Εξωστρέφεια: Κέντρο Χαρακτικής «Ήλιος»

Η Έκθεση Εξωστρέφεια παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2012, και εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Χαρακτικής ΗΛΙΟΣ του Δήμου Νεάπολης – Συκεών. Οι δύο Αίθουσες Τέχνης από τη Θεσσαλονίκη, Vlassis Art Gallery  και Tettix Art  Gallery, τον Οκτώβριο του 2012 παρουσίασαν σε ένα από τα πιο όμορφα αρχοντικά, το Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, μια σημαντική εικαστική έκθεση στην οποία παρουσιαστηκε η Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη, με συμμετοχές από 43 Έλληνες δημιουργούς.

kentro xaraktikhs karlaftopoulos simitris

Η έκθεση που παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο Χαρακτικής ΗΛΙΟΣ (Δήμος Νεάπολης, 7-30 Μαρτίου) αποτελεί μια διευρυμένη εκδοχή της έκθεσης που παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, την οποία επιμελήθηκε ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης. Εξωστρέφεια. Μια κίνηση-εκδήλωση προς τα έξω, πραγματική και συμβολική. Διέξοδος και πρόταση, ενέργεια που προϋποθέτει τη στροφή προς το έσω. Δράση-έκθεση που απευθύνει και απευθύνεται, σε μια πόλη που ανταποκρίνεται και είναι ανοιχτή στις προκλήσεις, τα ερεθίσματα και τις προοπτικές που θέτει η νέα εποχή.

kentro xaraktikhs MARIA TSIMPOYRLA

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης Εξωστρέφεια καλούνται να αναλάβουν το ρόλο τους, να ανακαλύψουν και να προσδιορίσουν εκ νέου τη δυναμική και ουσιαστική λειτουργία της τέχνης και μέσα από αυτήν να υποδείξουν μια αξιοπρεπή και συνειδητή θέση για τον άνθρωπο,  ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στη δίνη της κατάρρευσης, σε μια κρίσιμη, ασταθή και επώδυνη στιγμή της ιστορίας του, σε ολοκληρωτική ρήξη με τις αξίες, τις ρίζες και τις πηγές της ταυτότητάς του, σε έναν κόσμο κατακερματισμένο και διαρκώς μεταβαλλόμενο, έναν κόσμο αποπροσανατολισμένο, που έχει χάσει τις σταθερές του και απορρίπτει τις ιδεολογίες που αδυνατούν, μέσα στην πληθώρα των διφορούμενων και αντιφατικών απόψεων, να υψώσουν φωνή για την οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λίλα Αγραφιώτη, Νικολέττα Αντωνάκου, Ανδρέας Βάης, Σαράντης Γκάγκας, Έλλη Γρίβα, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Δώρα Δημητριάδου, Βασιλική Δουζένη, Βασίλης Ζωγράφος, Αντιγόνη Καββαθά, Παναγιώτης Καλογιάννης, Αιμιλία Καραποστόλη, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Απόστολος Κοτούλας, Χρήστος Κούντουρας, Γιώργος Κόφτης, Σοφία Κυριακάκη, Δέσποινα Κωνσταντίνου, Θοδωρής Λάλος, Σωτήρης Λιούκρας, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δημήτρης Μεράντζας, Ευσταθία Μηλαράκη, Κυριάκος Μορταράκος, Νικόλας Μπλιάτκας, Γιώργος Πάλλης, Φρόσω Παπαδημητρίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπακαρμέζης, Μαρία Πασχαλίδου, Σπυριδούλα Πολίτη, Νατάσα Πουλαντζά, Βασίλης Πούλιος, Αγγέλικα Πράπα, Δάφνη Ρόκου, Βασίλειος Σιββάς, Γιάννης Σταμενίτης, Γιώργος Τάνσαρλης, Νίκος Τερζής, Γιώργος Τσεριώνης, Μαρία Τσιμπουρλά, Αλεξία Τσιμίκα, Ράνια Φραγκουλίδου.

Εύα Βολογιαννίδου