ΑΚΡΙΔΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ: ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ / ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ – ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ: ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ / ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

Εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικά προβλέπεται το επόμενο τρίμηνο για μεγάλους και μικρούς στο ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ και στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ με πολλές παραγωγές θιάσων της πόλης μας, αλλά και μετακλήσεις των πιο επιτυχημένων παραστάσεων από την Αθήνα.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

ΑΚΡΙΔΑΗ ακρίδα, ο βάτραχος και το καλό συναπάντημα

Η ακρίδα, ο βάτραχος και το καλό συναπάντημα του Τάσου Ιωαννίδη, ένα βαθιά εσωτερικό έργο ενάντια στο bullying και τον ανταγωνισμό που ενθουσιάζει και προβληματίζει, με μουσικά παντρέματα τόσο από την ελληνική όσο και από τη διεθνή πολιτιστική κληρονομιά, ανεβαίνει κάθε Κυριακή στις 11.30 για λίγες παραστάσεις.

 

 

ΕΛΛΑΣ, ΓΕΛΑΣ...2ΕΛΛΑΣ, ΓΕΛΑΣ…

Τέσσερις κωμωδίες του Γεωργίου Σουρή έρχονται στις 2, 3, 4, 9, 10 και 11 Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου. Ο σατιρικός ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και εκδότης Γεώργιος Σουρής (1852-1919) έχει χαρακτηριστεί ως ο «Νέος Αριστοφάνης». Γνωστός κυρίως από την έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Ο Ρωμηός, στην οποία έγραφε αποκλειστικά σχεδόν ο ίδιος, υπήρξε πολύ δημοφιλής στο ευρύ κοινό, λόγω του ευφυούς ευθυμογραφικού περιεχομένου των κειμένων του και της γλώσσας του, που αποτελεί μίξη δημοτικής και καθαρεύουσας.

 

 

 

ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙΓια πάντα μαζί, ξανά…

Στις 17, 18, 24 και 25 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται το έργο Για πάντα μαζί, ξανά, μια μοντέρνα κωμωδία υποταγμένη στις σύγχρονες παθογένειες μιας οικογένειας όπου η συνήθεια και η φθορά της καθημερινότητας διαταράσσει την ισορροπία της. Η υποδόρια βία μέσα από το κωμικό στοιχείο σε όλη του την ψυχολογική, κοινωνική και γλωσσική του διάσταση απεικονίζει τις σύγχρονες προβληματικές ενός ζευγαριού ακυρώνοντας τις παραδοσιακές άξιες.

Ώρες παραστάσεων: Σάββατο 21.00 και Κυριακή 20.30.

[wp_ad_camp_1]

 

 

Κατσαρίδα

Η Κατσαρίδα, το αντι-ηρωικό ντανταϊστικό μιούζικαλ του Βασίλη Μαυρογεωργίου σε σκηνοθεσία Τάσου Ράντζου, επιστρέφει για δύο μόνο παραστάσεις από την ομάδα Μικρός Βορράς στις 26 και 27 Φεβρουαρίου στις 21.00.

 

Η παγωμένη πριγκίπισσα

Η Παιδική Σκηνή Ροντίδη παρουσιάζει σε θεατρική διασκευή το αγαπημένο παραμύθι των παιδιών Η Παγωμένη Πριγκίπισσα (Frozen) στις 28 Φεβρουαρίου στις 16.30 και στις 18.30.

 

60 λεπτα60 λεπτά

Ο Άνθιμος Κατιρτζόγλου είναι ίσως από τους πιο δραστήριους δημιουργούς ποπ θεάτρου στην πόλη μας. Γράφει, σκηνοθετεί και παίζει έργα που προκαλούν γέλιο, δάκρυ, αλλά και ερωτήματα. Μετά το ανατρεπτικό Νευρικοί Εραστές 2½ παρουσιάζει στις 2, 3, 4, 9, 10, 11, 16, 17 και 18 Μαρτίου την παράσταση 60 λεπτά, ένα ψυχολογικό θρίλερ όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

BLACK OUT

Έχουν γίνει πια θεσμός, ενώ κάθε χρονιά το επίπεδό τους ανεβαίνει. Η θεατρική ομάδα Ευ(φ)ορία του πολιτιστικού τμήματος του Συλλόγου εφοριακών Ν. Θεσσαλονίκης, Ν. Κιλκίς και Ν. Χαλκιδικής, για έκτη χρονιά και μετά την περσινή επιτυχία του Αναμείνατε στο ακουστικό σας φέτος παρουσιάζει στις 23, 24, 25, 30 και 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου το BlackOut.

 

[wp_ad_camp_1]

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

Βαρβάρα ΔουμανίδουΤα Κόκκινα Φανάρια

Το Θέατρο του Άλλοτε παρουσιάζει το έργο του Αλέκου Γαλανού Κόκκινα Φανάρια σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δουμανίδου. Μέσα από αυτή την παράσταση, η συγκεκριμένη τοπική θεατρική ομάδα θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει και να σχολιάσει το θέμα της πορνείας ωμά και ρεαλιστικά, αφήνοντας στην άκρη τη συνηθισμένη σεξιστική, ωραιοποιημένη εικόνα των γυναικών αυτών, που με τη νόμιμη σφραγίδα του κράτους και της κοινωνίας υποφέρουν μια στιγματισμένη ζωή γεμάτη κινδύνους, κακοποιημένες ψυχικά και σωματικά. Γυναίκες που είτε μεγάλωσαν μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια, γυναίκες που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά σε μικρή ηλικία από συγγενείς και φίλους, γυναίκες – σκλάβες που αναγκάστηκαν βίαια να παραδώσουν τα σώματα τους, ζουν και αναπνέουν ανάμεσα μας ήσυχες, τραυματισμένες και αθόρυβες σαν φαντάσματα. Σαν αόρατοι άνθρωποι. Στις 25 Ιανουαρίου και από 1 έως 4 Φεβρουαρίου στις 21.00.[wp_ad_camp_1]

 

Το Σπιρτόκουτο

Η παράσταση είναι η θεατρική μεταφορά της κινηματογραφικής ταινίας ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ του Γιάννη Οικονομίδη που πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 2002. Στις 26 Ιανουαρίου τα μεσάνυχτα.

 

Μια ξεχωριστή μέρα

Μια ξεχωριστή μέρα, μια ξεχωριστή παράσταση για τη δύναμη που αποκτάμε όταν σταματήσουμε να μας νοιάζει τι θα πει ο κόσμος και ζήσουμε στον κόσμο που εμείς δημιουργούμε. Ακόμα και αν αυτός ο κόσμος αντέχει μόνο δύο. Ακόμα και αν αυτός ο κόσμος αντέχει μόνο μέχρι την δύση του ηλίου. Σκηνοθεσία Ασπασία Καλλιάνη. Παίζουν οι Σταύρος Ζαλμάς, Δήμητρα Ματσούκα. Παραστάσεις στις 26 Ιανουαρίου στις 21.00, 27, 28, 29 Ιανουαρίου στις 19.00 και στις 21.30, 30 Ιανουαρίου στις 21.30 και 31 Ιανουαρίου στις 19.00 και στις 21.30.

 

nerium parkNerium Park

To Nerium Park του Καταλανού συγγραφέα Josep Maria Miro, ένα σύγχρονο θρίλερ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα Ρίσκο σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου. Παραστάσεις στις 5, 6, 10, 11, 19, 20, 22, 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου στις 21.00.

 

 

[wp_ad_camp_1]

 

Επάγγελμα πόρνη

Μετά τις sold-out παραστάσεις στην Αθήνα και την πετυχημένη περιοδεία ανά την Ελλάδα η παράσταση Επάγγελμα Πόρνη της Λίλης Ζωγράφου σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολάρι με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου ανεβαίνει ξανά στη Θεσσαλονίκη στις 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου (21.00). Κομψή, φιλοσοφημένη, εκκεντρική, εστέτ, μαγκιόρα, σκληρή, τρυφερή η ΛιλήΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΡΝΗ Ζωγράφου περνάει δια πυρός και σιδήρου και βγαίνει νικήτρια μιας και η ουσία της δεν αλλοιώνεται καταμαρτυρώντας πως η ζωή νικά. Έχοντας το μότο αυτό ως πηγή έμπνευσης, ο Ένκε Φεζολλάρι σκηνοθετεί την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στο κεφάλαιο Ιστορίες Της Χούντας, του βιβλίου Επάγγελμα Πόρνη της Λιλής Ζωγράφου. Δύο ιστορίες, αυτοβιογραφικές, που δίνουν το στίγμα της εποχής και σκιαγραφούν τη συγγραφέα-ορόσημο της Ελλάδας της μεταπολίτευσης: μίας γυναίκας αγωνίστριας ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Σε κάθε καθεστώς που εξαθλιώνει την ανθρώπινη υπόσταση και σε κάθε αυτεπάγγελτη εξουσία που στερεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Για την Ελένη

Στην παράσταση Για την Ελένη, που παρουσιάζει για πρώτη φορά στη σκηνή την τραγική ιστορία της μεγάλης κρητικιάς Ελένης Παπαδάκη, θύμα των Δεκεμβριανών, η Ηθοποιός επιστρέφει στο χώρο της για να αφηγηθεί το εμφύλιο κύτταρο του Θεάτρου, του τόπου της, του καιρού της. Δευτέρα 12 και Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 21.00.

[wp_ad_camp_1]

 

krhmnoiΟι Κρημνοί

Οι κρημνοί είναι ένα θεατρικό performance σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Ανδρέα Μπαλαούρα που πραγματεύεται τις ιδιάζουσες συμπεριφορές μίας ερωτικής σχέσης. Στις 17 και 18 Φεβρουαρίου.

 

 

ΟΡΓΙΣΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑΟργισμένα Νιάτα

Η ANDRODELY p.c παρουσιάζει το έργο του Άγγλου συγγραφέα Τζον Όσμπορν Οργισμένα Νιάτα (Look Back in Anger) σε απόδοση, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή. Πρωταγωνιστούν οι Παρθενόπη Μπουζούρη, Σήφη Πολυζωίδη, Χάρη Τζωρτζάκη και Πέγκυ Τρικαλιώτη. Εφτά Κυριακές. Εφτά εποχές. Εφτά διαφορετικές πόλεις. Τέσσερις άνθρωποι σε ένα σπίτι στο Σικάγο του ’56, στο Παρίσι του ’62, στο Μιλάνο του ’72, στην Αθήνα του ’81, στη Μόσχα του ’88, στο Βερολίνο του ’91, στο Λονδίνο του ’97. Οι ίδιοι άνθρωποι, η ίδια ιστορία. Η λύσσα ενός αυτοκαταστροφικού πάθους και η πορεία προς την ενηλικίωση. Κι όταν ο Τζίμυ Πόρτερ ενηλικιωθεί, μαζί του θα κλείσει κι ο 20ός αιώνας. Ο τελευταίος -ίσως- αιώνας που οι νέοι πολέμησαν για τα ιδανικά τους. Στις 26, 27 και 28 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου.

[wp_ad_camp_1]

 

HimmelwegHimmelweg (Ο δρόμος για τον ουρανό)

23 Ιουνίου του 1944: Ένας απεσταλμένος του Ερυθρού Σταυρού περνά τις πύλες του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Τερεζίν έπειτα από φήμες που θέλουν τους Ναζί να προβαίνουν σε θηριωδίες εναντίον των Εβραίων. Η πραγματικότητα θα τον αιφνιδιάσει. Στις 5, 6, 12, 13, 19, 20, 26 και 27 Μαρτίου.

Η Ομάδα Δυιόσκουρος Φοίνιξ παρουσιάζει την παράσταση Μπραντ του Ερρίκου Ίψεν στις 7, 8, 9, 10,11, 14, 15, 16, 17 και 18 Μαρτίου.

 

Κι επειδή το ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ πάντα φροντίζει και τους μικρούς θεατρόφιλους… η παιδική σκηνή του παρουσιάζει τις παρακάτω παραστάσεις:

 

Η Μαγεμένη Τσιρκοχώρα ανεβαίνει στις 28 Ιανουαρίου και στις 18 Φεβρουαρίου στις 11.30, στις 4 και 11 Φεβρουαρίου στις 15.00 και στις 17.00.

 

 

Μήνες

Η Εταιρεία Θεάτρου Μικρός Βορράς έχει τη χαρά να παρουσιάσει τους Μήνες, την παιδική παράσταση που αλλάζει κάθε μήνα, στις 4 Φεβρουαρίου στις 11.30, για να γνωρίσουμε όλοι μαζί το μήνα Φλεβάρη, και στις 4 Μαρτίου στις 11.30 για να γνωρίσουμε τον Μάρτη. Ελάτε να παίξουμε διάφορα παιχνίδια, να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε τραγούδια του τόπου μας. Σας περιμένουμε για να ξεφαντώσουμε.

 

Ο Μάγος Σανκάρα

Εκεί που η καρδιά σας δονείται έντονα κι αδιάκοπα… Εκεί που το μυστήριο σας τυλίγει απαλά και καθηλωτικά, εκεί που η αντίληψή σας ακροβατεί μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας… βρίσκεται ο μεγάλος Έλληνας illusionist Sankara. Ειδικότητά του να φτάνει την αδρεναλίνη σας στα ύψη, να παίζει παιχνίδια με τον χρόνο, να υπερπηδά τα φυσικά -ανθρωπίνως δυνατά- όρια και να μαγνητίζει το μυαλό σας. Στις 3, 4, 10, 11, 18, 24, 25, 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου στις 17.00.

 

Μπαλού Νταλού

Το συμβολικό, γεμάτο νοήματα παραμύθι της Έρης Ρίτσου από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, μετατρέπεται σε θεατρική παράσταση και παρουσιάζεται στους μικρούς μας φίλους υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη στις 17 Μαρτίου στις 17.00 και στις 18 Μαρτίου στις 11.30.

 

Πολλές οι δυνατότητες για θεατρικές αποδράσεις… Ας τις αξιοποιήσουμε!

Δελίνα Βασιλειάδη