ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

Συνεισφορά…ελεύθερη

Μέρα με τη μέρα ο καιρός ζεσταίνει και οι κλειστοί χώροι αρχίζουν να γίνονται ακατάλληλοι για… χρήση. Κάπως έτσι ολοκληρώνεται και η χειμερινή θεατρική σεζόν, για να περάσουμε στα ανοιχτά θέατρα του καλοκαιριού. Ωστόσο, λίγο πριν εγκαταλείψουμε τις κλειστές αίθουσες, σας προτείνουμε μια σειρά παραστάσεων που όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Ελεύθερη είσοδο για το κοινό ή -αν θέλετε- ό,τι προαιρείστε…

Βήμα στους Νέους
Στο χώρο της ομάδας ΣΧΗΜΑ ΕΚΤΟΣ ΑΞΟΝΑ συνεχίζεται έως τις 9 Ιουνίου, το φεστιβάλ Βήμα στους Νέους. Στις 30-31 Μαΐου, αλλά και 1-2 Ιουνίου στις 9:30 μ.μ., θα βρείτε στο χώρο το έργο Νυκτόβια ζώα του Χουάν Μαγιόρκα από την ομάδα Los Desaparecidos. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και μας αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που αποφεύγει το φως και ζει στο σκοτάδι, ενώ όταν μαθαίνει για τον νόμο περί μετανάστευσης αποφασίζει να τον εκμεταλλευτεί. Η σκηνοθεσία είναι της Κικής Στρατάκη και παίζουν οι Ειρήνη Αμπουμόγλι, Νίκος Νικολαΐδης, Σοφία Σακελλαρίου, Πέτρος Φραγκόπουλος.

NYKTOBIA ZWA

Στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει στις 6-9 Ιουνίου το έργο Κ+Μ, βασισμένο στη ζωή και το έργο των ποιητών Κώστα Καρυωτάκη και Μαρίας Πολυδούρη. Η σκηνοθεσία είναι των Γιάννη Καραούλη και Εύας Σοφρωνίδου, ενώ τους δύο ρόλους ενσαρκώνουν οι Τιμόθεος Μπαρνιαδάκης και Αλεξία Σαπρανίδου.

Σχήμα εκτός άξονα (Πλάτωνος 35, τηλ. 2310 823444) 

Εικοσιεφτά και μία
Με μια ενιαία λέξη- εικοσιεφτάκαιμία– η ομάδα βάιμεν παρουσιάζει ένα έργο που βασίζεται στο κλασικό έργο του Άντον Τσέχοφ Τρεις αδερφές. Φιλοξενείται έως και τις 3 Ιουνίου κάθε Σάββατο έως και Δευτέρα στις 8:15 μ.μ., στο χώρο της ομάδας C. FOR CIRCUS. Η σκηνοθεσία είναι της Ειρήνης Καλογηρά, η οποία επίσης πρωταγωνιστεί, μαζί με τη Δήμητρα Λούπη.
C. for Circus (Πτολεμαίων 29Α, 7ος όροφος, τηλ. 6984 831345)

Προσοχή στον έρωτα!
Τέλος σεζόν και το θεατρικό εργαστήρι της ομάδας Ακτίς Αελίου παρουσιάζει το απόσταγμα από τη διδασκαλία της χρονιάς. Ως και τις 3 Ιουνίου παρουσιάζει κάθε Παρασκευή έως και Δευτέρα στις 9 μ.μ. στο χώρο της ομάδας, την παράσταση Δεν παίζουν με τPrintον έρωτα, βασισμένη στο έργο του Αλφρέ ντε Μισέ. Δίδαγμα του έργου; Όταν κάποιος κρύβεται πίσω από τις πραγματικές του επιθυμίες, πληρώνει και το… τίμημα. Η σκηνοθεσία είναι του Θωμά Βελισσάρη και τους ρόλους ενσαρκώνουν οι Ευτυχία Καβαλίκα, Μαρίνα Καζόλη, Ελένη Σαμαντζή, Ιόλη Ραγκούση, Κωνσταντίνος Χατζηκυπραίος, Βαλεντίνος Πελάγος, Μαριλένη Κουζού, Άννα Μαρία Ιακώβου.
Ακτίς Αελίου (Χριστοπούλου 12 & Ιασωνίδου, τηλ.  2310 229249)

Φέρτε τρόφιμα!
Αντί χρημάτων, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) συγκεντρώνει τρόφιμα. Στο πλαίσιο του Κοινωνικού Θεατροπωλείου, που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, το μικρό θέατρο της ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ φιλοξενεί μια σειρά παραστάσεων, όπου τα τρόφιμα μακράς διαρκείας που συγκεντρώνονται στην καθεμιά διατίθενται σε κοινωνικά ιδρύματα. Η τελευταία παράσταση στο πλαίσιο του Θεατροπωλείου είναι το Souvenir de Salonique, μια σκηνική σύνθεση με κείμενα συγγραφέων με θέμα τη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα. Θα παρουσιαστεί στις 31 Μαΐου και 1-2 Ιουνίου, σε σκηνοθεσία των Στέλλας Ράπτη και Χρίστου Νταρακτσή, ενώ επι σκηνής εμφανίζονται η Ράπτη και η Ροζαλία Μιχαλοπούλου.
Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, τηλ: 2315 200200)

 

Θεατρικά σχήματα
Στις 1-18 Ιουνίου πραγματοποιείται στο πολιτιστικό κέντρο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ η 2η Συνάντηση Θεατρικών Σχημάτων Μακεδονίας- Θράκης, υπο την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στις 9:30 κάθε βράδυ, με είσοδο ελεύθερη και προαιρετική συνεισφορά, θα δούμε τα εξής: 60-13 από τους Παραβάτες της Σκηνής (1/6), Play on από τους Χωρίς Αυλαία (2/6), παρουσίαση για το κινηματογραφικό σενάριο και το θεατρικό έργο από το Μαίωτρον (3/6), Εσύ και οι εφιάλτες σου από την Ενδοχώρα (4/6), Μετεωρολογικό δελτίο από τους Παραβάτες της σκηνής (5/6), Πώς να κάνετε σεξ με όποιον θέλετε από το Θέατρο 90 μοιρών (6/6), Κυρία Μαργαρίτα από την Πολιτεία Θεάτρου (7/6), Playback theatre από τους Άκου να δεις (8/6), Ο εχθρός του λαού από την Πολιτεία Θεάτρου (9/6), Playback theatre από τους Ting (10/6), Μπαμπάδες με ρούμι από το Έργον (11/6),  Ο κύκλος με την κιμωλία από το Πούπουλο και Ο μικρός πρίγκηπας από το Λαμπιόνι (12/6, παραστάσεις για παιδιά στις 7 & 8:30 μ.μ.), Χωρίς ανάσα από το Θέατρο 90 μοιρών (13/6), Ο αρχοντοχωριάτης από την ομάδα Ληνός (14/6), Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθύλακκου (15/6), Γριοθεσία από το Διθύραμβο εξ αμάξης (16/6), Οι ιππότες της τηγανητής πατάτας από το Εδεσσαϊκό Θέατρο (17/6), Το σώσε από το στούντιο Έργον (18/6). Στο φουαγιέ του θεάτρου θα λειτουργεί έκθεση θεατρικής φωτογραφίας.
Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (Εθν. Αμύνης 1)

Έλσα Σπυριδοπούλου