ΑΙΑΣ - Κριτική Δ. Βασιλειάδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΜΙΧΑΛΗ ΣΑΡΑΝΤΗ- Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Ο εξαιρετικός ηθοποιός Μιχάλης Σαράντης δεν χρειάζεται συστάσεις. Νέος, ταλαντούχος, δημοφιλής και καταξιωμένος, έχει πρωταγωνιστήσει σε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις τα τελευταία χρόνια, έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ το 2015 τμήθηκε με το Βραβείο Χορν. Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης ΑΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη στις 17 Ιανουαρίου στο Θέατρο Αυλαία, όπου πρωταγωνιστεί και ερμηνεύει όλους τους ρόλους, ο Μιχάλης Σαράντης απάντησε στις ερωτήσεις του φιλμ νουάρ και μας μίλησε για τη ζωή, την καριέρα και τις σκέψεις του για το μέλλον.

Δελίνα Βασιλειάδη: Πώς, πότε και για ποιον λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τέχνη και συγκεκριμένα με την υποκριτική;

Μιχάλης Σαράντης: Τον λόγο για να είμαι ειλικρινής δεν τον κατάλαβα ποτέ. Είναι και κάπως περίεργο να τα πολυψάχνεις τα πράγματα αφού συμβαίνουν από μόνα τους. Από πιτσιρίκι έκανα θέατρο στο σχολείο, αλλά χωρίς να λέω ότι θα γίνω ηθοποιός. Δεν το είπα ποτέ. Μόνο στον πατέρα μου, μια μέρα στο αμάξι, 19 χρόνων, του είπα αρκετά ντροπαλά ότι μάλλον θέλω να ασχοληθώ με το θέατρο. Η συστολή δεν προέκυπτε από τον φόβο του τι θα μου πει. Απεναντίας οι γονείς μου ήταν πολύ ανοιχτοί και θετικοί, με στήριξαν και στάθηκαν δίπλα μου. Μάλλον η ανάγκη να μετασχηματίζω αυτά που αισθάνομαι σε κάτι άλλο με οδήγησαν στη δραματική σχολή. Και δυο φίλοι ζωγράφοι, ο Χαντζάρας και ο Κυριακόπουλος, οι οποίοι με έβαλαν μέσα στον κόσμο της ζωγραφικής και κατ´ επέκταση της τέχνης.

Δελίνα Βασιλειάδη: Μιλήστε μας για την πορεία σας στον καλλιτεχνικό χώρο, για τις σπουδές σας, αλλά και τις μέχρι τώρα συνεργασίες σας. Ποια θεωρείτε την πιο σημαντική δουλειά σας μέχρι σήμερα; Υπάρχουν επαγγελματικές επιλογές σας για τις οποίες έχετε μετανιώσει;

Μιχάλης Σαράντης: Δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μιλήσω για την πορεία μου, δεν τα βλέπω απ’ έξω τα πράγματα. Η ζωή προχωράει. Μεγαλώνεις, ωριμάζεις, και όσο πιο πολύ σε νοιάζει κάτι να ανθίζει, τόσο πιο πολύ το ταΐζεις και το ποτίζεις. Τέτοια σχέση έχω με τη δουλειά και με την ζωή την ίδια. Αγαπώ τη δουλειά μου την ζωή και τους ανθρώπους μου. Πολύ. Αν έχω να πω κάτι, είναι ότι στην αρχή στάθηκα τυχερός. Βρέθηκα παρέα με τους κατάλληλους. Μετά τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Μέχρι να φας τα μούτρα σου και να σηκωθείς ξανά.

Δελίνα Βασιλειάδη: Το 2015 βραβευτήκατε με το Βραβείο Χορν. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Πόσο επηρέασε, αν επηρέασε, μια τόσο σπουδαία διάκριση τη ζωή και τις σχέσεις σας, ίσως, αλλά και την πορεία σας στον καλλιτεχνικό χώρο;

Μιχάλης Σαράντης: Πήρα μεγάλη χαρά κι εγώ και η οικογένεια μου. Εκείνη την περίοδο είχαμε ένα θέμα υγείας στο σπίτι και αυτή η χαρά μας έκανε λίγο να ξεχαστούμε. Με μαλάκωσε λίγο το ότι βραβεύτηκα, με έκανε να νιώθω ότι ο κόπος μου αναγνωρίζεται. Φυσικά, η ευθύνη έκτοτε ήταν μεγαλύτερη για ένα διάστημα μέχρι να καταλάβω, βέβαια, έτι η ευθύνη πάντα είναι μεγάλη, ανεξάρτητα από τα βραβεία. Παρόλα αυτά το βραβείο το πήρα από ανθρώπους που εκτιμώ πολύ και διακρίθηκα ανάμεσα σε συναδέλφους μου που επίσης εκτιμώ. Μια όμορφη ανάμνηση, πολύ.

Δελίνα Βασιλειάδη: Μιλήστε μας για την παράσταση ΑΙΑΣ όπου πρωταγωνιστείτε.

Μιχάλης Σαράντης: Είμαι περήφανος για αυτή την δουλειά, γιατί έχει προκύψει μέσα από την επιθυμία μου να μεταφέρω στη σκηνή ένα κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς μου. Και εξηγούμαι: Ο Αποστόλης Χαντζαράς, ο ζωγράφος που είναι μαζί μου στη σκηνή, είναι αδελφικός μου φίλος. Όλα προέκυψαν πριν από μερικά χρόνια στο ατελιέ του Αποστόλη-που επισκέπτομαι σχεδόν κάθε μέρα-όπου εγώ του διάβασα ένα απόσπασμα του Αίαντα και αυτός μου ζωγράφισε έναν Αίαντα και μου τον δώρισε. Αυτή την ομορφιά που έζησα εκείνη τη στιγμή ήθελα να την ζήσουν και άλλοι. Ο Απόστολος ζωγραφίζει μπροστά στους θεατές εικόνες και μνήμες του έργου, ενώ εγώ αφηγούμαι όλη την ιστορία με τον Λόγο και το σώμα μου. Ο Γιώργος έκανε την ιδέα και το όνειρό μου πραγματικότητα, του έδωσε μορφή, το έκανε παράσταση. Μια συναφήγηση δυο φίλων πάνω σε μια από τις πιο συγκινητικές ιστορίες του κόσμου. Τόσο απλό είναι αυτό που κάνουμε. Αλλά μην παρεξηγηθώ. Όταν λέω «απλό», δεν σημαίνει και εύκολο. Είναι ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει τόσα χρόνια σε αυτή τη δουλειά. Και το ευχαριστιέμαι και περισσότερο απ ό,τι έχω κάνει.

Δελίνα Βασιλειάδη: Μελλοντικά σχέδια.

Μιχάλης Σαράντης Δουλεύουμε πάνω στον Αίαντα, έχουμε σκοπό να τον παρουσιάσουμε και να τον γιορτάσουμε όσο περισσότερο μπορούμε, ενώ τον επόμενο χειμώνα θα ασχοληθούμε με τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Δελίνα Βασιλειάδη: Ένα όνειρό σας κι ένας ρόλος που θέλετε να ερμηνεύσετε κάποια στιγμή στο μέλλον.

Μιχάλης Σαράντης Θέλω να είμαι υγιής ψυχικά και σωματικά εγώ κι οι άνθρωποί μου. Όλα τα αλλά με το καλό να έρθουν-αν είναι να έρθουν-στην ώρα τους.

Δελίνα Βασιλειάδη: Σας ευχαριστώ πολύ κι εύχομαι καλή επιτυχία.

Δελίνα Βασιλειάδη