«Ο Νόμος Της Μοίρας» - «The Live By Night»

«Ο Νόμος Της Μοίρας» – «The Live By Night»

bausΗ ταινία του Nicholas Ray, «They live by night» είναι ένα απ’τα μεγαλειώδη ντεμπούτο στην ιστορία του κινηματογράφου. Η πολύ όμορφη χρήση του φυσικού χώρου, ως αναπαράσταση της συναισθηματικής κατάστασης των χαρακτήρων, είναι έτσι τοποθετημένη στην ταινία, σα να γεννήθηκε αυθόρμητα με τη λήψη των πλάνων.
Ο Farley Granger παίζει τον Μπάουι, ένας νεαρό δραπέτη-κατάδικο που συνοδεύεται από δύο βετεράνους. Όταν τραυματίζεται, θα πάει σ’ένα ασφαλές σπίτι όπου συναντά και ερωτεύεται την Κίτσι. Ούτε ο Μπάουι ούτε η Κίτσι δεν έχουν πολύ εξοικειωθεί με τους ρομαντικούς τρόπους, αλλά αποφασίζουν να προχωρήσουν μαζί. Δυστυχώς, η συμμορία πιέζει τον Μπάουι για μία τελευταία δουλειά, που πηγαίνει φρικτά λάθος, και αυτός γίνεται το αδύνατο σημείο.

Ο Ray επικεντρώνεται κυρίως στις σχέσεις σ’αυτήν την ταινία, και το μεγαλύτερο επίτευγμά του είναι ότι μεταμορφώνει την O’Donnell από μια θηριώδη σταρ με μέτρια εμφάνιση σε μία θερμά σέξι γυναίκα, αφήνοντας μόνο έναν υπαινιγμό κόπωσης. Σε μία σκηνή, το ζευγάρι ξυπνά μαζί σ’ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, και αυτή εκτείνεται και αναστενάζει με τέτοιο τρόπο ώστε η οθόνη αναστενάζει πρακτικά μαζί της.

«Ο Νόμος Της Μοίρας» - «The Live By Night»Ο Ray χρησιμοποιεί εδώ τα κοντινά πλάνα μόνο όταν είναι απαραίτητα και για την συναισθηματική επίδραση, κάτι που θα έπρεπε να είχε μελετηθεί πολύ, στο σενάριο, για να έχει σκηνοθετηθεί με τέτοια ακρίβεια. Η ταινία ολοκληρώθηκε το 1948, αλλά δεν κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ μέχρι το 1949, όταν ολοκληρώθηκε μία επιτυχημένη ευρωπαϊκή πορεία. Ο Robert Altman αργότερα προσάρμοσε το ίδιο μυθιστόρημα, το 1974, στην ταινία «Thieves like us».

«Ο Νόμος Της Μοίρας» – «The Live By Night»

Σκηνοθεσία: Nicholas Ray

Σενάριο: Nicholas Ray, Charles Schnee, Edward Anderson (μυθιστόρημα)

Παίζουν: Cathy O’Donnell, Farley Granger, Howard Sa Silva, Jay Flippen, Helen Craig.

Γιάννης Φραγκούλης

[sg_popup id=”13″ event=”hover”][/sg_popup]