The Vipervikings: Η παλιά μορφή δισκογραφικής πρέπει να πεθάνει

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού Red Bull Bedroom Jam, ο οποίος σκοπεί στο «να υποστηρίξει νέους καλλιτέχνες και συγκροτήματα…. να κατακτήσουν τη σκηνή του Ejekt Festival, αλλά και να κυκλοφορήσουν ένα digital single και το πρώτο τους επαγγελματικό video-clip» (περισσότερα  στο www.redbullbedroomjam.gr/), μιλήσαμε με τους νικητές της πέμπτης εβδομάδας του διαγωνισμού, δηλαδή τους Vipervikings (και πιο συγκεκριμένα μιλήσαμε με τον Βασίλη Παρά και τον Βασίλη Ζλατάνο), για…

…το βιογραφικό τους
Ξεκινήσαμε ως σχολική μπάντα έξι ατόμων και παίζαμε σε μιούζικαλ και σε φεστιβάλ του σχολείου. Στην πορεία το γυρίσαμε στην electronica, γίναμε πέντε, ανέλαβε ο Βασίλης Παράς τα φωνητικά, βγάλαμε μόνοι μας δυο ep δωρεάν στο διαδίκτυο (Empire of Sleep και Megatronic), γράψαμε τον πρώτο μας δίσκο The Empire of Sleep στο Λος Άντζελες και οσονούπω θα βγάλουμε και τον δεύτερο.  Το τρίτο μας μέλος είναι ο Κώστας Κυριάκου. Το όνομά μας προέρχεται από ένα τραγούδι των Red Snapper, του οποίου τον στίχο παρακούσαμε και… το κρατήσαμε!

diskokritikh-foals

…την αγγλόφωνη ελληνική σκηνή
Δεν υπάρχει σκηνή, αλλά διάσπαρτες μπάντες που κάνουν την προσπάθειά τους. Όχι πως δεν υπάρχει κοινό που ενδιαφέρεται, αλλά δεν υπάρχουν επιχειρηματίες να τις στηρίξουν.  Δεν θα επενδύσουν σε κάποιον που παίζει τη δική του μουσική, αλλά σε κάποιο cover band, εκτός και αν ο πρώτος έχει ήδη το δικό του κοινό, που θα πάει στο χ μαγαζί να τον ακούσει. Η λογική τους είναι τελείως ευκαιριακή -το ότι μπορούν να βάλουν ένα συγκρότημα να παίξει live γιατί είναι της μόδας ή γιατί έτσι μπορούν να δικαιολογήσουν τις τιμές τους δεν σημαίνει και ότι το υποστηρίζουν! Επιπλέον, αν η χώρα η ίδια δεν υποστηρίζει το προϊόν της και αν τα ΜΜΕ δεν το προμοτάρουν, δεν γίνεται ένα συγκρότημα να ακουστεί.

…το ρόλο των δισκογραφικών
Η παλιά μορφή δισκογραφικής εταιρείας στην Ελλάδα, αν δεν έχει πεθάνει ήδη, πρέπει να πεθάνει. Έχει αλλάξει το μοντέλο αυτό, το cd δεν πουλάει πια και σταδιακά και στην Ελλάδα θα αρχίσουν όλοι να αγοράζουν (και να πληρώνουν) τη μουσική σε ψηφιακή μορφή. Επιπλέον, εάν τη χρειάζεσαι γιατί δεν έχεις λεφτά να ηχογραφήσεις το δίσκο σου, πλέον υπάρχει η λύση του home studio. Η προώθηση μέσω διαδικτύου, αν γίνεται από εσένα, σού στερεί χρόνο από τη δημιουργική διαδικασία και σε κουράζει. Για αυτό και η δισκογραφική θα έπρεπε να παίζει το ρόλο του ατζέντη. Κι αν τον έχεις αυτόν, δεν τη χρειάζεσαι καν!

…το διαδίκτυο
Το καλό είναι ότι το διαδίκτυο κατάφερε μεγάλο πλήγμα στα νταβατζιλίκια εις βάρος των καλλιτεχνών. Από την άλλη, είναι ένα χάος για μια άγνωστη μπάντα. Οι Radiohead μπορούν να δίνουν το δίσκο τους δωρεάν, όχι όμως ένα άγνωστο συγκρότημα, το οποίο χρειάζεται και άλλου είδους βοήθεια για να ακουστεί.  Δεδομένου ότι πλέον μουσική ακούμε από το YouTube, χωρίς να έχουμε την ανάγκη να την αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή μας καν, χρειάζεται το οπτικό στοιχείο, το βίντεο που θα τραβήξει τον ακροατή να το δει και που θα τον ιντριγκάρει να σε ακούσει. Είναι κατά πολύ ζήτημα τύχης, συγκυριών και καταστάσεων.

…τον ήχο τους
Μικροί ακούγαμε πολύ ροκ -και ο τρίτος του συγκροτήματος ακούει πολύ μέταλ. Κοινός παρονομαστής είναι πάντα οι Radiohead. H electronica προέκυψε αρχικά ως guilty pleasure. Πάντα μας ενδιέφερε, απλά έπρεπε να περάσουν χρόνια για να καταλάβουμε τι θέλουμε να κάνουμε και να αποκτήσουμε την τεχνογνωσία για να το κάνουμε. Εξάλλου τότε, με το κλασικό σχήμα μιας μπάντας ηλεκτρονική μουσική δεν μπορεί να παιχτεί. Δεδομένου ότι οι επιρροές μας είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αγγλόφωνες, αναγκαστικά θα κινούμασταν προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά βάθος θεωρούμε ότι η μουσική που παίζουμε είναι ποπ!

…τη δημιουργική διαδικασία
Ο καθένας μας έχει μικρές ιδέες, τις οποίες και ηχογραφεί μόνος του. Σε κάποια φάση κάνουμε ένα μεγάλο session, όπου ακούμε και δουλεύουμε όσα μας αρέσουν και είτε τα ενώνουμε είτε γράφουμε πάνω από αυτά άλλα πράγματα.  Όσον αφορά τους στίχους, ο Βασίλης Παράς συνήθως γράφει έναν οδηγό σαν αίσθηση του κομματιού, για να υπάρχει πάτημα πάνω στη μελωδία. Στη συνέχεια, σκέφτεται ότι «θα ήθελε να πω αυτό» και χτίζει πάνω σε αυτό τον οδηγό. Έχει όμως γράψει και κομμάτια από το μηδέν.

…την ηχογράφηση του “The Empire of Sleep” στο Λος Άντζελες
Ενώ ξεκινήσαμε για να βγάλουμε εκεί ένα επαγγελματικό ντέμο, καταλήξαμε να κάνουμε ένα ολόκληρο άλμπουμ και βίντεο κλιπ! Κλείσαμε ένα μεγάλο κεφάλαιο, αυτό της σχολικής μπάντας που παίζει ροκ μουσική και αποφασίσαμε ότι πλέον «είμαστε συγκρότημα». Όταν τελειώσαμε εκείνα τα κομμάτια στην Αμερική, με το μεγάλο εύρος στυλ και φάσεων που περνούσαμε, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι άλλο, κάτι καινούριο: έναν δεύτερο δίσκο, 100% από εμάς.

…το επερχόμενο “Lucifer
Ο τίτλος προέρχεται από τον Εωσφόρο, τον πλανήτη Αφροδίτη που φέρνει την αυγή. Τον επιλέξαμε επειδή συμβολικά είναι μια νέα αρχή και επειδή εκείνες τις ώρες γράφαμε και ακούγαμε τα κομμάτια. Θα κοιτάξουμε να τελειώσει μέσα στο καλοκαίρι, τα τραγούδια είναι κατά 98% έτοιμα και είμαστε στο στάδιο της μίξης.