lefkoma-2

Το αρχαίο δράμα στο ΚΘΒΕ – Δελίνα Βασιλειάδη

lefkoma-2«Η τεχνολογία στην υπηρεσία της τέχνης»

Υπάρχει άραγε κάποιος ο οποίος δε θα λαχταρούσε να μπορεί να ταξιδεύει όποτε το επιθυμεί πίσω στο χρόνο, στο παρελθόν, και να παρακολουθεί καταστάσεις, δράσεις και θεατρικές παραγωγές που κάποτε εντυπωσίασαν με την ομορφιά τους είτε τον ίδιο είτε άλλους πιο πριν από αυτόν;

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εγκαινιάζει μια νέα εποχή στα ταξίδια στη θεατρική  ιστορία αναλαμβάνοντας μια σημαντική πρωτοβουλία για τα ελληνικά δεδομένα στο χώρο της τέχνης, δημιουργώντας και εκδίδοντας δωρεάν για όλους τους ενδιαφερόμενους ένα ψηφιακό λεύκωμα για έξυπνες συσκευές και υπολογιστές, με οπτικοακουστικό υλικό για 45 θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος του ΚΘΒΕ, που παρουσιάστηκαν (και) στο ιστορικό θέατρο της Επιδαύρου κατά τα 55 χρόνια λειτουργίας του ΚΘΒΕ (1961 – σήμερα).

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΚΘΒΕ κ. Τσιμά Μαρία, εκ των πρωτεργατών του ηλεκτρονικού λευκώματος -μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ κ. Αναστασάκη Γιάννη-, δηλώνει: «Είναι πολύ ωραίο να μαθαίνεις την ιστορία από τις παραστάσεις, να βλέπεις φωτογραφίες και video και να ταξιδεύεις στο χώρο του Θεάτρου μέσω κινητού τηλεφώνου. Όπου βρεθείς… ανά πάσα ώρα και στιγμή. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Τέχνης. Κατεβάστε την εφαρμογή και θα πλοηγηθείτε στο παρελθόν και το παρόν του ΚΘΒΕ και όχι μόνο…».

Το λεύκωμα περιλαμβάνει 464 ψηφιακές σελίδες με 31 βίντεο, 34 ηχητικά αποσπάσματα, 289 εικόνες και 12 θεατρικά προγράμματα τα οποία κυριολεκτικά μπορεί ο αναγνώστης να ξεφυλλίσει ολόκληρα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αξιέπαινη προσπάθεια, που στόχο έχει να μπορέσει ο κάθε ενδιαφερόμενος εύκολα και ανέξοδα να αποκτήσει πρόσβαση στον αρχειακό πλούτο του ΚΘΒΕ, στο οπτικοακουστικό υλικό, στα βίντεο, στις φωτογραφίες και σε κάθε είδους πληροφορία σχετικά με τις σαράντα πέντε προαναφερθείσες παραγωγές του.

lefkoma-2Η συγκεκριμένη έκδοση υλοποιείται σε συνεργασία του ΚΘΒΕ με την καινοτόμα εταιρεία Wefeel.gr, η οποία εξειδικεύεται σε εφαρμογές ψηφιακών βιβλίων που προβάλλουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Creative director της Wefeel.gr είναι ο κ. Γιώργος Χρυσοχοΐδης, από τους δημιουργούς του ηλεκτρονικού λευκώματος. Ο ίδιος σημειώνει πως «…καθώς η ζωή είναι μια σκυταλοδρομία, παίρνουμε τη σκυτάλη από τους προηγούμενους και μετά τη δίνουμε στους επόμενους, στόχος μας είναι να μυηθούν όσο γίνεται περισσότεροι στην τέχνη και στην τέχνη του θεάτρου ειδικότερα, στα μυστικά της δημιουργίας μιας θεατρικής παράστασης, στα «άδυτα» των παρασκηνίων. Είναι ασύλληπτο το πόσοι άνθρωποι προσφέρουν τον ιδρώτα τους, τη δουλειά τους, την ψυχή τους –και δεν αναφέρομαι μόνο στους ηθοποιούς και τους συντελεστές μιας θεατρικής παράστασης- αλλά και στους τεχνικούς, στους ανθρώπους πίσω απ’ τη σκηνή, τους αφανείς ήρωες. Σκοπός μας είναι να μάθει ο κόσμος το πώς γεννιούνται και δημιουργούνται οι παραστάσεις, να γίνουν κοινωνοί αυτής της δημιουργικής προσπάθειας που οδηγεί στο ανέβασμα ενός θεατρικού έργου.»

lefkoma-2Στη μοναδική αυτή προσπάθεια συμμετέχει ενεργά και το Ελληνικό Φεστιβάλ, προωθώντας και στηρίζοντας το εγχείρημα ως χορηγός επικοινωνίας, προκειμένου το ελληνικό θέατρο να προβληθεί σε όλο τον κόσμο.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ (www.ntng.gr), στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Φεστιβάλ (www.greekfestival.gr), στην ιστοσελίδα www.wefeel.gr, από την apple store και σύντομα και από την googlebooks.

Είναι απίθανο και σίγουρα θα κολλήσετε! Καλή περιήγηση!

Δελίνα Βασιλειάδη