«Η Μεγάλη Κάψα» - «The Big Heat»

«Η Μεγάλη Κάψα» – «The Big Heat»

bausΟ Glenn Ford παίζει έναν απολύτως αποδεκτό, ειλικρινή αστυνομικό στην «The big heat». Μπορεί να είναι ήσυχος και να έχει μία αδυσώπητη ενέργεια, η οποία να φαίνεται επιφανειακά. Όταν θυμώνει, είναι ικανός να εξασκεί ξαφνική βία, όπως όταν σχεδόν στραγγαλίζει δύο ανθρώπους. «Η μεγάλη κάψα» μας δείχνει ενσυνείδητα τον Μπάνιον ως ένα συμβατικό αστυνομικό, διαδικαστικό μέχρι περίπου τη μέση, όταν παίρνει φωτιά με το παίξιμο του Lee Marvin και της Gloria Grahame.

Είναι μία απ’τις εμπνευσμένες παραστάσεις της Grahame, ένα θρυλικός χαρακτήρας που έγινε γνωστός ως «Can’t say no girl», και όχι μόνο επειδή τραγούδησε το τραγούδι στο «Οκλαχόμα». Η ακατάστατη προσωπική της ζωή την οδήγησε σε τέσσερις γάμους και σε πολλές υποθέσεις. Ένας από τους συζύγους της ήταν ο σκηνοθέτης Nicholas Ray, εργάστηκε για αυτόν στη «In a lonely place» (1950), και η άλλη ήταν ο γιος του Ray, Anthony.

 «Η Μεγάλη Κάψα» - «The Big Heat»Κέρδισε το Όσκαρ για την καλύτερο ηθοποιό για την «Η ωραία και το κτήνος» (1952) και θα έπρεπε να είχε κερδίσει και πάλι την επόμενη χρονιά για το «The big heat», όπου η ενέργειά της είναι ο καλύτερος λόγος για να δείτε την ταινία.Υπήρχε κάτι φρέσκο και μοντέρνο για την Grahame. Αυτή είναι πάντα λίγο ζαλισμένη, σα να γνέφει σε μία ανήκουστη μελωδία. Ήταν αρκετά συμπαθής, αλλά όχι όμορφη, αυθάδης, αλλά και κουρασμένη και κρατούσε το πρόσωπό της και το στόμα της σχετικά ακίνητο.

Φαίνεται ήταν πάντα λίγο εκνευρισμένη στο «The big heat», σα να ήξερε ότι ήταν σε κίνδυνο και προσπαθούσε να ήταν το παιδί μέσα στον εαυτό της, ό,τι ακριβώς δεν ήταν.

Αυτό ήταν το δίδυμο στο οποίο βασίστηκε η ταινία. Ένας άξονας γύρω από τον οποίο αναφέρονταν οι υπόλοιποι χαρακτήρες για να φτιαχτεί αυτή η ιστορία μυστηρίου.

 

«Η Μεγάλη Κάψα» – «The Big Heat»

Σκηνοθεσία: Fritz Lang

Σενάριο: Sydney Boehm, William McGivern

Παίζουν: Glenn Ford, Gloria Grahame, Jocelyn Brando, Alexander Scourby, Lee Marvin.

Γιάννης Φραγκούλης