Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΙΡΜΑ ΒΕΠ - ΚΡΙΤΙΚΗ Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΙΡΜΑ ΒΕΠ – ΚΡΙΤΙΚΗ Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΙΡΜΑ ΒΕΠ - ΚΡΙΤΙΚΗ Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΗ ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΙΡΜΑ ΒΕΠ

Η βραβευμένη ξεκαρδιστική κωμωδία Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΙΡΜΑ ΒΕΠ του Τσάρλς Λάντλαμ (Charles Ludlam) ανεβαίνει αυτή την περίοδο στη Μονή Λαζαριστών στη Σταυρούπολη (Κολοκοτρώνη 25-27, τηλέφωνο επικοινωνίας 2315200200) σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με τους χαρισματικούς κωμικούς Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Φάνη Μουρατίδη. Βασισμένο στη νουβέλα Ρεβέκκα (Rebecca) –που αργότερα γυρίστηκε ταινία από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ- το έργο πραγματεύεται την ιστορία της Άλμπα, μιας ηθοποιού του θεάτρου, η οποία παντρεύεται τον Λόρδο Έντγκαρ Μάντακρεστ τρία χρόνια μετά το θάνατο της πρώτης γυναίκας του, Ίρμας. Ο Λόρδος, αρχαιολόγος και συγγραφέας, ύστερα από μια αρκετά μεγάλη περίοδο πένθους, αποφασίζει να ξαναφτιάξει τη ζωή του και φέρνει στο σπίτι του, στο αρχοντικό των Μάντακρεστ, τη νέα Λαίδη Μάντακρεστ, την Άλμπα. Εκεί, την υποδέχονται, ο καθένας με τον τρόπο του, ο Ίγκορ, το παιδί του στάβλου που ποτέ δεν πλένεται, και η Τζέην, η οικονόμος του σπιτιού-πιστή μέχρις εσχάρων στην πρώτη κυρία Μάντακρεστ και, κρυφά –αλλά όχι και τόσο κρυφά- ερωτευμένη με τον Λόρδο Έντγκαρ. Η εμφάνιση της Άλμπα αναστατώνει την σχεδόν νεκρική ηρεμία του αρχοντικού, όπου τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται, και των ανθρώπων που κατοικούν και εργάζονται σε αυτό, ενώ καλά κρυμμένα μυστικά έρχονται στο φως. Τα όρια ανάμεσα στο καλό και το κακό πλέον παύουν να είναι εύκολα διακριτά-όπως άλλωστε πολύ συχνά συμβαίνει και στη ζωή-, η αλήθεια και το ψέμα, το παρελθόν και το παρόν μπερδεύονται, ενώ τα δεδομένα και οι σταθερές σιγά σιγά εξαφανίζονται… Άνθρωποι, πλάσματα των βάλτων, λύκοι και λυκάνθρωποι που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του φεγγαριού, νόθα παιδιά εγκαταλελειμμένα στα σκαλιά κάποιας εκκλησίας, τέρατα και δαιμόνια, νεκροί, απέθαντοι, μούμιες και ζωντανοί… όλοι αυτοί μπλέκονται σε ένα τρελό γαϊτανάκι τρόμου και κωμωδίας και χαρίζουν άφθονο γέλιο στο κοινό. Αν και η ιστορία, η πλοκή του έργου με τις διαρκείς παρανοϊκές ανατροπές έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο σκηνοθέτης επικεντρώθηκε και στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και την παρουσίαση των σχέσεων μεταξύ τους, αντί να περιοριστεί σε μια διακωμώδηση των ταινιών τρόμου και ήρωες-καρικατούρες –που θα ήταν σαφώς ευκολότερο για αυτόν-, στη συγκεκριμένη παράσταση το μεγαλύτερο ατού είναι οι ίδιοι οι ηθοποιοί και οι ερμηνείες τους. Το κωμικό ταλέντο του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου και του Φάνη Μουρατίδη ξεδιπλώνεται με μεγάλη άνεση καθώς οι δυο ηθοποιοί επί σκηνής ερμηνεύουν από τέσσερις (4) ρόλους ο κάθε ένας.

[wp_ad_camp_1]

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΙΡΜΑ ΒΕΠ - ΚΡΙΤΙΚΗ Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΤα κοστούμια και οι περούκες αλλάζουν με αδιανόητη ταχύτητα, όπως με την ίδια ταχύτητα –και με φαινομενικά τεράστια ευκολία- οι δυο ηθοποιοί μπαίνουν και βγαίνουν από τον έναν ρόλο στον άλλο. Πάρα πολύ γρήγορος ο ρυθμός του έργου, εξαιρετική η χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών, ευφυείς και χιουμοριστικές οι ατάκες, ιδιαίτερα επιτυχημένη η διάδραση ηθοποιών και θεατών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή «αιχμαλωτίζονται» και δε μπορούν να συγκρατήσουν τα γέλια τους. Ενδιαφέροντα τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, πολύ επιτυχημένα τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη. Η φωτιστική άποψη του Σάκη Μπιρμπίλη βοήθησε πάρα πολύ την ατμόσφαιρα που ήθελε να δημιουργήσει ο σκηνοθέτης, τόσο με τα ψυχρά χρώματα, τα μπλε της νύχτας και του φεγγαριού, όσο και με τα ζεστά, της φωτιάς και της θαλπωρής. Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανένας λάτρης όχι μόνο της καλής κωμωδίας και του γέλιου, αλλά κυρίως του καλού θεάτρου.

[wp_ad_camp_1]

Παραστάσεις: Κυριακή 22 και 29 Απριλίου στις 20:00, Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 στις 20:00, Πέμπτη 26 Απριλίου και Παρασκευή 27 Απριλίου στις 21:00 και Σάββατο 28 Απριλίου στις 18:00 και στις 21:15.

Δελίνα Βασιλειάδη