ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΡΑ ΚΑΤΣΟΥΔΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΡΑ ΚΑΤΣΟΥΔΑ – Δελίνα Βασιλειάδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΡΑ ΚΑΤΣΟΥΔΑΗ ιδιαίτερα ταλαντούχα standup comedian Ήρα Kατσούδα, μετά την Sold Out εμφάνιση του Σεπτεμβρίου, επιστρέφει στην όμορφη Θεσσαλονίκη μας με τη σόλο παράστασή της Χωρίς Γλουτένη. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ξεκαρδιστική παράσταση, η οποία ανεβαίνει από 1η Δεκεμβρίου για μόνο 4 παραστάσεις στο Θέατρο Αθήναιον. Η κωμικός απάντησε στις ερωτήσεις του φιλμ νουάρ και της Δελίνας Βασιλειάδη.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Καλησπέρα κυρία Κατσούδα. Μιλήστε μας για σας.

ΉΡΑ ΚΑΤΣΟΥΔΑ: Έτσι μόνη μου; Λοιπόν για να δούμε…Είμαι standup comedian, φοβάμαι το σκοτάδι, είμαι πεισματάρα, παίζω πιάνο, πάντα έχω κατοικίδια, μου αρέσουν τα γεμιστά και τα party, είμαι κρυουλιάρα, έχω ταξιδέψει στις 4 από τις 5 ηπείρους, το μαλλί μου φριζάρει απίστευτα γρήγορα, έχω σπουδάσει Οικονομικά, τρελαίνομαι όταν με ξυπνάει τηλέφωνο πριν το ξυπνητήρι, με ανατριχιάζει το αβοκάντο, μου την δίνει η υποκρισία. Να πω και άλλα;

 

Δ.Β.: Βεβαίως. Να μας πείτε γιατί ασχοληθήκατε με την τέχνη, πως ξεκίνησε αυτό το μαγικό ταξίδι και για ποιο λόγο επιλέξατε τη standup comedy.

Ή.Κ.: Η τέχνη με μάγευε από μικρή. Το θέατρο κυρίως. Με πήγαιναν οι γονείς μου σε παραστάσεις και όταν τελείωνε το έργο ήμουν σίγουρη ότι οι ηθοποιοί ήταν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο! Στα 18 μου ξεκίνησα να παρακολουθώ μαθήματα θεάτρου παράλληλα με τις σπουδές στα Οικονομικά. Λίγο αργότερα πρότεινα σε έναν φίλο και συνεργάτη να κάνει standup comedy γιατί πίστευα ότι θα του πήγαινε. Τότε να θυμίσω δεν υπήρχε youtube και special ξένων κωμικών για να δεις. Βλέπαμε παραστάσεις από DVD που νοικιάζαμε. Κανονίσαμε λοιπόν μια παράσταση standup comedy στην οποία δεν ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστώ και εγώ σαν κωμικός, αλλά εξαιτίας μιας αλληλουχίας γεγονότων κάπως προέκυψε και αναγκάστηκα να παίξω και εγώ. Και έτσι κάπως ξεκίνησα την ενασχόληση μου με το είδος.

[wp_ad_camp_1]

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΡΑ ΚΑΤΣΟΥΔΑΔ.Β.: Μιλήστε μας για την παράσταση Χωρίς γλουτένη.

Ή.Κ.: Το «Χωρίς Γλουτένη» είναι η solo μου παράσταση. Ο τίτλος θέλει να καυτηριάσει την τάση της εποχής και την μαζική “bio” φρενίτιδα. Ουσιαστικά αυτή η παράσταση αποτελείται από τα καλυτέρά μου κείμενα των τελευταίων χρόνων. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Αθήναιον τον Σεπτέμβρη για μια μόνο παράσταση, ήταν sold out, μετά έπαιξα το «Χωρίς Γλουτένη» στην Αθήνα και πήγα ένα μικρό tour σε άλλες πόλεις. Τώρα, λόγω θεαματικής προσέλευσης την προηγούμενη φορά, θα ξανακάνω 4 παραστάσεις στο Θέατρο Αθήναιον.

 

Δ.Β.: Σας εύχομαι να είναι κι αυτές sold out. Τώρα το σχόλιό σας. Η τέχνη στην Ελλάδα της κρίσης σήμερα. Πώς σας έχει επηρεάσει εσάς εαυτό ως καλλιτέχνη αλλά και ως πολίτη;

Ή.Κ.: Αυτή την στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο διανύουμε έναν μεσαίωνα. Δεν είμαι σίγουρη αν αυτός ο μεσαίωνας οφείλετε στην οικονομική κρίση, ή αυτή η οικονομική κρίση οφείλεται στον μεσαίωνα. Ιστορικά προκύπτει ότι κάθε φορά που η ανθρωπότητα διανύει περιόδους αναταραχών, ανακατατάξεων, πολέμων κτλ. πάντα ο κόσμος στρέφεται στην τέχνη. Την όποια τέχνη και χωρίς να αξιολογούμε απαραίτητα το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Η κρίση έχει δώσει το έδαφος να αναδυθούν εξαιρετικές δουλειές, αλλά έχει δώσει και το άλλοθι στο να ανεβαίνουν χαμηλής ποιότητας θεάματα. Ως καλλιτέχνης προσπαθώ ανεξαρτήτως συνθηκών να είμαι πιστή στη δουλειά μου και χωρίς εκπτώσεις. Ως πολίτης, μερικές φορές βγαίνω από ένα θέατρο ή συναυλία στενοχωρημένη από την προχειρότητα.

[wp_ad_camp_1]

Δ.Β.: Μελλοντικά επαγγελματικά σχέδια.

Ή.Κ.: Υπάρχουν πολλά και όχι άμεσα ανακοινώσιμα! Για την ώρα αυτό που μπορώ να πω είναι ότι γράφω κείμενα για τη νέα μου παράσταση, καθώς και ότι μέσα στο επόμενο έτος θα πραγματοποιηθεί ένα πολύ ωραίο project το οποίο ήταν το όνειρό μου εδώ και χρόνια. Stay tuned!

 

Δ.Β.: Μας κρατάτε, λοιπόν, σε αγωνία. Θα περιμένουμε. Κάτι τελευταίο και κλείνουμε. Η φιλοσοφία σας

Ή.Κ.: Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι γιατί έτσι και αλλιώς θα πεθάνουμε.

 

Δ.Β.: Ομολογουμένως σ’ αυτό το τελευταίο έχετε απόλυτο δίκιο. Καλή επιτυχία λοιπόν και θα έρθουμε να σας απολαύσουμε στο Θέατρο Αθήναιον.

Δελίνα Βασιλειάδη