ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ-Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ-Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Καθώς σταδιακά επανερχόμαστε στην «κανονικότητα» μετά από μια πολύ μεγάλη και δύσκολη για όλους περίοδο εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, εσείς επιλέγετε και ανεβάζετε το θεατρικό έργο «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΩΡΙΑΣ» του Γ. Θεοτοκά σε δική σας σκηνοθεσία. Μιλήστε μας για αυτό το καινούριο καλλιτεχνικό σας εγχείρημα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η πανδημία δοκίμασε τα όρια όλων μας. Ήταν πράγματι μια δύσκολη και πρωτόγνωρη συνθήκη για όλους μας και ιδίως για τους καλλιτέχνες οι οποίοι αφουγκράζονται και μεταστρέφουν τον παλμό του κόσμου σε τέχνη. Την ονομασία Κάστρο της Ωριάς, δηλαδή της Ωραίας, δίνει το 1944 ο Γιώργος Θεοτοκάς στη μονόπρακτη κωμωδία του, όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει το έργο. Η όμορφη, εικοσάχρονη Κυρά-Μαρού, βρίσκεται κλεισμένη από τον πατέρα της σ’ ένα άπαρτο κάστρο, φτιαγμένο «με πέτρα και με σίδερο, που δεν μπορεί να τραντάξει ανθρώπινη ενέργεια». Μαζί της βρίσκονται εκεί, η πιστή της παραμάνα και μερικοί υπηρέτες. Από εκεί θα περάσει με τον στρατό του και τον πιστό του τσαούση (λοχία) ο όμορφος μουσουλμάνος Αβδουλσαλάμ, που θα θελήσει να κατακτήσει το κάστρο και την ωραία κυρα-Μαρού. Όταν πια γίνει φανερό πως τα όπλα δεν τους ωφελούν, ο Αβδουλσαλάμ και ο Τσαούσης θα επιστρατεύσουν την πονηριά… Πάντως στο τέλος θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Για ποιον λόγο επιλέξατε σήμερα αυτό το συγκεκριμένο έργο;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αγαπώ πολύ τη δημοτική μας παράδοση και ως γνωστόν το έργο στηρίζεται στο ομώνυμο δημοτικό τραγούδι, ενώ ο συγγραφέας δηλώνει επηρεασμένος από την τεχνική του θεάτρου σκιών και του κουκλοθέατρου. Θα έλεγα πως το έργο ήταν εκείνο που με διάλεξε παρά εγώ εκείνο. Η επιλογή του ήταν μονόδρομος. Ο τίτλος παραπέμπει στον θρύλο του κάστρου, σε ένα ιστορικό γεγονός, ενώ το ίδιο το κάστρο παραπέμπει σε κάτι που έχει χτιστεί με σκοπό να κατακτηθεί –όπως ακριβώς και η Κυρά-Μαρού, η Ωριά, η όμορφη κόρη. Το ενδιαφέρον επομένως στρέφεται στη δημιουργία ενός λαϊκού θεάτρου. Ο Θεοτοκάς μάλιστα αναφέρει στο Ελεύθερο Πνεύμα: «ο λαός ζητά από το θέατρο χαρά, κέφι, παιχνίδι (όχι κηρύγματα και διδάγματα, προς Θεού), επίσης τόνωση των δυνάμεων της ψυχής, προτροπή σε μια γόνιμη δράση για την κατάκτηση της ζωής» και απώτερος σκοπός της θεατρικής ομάδας Πλαταγή είναι να υπηρετήσουμε με σεβασμό τις διαχρονικές αξίες και του λαϊκού θεάτρου.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Πού και πότε θα μπορέσουμε να απολαύσουμε την παράστασή σας;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ξεκινάμε από τη Χρυσαυγή του Λαγκαδά, έτσι για γούρι. Μου αρέσει να κάνω εκεί τις πρεμιέρες μου κι όταν τα καταφέρνω χαίρομαι. Οι συνθήκες είναι λίγο αντίξοες λόγω της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά θα πάμε Σέρρες, Δράμα, Καστοριά, γενικά Βόρεια Ελλάδα και βλέπουμε.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Πώς σας επηρέασε ως καλλιτέχνη, αλλά και ως άνθρωπο η πρωτόγνωρη για εμάς συνθήκη στην οποία βρεθήκαμε όλοι το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ήταν μια δύσκολη συνθήκη για όλους μας. Στην αρχή το είδα σαν μια ευκαιρία να ασχοληθώ με τη γη και τα ζωάκια μου. Άλλωστε αυτός ήταν κι ο λόγος που εδώ και χρόνια αποκεντρωθήκαμε. Το θέατρο όμως είναι ανάγκη, οπότε προτεραιότητα. Έτσι αρχίσαμε με την Κατερίνα να ψάχνουμε το επόμενο έργο καθώς και τους συνεργάτες μας και να ’μαστε.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Sureal. Το καινούριο καλλιτεχνικό στέκι της Θεσσαλονίκης μας. Μιλήστε μας για αυτό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Το Sureal είναι η υλοποίηση μιας ιδέας που κλωθογύριζε χρόνια στο μυαλό μου. Παρά τη διάχυτη ανασφάλεια που βασιλεύει γύρω μας και την γκρίνια της Κατερίνας αποφάσισα να πάρω το ρίσκο και να τολμήσω. Πρόκειται για έναν μεγάλο χώρο (είναι το παλιό Ακτίς Αελίου) που πήρε πολύ καιρό κι όχι μόνο για να γίνει έτσι όπως το φαντάστηκα. Είναι ιδανικός για παραστάσεις, για πρόβες, για χορό, για σεμινάρια, για λέσχες ανάγνωσης, για εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις κλπ. Ουσιαστικά είναι ένας πολυχώρος στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στη Χριστοπούλου 12. Ήδη ξεκινήσαμε και κάνουμε κάποια πράγματα. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος. Ελπίζω να καταφέρουμε και να σας καλέσουμε όλους σε ένα επίσημο άνοιγμα.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μελλοντικά σχέδια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στον τόσο αβέβαιο καιρό που βρισκόμαστε, δε θα πω κάτι, γιατί θα διαβάσει και η Κατερίνα τη συνέντευξη οπότε… καταλαβαίνεις! Χαχαχα.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι πολύ καλή επιτυχία σε όλα.

Δελίνα Βασιλειάδη