταξίδεψαν» σε Ελλάδα και εξωτερικό επιστρέφουν και παρουσιάζονται στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Μαζί τους η κωμωδία του Νηλ Σάιμον «Οι Ηλίθιοι», που μετά την περιοδεία της σε Δημοτικά θέατρα της περιοχής της Θεσσαλονίκης ανεβαίνει πλέον σε Σκηνή του ΚΘΒΕ. Ο λόγος του Καζαντζάκη,  σεφαραδίτικα  και ρεμπέτικα τραγούδια, σύγχρονο κοινωνικό θέατρο και μια κωμωδία θα κρατήσουν συντροφιά στο κοινό της Θεσσαλονίκης στην κλιματιζόμενη αίθουσα του Βασιλικού  Θεάτρου από τις 17 Ιουλίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018.

Γενική είσοδος: 5€

 

Τρίτη έως Παρασκευή, ραντεβού στις 21.00

 

  • Τρίτη: «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Αντρέα Κουτσουρέλη
  • Τετάρτη: «ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» του Λέοντα Α. Ναρ, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα
  • Πέμπτη: «AFTER THE CAMPSITE: ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΕΜΠΡΟΣ», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα
  • Παρασκευή: «ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ» του Νηλ Σάιμον, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Παπαδόπουλου

 

Όλες οι παραστάσεις παρουσιάζονται με αγγλικούς υπέρτιτλους.

 

4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΑΣΟΥΣ – 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή της Βόρειας Ελλάδας!

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι για τέταρτη χρονιά, με το κύρος και την υπογραφή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Από 4 Ιουνίου έως 23 Σεπτεμβρίου, με κέντρο το Θέατρο Δάσους, αλλά και με παράλληλες εκδηλώσεις στο Θέατρο Γης, στη Μονή Λαζαριστών, στο Βασιλικό Θέατρο και στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίες παραγωγές στο θέατρο, στη μουσική και στο χορό, με τους πιο αγαπημένους δημιουργούς αλλά και τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με μια σπουδαία προφεστιβαλική εκδήλωση, την παραγωγή  «Ερωτευμένα Άλογα» από την ομάδα «Εν δυνάμει» που θα παρουσιάζεται έως την Κυριακή 27/05 στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).

Παράλληλα, για δεύτερη συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους είναι έτοιμο να φιλοξενήσει σημαντικές παραγωγές από το εξωτερικό, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του «4ου Φεστιβάλ Δάσους ΚΘΒΕ», που θα πραγματοποιηθεί από 27 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της πόλης να γνωρίσει διακεκριμένους καλλιτέχνες και βραβευμένες θεατρικές παραγωγές από την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Λίβανο. Εννέα ενδιαφέρουσες  παραγωγές θα παρουσιαστούν στις σκηνές του ΚΘΒΕ, ενώ μια πανηγυρική συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με Αφιέρωμα στην κινηματογραφική μουσική  του John Williams θα αποτελέσει την εναρκτήρια εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ.

Η διοργάνωση «Φεστιβάλ Δάσους ΚΘΒΕ», που περιλαμβάνει την υλοποίηση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ  (φωνές της πόλης)

 

Το  ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει  τον Ιούλιο  μια σειρά από θεατρικά αναλόγια των συγγραφέων :   Ελένης Μερκενίδου : «ΟΙ ΝΟΣΤΙΜΟΥΛΕΣ», Άρτεμης Μουστακλίδου: «4 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ», Δώρας Τσόγια:  «20 ΑΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΑ», Πένυς Φυλακτάκη: «ΜΙΑ ΑΓΧΟΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΡΕΠΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ» και του Γιώργου Χατζόπουλου:  «Η ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ», με δωρεάν είσοδο στο κοινό. Μετά την παρουσίαση του αναλογίου θα ακολουθεί συζήτηση με τον συγγραφέα.  Τη γενική επιμέλεια θα έχει η Μελίνα Αποστολίδου.

 

Πέντε (5)  έργα Ελλήνων συγγραφέων παρουσιάζονται σε μορφή αναλογίου δίνοντας βήμα στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία με τη συμμετοχή καταξιωμένων  και νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών. Ένα πρόγραμμα που δίνει  έμφαση στις  δημιουργικές φωνές της πόλης  και αναδεικνύει το θεατρικό λόγο και τη θεατρική γραφή. Κείμενα διαφορετικής θεματολογίας και δομής θα παρουσιαστούν στο κοινό. Επίσης θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά τους συγγραφείς με αφορμή το έργο τους.

 

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΘΕΡΙΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ αποκλειστικά για παιδιά (4-11 ετών) ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΧΡΟΝΙΑ

«Αυτό το Καλοκαίρι πάμε Διακοπές στο…  Θέατρο!»

Από τις 18 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος,  αφού υποδέχθηκε περισσότερα από 1500 παιδιά τις προηγούμενες χρονιές, προσκαλεί για τρίτη χρονιά τους «μικρούς καλλιτέχνες» σ’ έναν κόσμο έκφρασης και φαντασίας όπου τα παιδιά αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες. Σ’ αυτό το ταξίδι τα παιδιά ανακαλύπτουν, μαθαίνουν, εκφράζονται, κοινωνικοποιούνται και δημιουργούν τον κόσμο που επιθυμούν, διασκεδάζοντας.

Μια ομάδα από έμπειρους παιδαγωγούς συντονίζουν έντεκα (11) διαφορετικές θεματικές εβδομάδες για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας −με ειδικά τμήματα για παιδιά ηλικίας 4-5 ετών, 6-7 ετών, 8-9 ετών και 10-11 ετών− με συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως: ξεναγήσεις σε χώρους του θεάτρου, διαδραστικούς περιπάτους (πολιτιστικές-εκπαιδευτικές δράσεις σε χώρους εκτός θεάτρου), μουσική, χορό-κίνηση, σκηνογραφία, θέατρο, αφήγηση, προβολές, ζωγραφική, ειδικές κατασκευές.

 

Οι εγγραφές ξεκινούν στις 25 Μαΐου 2017.

Υπεύθυνη προγράμματος: Κωνσταντίνα Ματζίρη

 

 ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: «ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΟΥ»

Έναρξη: 1η Ιουνίου 2018

Ακριβώς έναν χρόνο μετά τα εγκαίνια της πρώτης εκδοχής της, η έκθεση κοστουμιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Ίχνη του εφήμερου» ανανεώνεται. Η έκθεση λειτουργεί στο μόνιμο χώρο της, τα φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου. Την επιμέλειά της υπογράφει η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου.

Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού ανανεώνεται: 69 από τα 80 συνολικά κοστούμια παραχωρούν τη θέση τους σε άλλα που φυλάσσονταν έως τώρα στο Βεστιάριο του ΚΘΒΕ. Το κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ακόμα περισσότερα θεατρικά ενδύματα, απτά δείγματα της εφήμερης τέχνης του θεάτρου. Το υλικό οργανώνεται στις ενότητες: Αρχαίο Δράμα, Μεσαίωνας-Βυζάντιο, 16ος-20ος αιώνας.

Η ανανεωμένη έκθεση κοστουμιών θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου 2018,  στο Βασιλικό Θέατρο.