10 χρόνια Βραβείο LUX

10 χρόνια Βραβείο LUX

10 χρόνια Βραβείο LUXΠροβολή της ταινίας Ατίθασες: Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, αίθ. Παύλος Ζάννας

Είναι ένας από τους κυριότερους θεσμούς στο ευρωπαϊκό κινηματογραφικό στερέωμα και φέτος συμπληρώνει μια δεκαετία ζωής: το Βραβείο LUX που απονέμει κάθε χρόνο  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιορτάζει τα δέκα χρόνια του και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις, προβάλλοντας την ταινία Ατίθασες /Mustang της  Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιβέν / Deniz Gamze Ergüven, η οποία απέσπασε πέρυσι το βραβείο.

 

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του ΟΛΥΜΠΙΟΝ (21:00), με ελεύθερη είσοδο (απαιτείται η έκδοση εισιτηρίου μηδενικής αξίας).

 

Την ίδια ημέρα, η ταινία θα προβληθεί ταυτόχρονα στις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, το φιλμ θα προβληθεί και στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (διοργάνωση: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο).

 

Το ΦΚΘ στηρίζει εδώ και πέντε συνεχή χρόνια το θεσμό του βραβείου LUX, δίνοντας την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να απολαύσει αποκλειστικά τις υποψήφιες ταινίες στη διοργάνωση του Νοεμβρίου.
Το βραβείο LUX καθιερώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μέσο προβολής της κουλτούρας και πολυπολιτισμικότητας στην Ευρώπη, εστιάζοντας στον κινηματογράφο και αναδεικνύοντας ετησίως σημαντικότατες ταινίες που καταπιάνονται με κοινωνικά, πολιτικά και άλλα επίκαιρα θέματα.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη:

21:00 – Χαιρετισμός από τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Χάρη Κούντουρο.

21:15 – Προβολή της ταινίας Ατίθασες

22:45 – Διαδικτυακή συζήτηση με συμμετοχή του κοινού και της σκηνοθέτιδας, που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

 

Λίγα λόγια για την ταινία:

 

Ατίθασες / Μustang
(Τουρκία, 2015)

Σκηνοθεσία: Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιβέν / Deniz Gamze Ergüven. Με τους: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu. Έγχρωμη, 97΄.

 

Mustang movie posterΈνα καλοκαίρι σε κάποιο απόμακρο χωριό της Τουρκίας, η Λάλε και οι τέσσερις αδερφές της περπατούν από το σπίτι στο σχολείο παίζοντας αθώα με κάποια αγόρια που θα συναντήσουν τυχαία στο δρόμο τους. Το συμβάν αυτό εξοργίζει σε τέτοιο βαθμό τη συντηρητική τους οικογένεια, η οποία φτάνει στο σημείο να τους απαγορεύσει την έξοδο από το σπίτι και να τις εξαναγκάσει να παντρευτούν. Θα καταφέρουν τα κορίτσια να σπάσουν τα δεσμά τους;

 

MUSTANG – Trailer English Subs from Mill Valley Film Festival on Vimeo.