Η απαρηγόρητη χήρα
Η απαρηγόρητη χήρα

Προτάσεις

Στις 22 Ιανουαρίου, στις 12:00, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (Λεωφόρος Στρατού 2, τηλ. 2310 868570, 2313 306400) η συγγραφέας Βασιλική Νευροκοπλή αφηγείται με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη και την προβολή εικόνων το Παραμύθι της Μουσικής. Πρόκειται για μια παρουσίαση για μικρούς και μεγάλους των μουσικών οργάνων και των μελωδιών της Μεσογείου, την ώρα που παράλληλα πραγματοποιείται και μια προσπαθεια προσέγγισης της διαφορετικότητας του άλλου με τελικό στόχο την αποδοχή του. Πάνω από όλα, η παράσταση είναι ένα ταξίδι σε έναν ολόκληρο κόσμο, αυτόν της Μεσογείου, ο οποίος αποτελεί την ευρύτερη γειτονιά μας ως προς τα μουσικά του βιώματα και την κοινή του παράδοση στην τέχνη και τον πολιτισμό. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ωστόσο, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν τηλεφωνικά συμμετοχή έως και τις 20 Ιανουαρίου (09:00-14:00, κ. Χιωτίδου).

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, στις 19:55, το ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2, 25ης Μαρτίου 1, τηλ. 2310 895800) φιλοξενεί την όπερα σε δύο πράξεις σε λιμπρέτο Τζέρεμι Σαμς Το Μαγεμένο Νησί, σε σκηνοθεσία – σκηνογραφία Φελίμ ΜακΝτέρμοτ και Τζούλιαν Κράουτς. Οι εραστές από το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του Γουίλιαμ Σαίξπηρ ναυαγούν στο φανταστικό νησί του από την Τρικυμία. Διευθύνει ο Γουίλιαμ Κρίστι. Πρωταγωνιστούν οι Πλάθιδο Ντομίνγκο, Ντέιβιντ Ντάνιελς και Λιζέτ Οροπέσα. Η παράσταση μαζί με το διάλειμμα διαρκεί περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά, ενώ θα υπάρχει προβολή με αγγλικούς υπότιτλους.

Η απαρηγόρητη χήρα
Η απαρηγόρητη χήρα

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ (Ολύμπου 88, Αρχαία Αγορά, τηλ. 2310 285452) παρουσιάζει έως και τις 29 Ιανουαρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:30 το έργο Παράσταση για δυο γυναικείους μονολόγους, που περιλαμβάνει το δραματικό μονόλογο της Κωστούλας Μητροπούλου Με το νόμο και τον κωμικό του Κώστα Μουρσελά Η απαρηγόρητη χήρα. Σκηνοθετεί και παίζει η Μαρία Μπαλτατζή.

Στον ίδιο χώρο της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ κάθε Παρασκευή στις 21:30 φιλοξενείται η θεατρική ομάδα 8 (Οχτώ), με την κωμωδία του Μολιέρου Με το ζόρι παντρειά. Σκηνοθετεί ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος, που είναι και πρωταγωνιστής. Μαζί του παίζουν οι: Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Βασιλεία Γαϊτανίδου, Χαράλαμπος Πεΐδης και Γεώργιος Θεοδωρίδης.

Από τις 21 Ιανουαρίου έως και την 1 Φεβρουαρίου κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21:30 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18:30 το ΘΕΑΤΡΟ ΌΡΑ (Αντ. Καμαρά 3, τηλ. 2310 232799) φιλοξενεί την παράσταση Δον Περλιμπλίν και Μπελίσα του Φεδερίκο Γαρθία Λόρκα. Πρόκειται για την περιπέτεια του Δον Περλιμπλίν, που αγάπησε χωρίς να το καταλάβει την πανέμορφη αλλά άπιστη Μπελίσα. Σκηνοθεσία: Κόμνω Κρικελίκου. Πρωταγωνιστούν οι Έλενα Βισέρη και Κωνσταντίνος Θωμαΐδης.

Η θεατρική ομάδα Cassettina παρουσιάζει από τις 20 Ιανουαρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30 και κάθε Κυριακή στις 19:00 για λίγες μόνο παραστάσεις τη μαύρη κωμωδία Σκουληκότρυπα της Γλύκας Στόιου σε σκηνοθεσία Λίλας Σταμπούλογλου στο ΘΕΑΤΡΟΝ ΤΑΞΙΔΙ ΟΝΕΙΡΟΥ (Στεφάνου Τάττη 3, περιοχή Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, τηλ. 6972 702870). Δυο γυναίκες. Ένα παιχνίδι. Σε μια ώρα κάποιος θα πεθάνει. Η Μπέττυ και η Μπου, θέλοντας να σκοτώσουν την ώρα τους, αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι γνώσεων, τη Σκουληκότρυπα. Στη διάρκειά του αναπαριστούν στιγμιότυπα από δέκα αληθινές στυγερές δολοφονίες. Όποια κερδίσει θα σκοτώσει την άλλη. Παίζουν η συγγραφέας και η Αλέκα Τόμπρου, που υπογράφει και τη σκηνογραφία.

Δελίνα Βασιλειάδη