ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟ- Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ακολουθήσετε τον δρόμο της τέχνης;

-Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα επαφή με τη μουσική, καθώς ξεκίνησα μαθήματα πιάνου σε μικρή ηλικία και ίσως αυτό έπαιξε κάποιο ρόλο. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν μια απόφαση που πάρθηκε σε μια ορισμένη χρονική στιγμή. Είναι ένα ζήτημα που διαπραγματεύομαι με τον εαυτό μου. Το ζητούμενο για μένα είναι η έκφραση μιας προσωπικής και ίσως και μιας καθολικής αλήθειας. Όσο μπορεί να συμβαίνει αυτό μέσω της τέχνης, αισθάνομαι ότι βαδίζω σωστά σε αυτόν τον δρόμο.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Τι σημαίνει «μουσική» για εσάς;

-Είναι η τέχνη των ήχων. Η δημιουργία ενός κόσμου, ενός αφηγήματος μέσω των ήχων. Ένα από τα θαύματα της δημιουργίας.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Ποια είναι η μέχρι σήμερα πορεία σας στον καλλιτεχνικό χώρο; Υπάρχει κάποια παλιότερη συνεργασία σας που σας επηρέασε ιδιαίτερα, είτε θετικά είτε αρνητικά;

-Έχω συμμετάσχει σε παραγωγές όπερας και συναυλίες ως χορωδός, ως μέλος μικρότερων φωνητικών συνόλων σύγχρονου ρεπερτορίου, αλλά και παλιάς μουσικής είτε ως χορωδός είτε ως σολίστ, και έχω συμμετοχή σε ηχογραφήσεις πρωτότυπων συνθέσεων. Η συνεργασία που μπορώ να πω μεταξύ άλλων ότι με επηρέασε σημαντικά με πολύ θετικό τρόπο ήταν μία μπαρόκ παραγωγή στη Θεσσαλονίκη του ορατορίου Theodora του Handel. Είχα την τύχη να συμπράξω με σπουδαίους μουσικούς και να μάθω πολλά. Ήταν μία ιδιαιτέρως όμορφη μουσική εμπειρία.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας για την τελευταία σας δουλειά, την παράσταση TOSCA του Πουτσίνι, που παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Επταπυργίου.

-Μία από τις δημοφιλέστερες όπερες μεγάλης δυσκολίας και εξαιρετικής ομορφιάς. Ένα οπερατικό θρίλερ που μιλάει για τον έρωτα, τη ζήλεια, τα πάθη, την πίστη στη φιλία, την πίστη σε μια ιδέα και όλα αυτά σε ένα πολιτικό φόντο. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε ένα τόσο μεγάλο και φιλόδοξο εγχείρημα δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες και θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας και όλους τους υπεύθυνους αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Ερμηνεύετε στην TOSCA τον Spoletta. Πώς προσεγγίσατε αυτόν τον ρόλο;

-Ο Spoletta είναι ο ένας από τους δύο έμπιστους ακόλουθους του Scarpia. Ένας αστυνομικός ο οποίος είναι πάντα πρόθυμος να υπακούσει και να πραγματοποιήσει χωρίς δεύτερη σκέψη κάθε πρόσταγμα και κάθε επιθυμία του ανώτερού του. Ένας άνθρωπος που φαίνεται να παίρνει αξία μέσα από την δύναμη και την εξουσία που ασκεί με σαδιστικό τρόπο ο Scarpia. Πάνω σε αυτά τα στοιχεία προσπάθησα να δουλέψω με οδηγό το κείμενο.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μια παράσταση, μια συναυλία, μια ερμηνεία συνοδεύονται πάντα από κριτικές και σχόλια. Πώς αντιδράτε στην αρνητική και πώς στη θετική κριτική σχετικά με τη δουλειά σας;

-Όταν τραγουδάει κανείς εκθέτει ουσιαστικά τον εαυτό του, καθώς μέσα από το τραγούδι καθρεφτίζονται όχι μόνο αυτά που θέλουμε να εκφράσουμε, αλλά πολλές φορές και αυτά που ίσως δεν θα θέλαμε να αποκαλύψουμε. Η κριτική του αποτελέσματος αυτής της έκθεσης χρειάζεται διαχείριση. Όταν πρόκειται για μία εποικοδομητική – είτε αρνητική, είτε θετική – κριτική, τότε είναι καλοδεχούμενη, καθώς μου δίνει την ευκαιρία να μαθαίνω και να βελτιώνομαι.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Πώς σας έχει επηρεάσει ως άνθρωπο και ως δημιουργό η πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα;

-Είναι πραγματικά μία πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους με πολλές συνέπειες σε πολλά επίπεδα. Κάποιες από αυτές τις βίωσα πολύ γρήγορα, κάποιες τις συνειδητοποιούσα στην πορεία και κάποιες δεν τις γνωρίζω. Αρχικά προσπαθούσα να διατηρηθώ σε μία σωματική και πνευματική κίνηση, αλλά σύντομα άρχισα να μπαίνω σε μια κατάσταση αδράνειας και παθητικότητας. Αυτό άλλαξε με την έναρξη της προετοιμασίας και των προβών για την Tosca και αισθάνομαι τυχερός για αυτήν την πολύ όμορφη επανεκκίνηση.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μελλοντικά σχέδια.

 -Υπάρχουν διάφορες σκέψεις και κάποιες συζητήσεις για την επόμενη χρονιά, οι οποίες θα συγκεκριμενοποιηθούν εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μια φράση από το έργο TOSCA που σας εκφράζει.

-“L’ arte nel suo misterο le diverse bellezze insiem confonde” που σημαίνει « Η τέχνη, στο μυστήριό της, αναμειγνύει τις διάφορες ομορφιές».

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Σας ευχαριστώ θερμά κι εύχομαι πολύ καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ