Συνέντευξη με τον Μιχάλη Ψύρρα.

Συνέντευξη με τον “Περόν” της παράστασης Evita Μιχάλη Ψύρρα- Δελίνα Βασιλειάδη

 Συνέντευξη με τον Μιχάλη Ψύρρα. Ο “Περόν” της παράστασης Evita, ο βαρύτονος Μιχάλης Ψύρρας, μιλάει στο φιλμ νουάρ, “για την ροκ όπερα που έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής”

Το θρυλικό μιούζικαλ Εβίτα των Tim Rice και Andrew Lloyd Webber έρχεται στη Θεσσαλονίκη στο Μέγαρο Μουσικής για τρεις μοναδικές παραστάσεις, την Τετάρτη 31 Μαΐου, την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Ιουνίου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαλισσόβα, απόδοση κειμένου Γεράσιμου Ευαγγελάτου και μουσική διδασκαλία Αλέξιου Πρίφτη. Ο Μιχάλης Ψύρρας, ένας εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, απάντησε στις ερωτήσεις του φιλμ νουάρ και της Δελίνας Βασιλειάδη.

 

Δελίνα Βασιλειάδη: Μιλήστε μας για εσάς. Τις σπουδές σας, την Τέχνη, τι σας τράβηξε στο τραγούδι. Μιλήστε μας για τις μέχρι τώρα συνεργασίες σας, αλλά και τα επαγγελματικά σας όνειρα.

Μιχάλης Ψύρρας: Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και διπλωματούχος Μονωδίας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Επίσης έχω συμμετάσχει σε σεμινάρια και masterclasses με αρκετούς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες του χώρου. Συνέντευξη με τον Μιχάλη Ψύρρα.

Από μικρός πέρα από την ενασχόληση μου με την μουσική μου άρεσε να τραγουδάω. Είχα ερεθίσματα από τον πατέρα μου ο οποίος είναι εξαιρετικός ψάλτης και υπήρξε μέλος ερασιτεχνικών χορωδιών.

Πριν από το πέρας των σπουδών μου είχα ξεκινήσει να συνεργάζομαι με την τότε υπάρχουσα Όπερα Θεσσαλονίκης και αργότερα με την Λυρική Σκηνή, την Καμεράτα, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων αλλά και με μικρές ανεξάρτητες ομάδες μουσικού θεάτρου και Όπερας όπως οι “Medium Project”, “ΡΑΦΗ”, “Όπερα Νέων”, “T4Tango” κ.α.

Στο μέλλον θα ήθελα να μπορώ να συμμετέχω σε παραγωγές που από τη μια να μου κινούν το ενδιαφέρον ως έργα και απ’ την άλλη να με κάνουν να εξελίσσομαι τόσο φωνητικά όσο και υποκριτικά!

 

Δ.Β.: Μιλήστε μας για την παράσταση Εβίτα.

Μ.Ψ.: Η “Εβίτα” είναι πάνω απ’ όλα ένα υπέροχο έργο! Η μουσική του A. L. Webber νομίζω πως καταφέρνει να υποστηρίξει άψογα την πλοκή δίνοντας μας μια σειρά από τις ομορφότερες και πιο αναγνωρίσιμες μελωδίες του είδους!

Η παράστασή μας είναι μια παράσταση με κέφι, ενθουσιασμό, πολύ χορό, ωραίο τραγούδι αλλά και περισσή συγκίνηση όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έργου! Όλοι οι συντελεστές είναι πολύ ταλαντούχα παιδιά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και που κατά τη γνώμη μου καταφέρνουν να πετύχουν ένα πολύ υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα κάτω από την σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Μαλισσόβα και την μουσική καθοδήγηση του Αλέξιου Πρίφτη!

 Συνέντευξη με τον Μιχάλη Ψύρρα.

Δ.Β.: Η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα.

Μ.Ψ.: Στην Ελλάδα του 2017 η τέχνη είναι από τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Παρ’ όλα αυτά όμως βλέπεις να γίνονται συνεχώς παραστάσεις, να ανεβαίνουν έργα, να ξεπετάγονται διάφορες ομάδες μουσικού θεάτρου, για να μιλήσω για τον χώρο μου, που κάνουν εξαιρετική δουλειά και που παρουσιάζουν πολύ πρωτότυπα πράγματα! Υπάρχει ανάγκη από πολύ κόσμο του χώρου να εκφραστεί και το προσπαθεί με όποιο τρόπο μπορεί. Οι δυσκολίες όμως παραμένουν με κυριότερο πρόβλημα τις πολύ μικρές αμοιβές των καλλιτεχνών που πολλές φορές μπορεί να καθυστερούν πάρα πολύ ακόμα και από καθιερωμένους φορείς του χώρου!

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα πολύ δύσκολα κανείς ζει μόνο από την τέχνη! Αυτό που μας δίνει κουράγιο και διάθεση για να συνεχίζουμε να προσπαθούμε είναι η στήριξη του κόσμου και βέβαια η εσωτερική ανάγκη μας να κάνουμε τέχνη!

 

Δ.Β.: Τι θα θέλατε να πείτε στη νέα γενιά;

Μ.Ψ.: Θα ήθελα να πω στους νέους να τραγουδάνε! Να μην διστάζουν να τραγουδήσουν ακόμα και αν κάποιος ίσως τους έχει πει πως δεν τραγουδάνε καλά ή σωστά! Δεν υπάρχουν πραγματικά “φάλτσοι” άνθρωποι. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πειστεί πως είναι “φάλτσοι”. Σαφώς και δεν μπορούμε όλοι να γίνουμε πρωταγωνιστές της όπερας ή επαγγελματίες τραγουδιστές γιατί αυτό απαιτεί πολλά περισσότερα από ένα φυσικό χάρισμα, αλλά από την άλλη όλοι μπορούμε να τραγουδήσουμε και να νιώσουμε όμορφα με αυτό! Το τραγούδι κάνει καλό στο σώμα και στην ψυχή μας!

 

Δ.Β.: Κάτι τελευταίο. Τα μελλοντικά σας σχέδια.

Μ.Ψ.: Τον Σεπτέμβρη του 2017 θα συμμετέχω στην οπερέτα του J. Offenbach “H Ωραία Ελένη” σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Επίσης η “Εβίτα” πιθανώς να συνεχίσει την πορεία της και τον χειμώνα.

Δ.Β.: Εμείς σας ευχόμαστε καλή επιτυχία. Σας ευχαριστώ θερμά.

Δελίνα Βασιλειάδη